0

В секи родител иска да предпази детето си от злините, които могат да го сполетят. На помощ в тази мисия идват амулетите. Какво трябва да имаме предвид, когато правим своя избор?

Що се отнася до новородените, някои смятат, че най-добре за тях е да не виждат непознати поне до 40-ия си ден. Поне така са вярвали в миналото. В 21-ви век нещата стоят по-различно

Начин да защитим най-беззащитните е да поставим край люлката им икона. Най-подходяща е тази със Св. Стилиян, когото Православната църква почита на 26 ноември. Наричат го Детепазител и се възприема като закрилник на бебетата и малките деца.

Благословия

На иконите най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва „благославящ“ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка пеленаче. Почита се особено много като покровител на децата и особено на кърмачетата. На икона в черквата на с. Сатовча, Разложко, на която Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Той ги пази от „детешката болест“, както наричали детския паралич, както и от други заболявания.

Светецът се изобразява още върху накити и амулети, особено такива, които са предназначени за деца. В деня на неговия празник майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани отгоре с мед, а на някои места и варена царевица.

Отличен амулет за малки деца е и иконата на Дева Мария от Казан. Тя се смята за застъпница на децата, защитава ги от нещастия, раздяла с майка им, болести, лоши хора и зли очи. Препоръчително е да сложите тази икона в стаята, в която спи детето и то на място, където няма да се вижда от непознати.

Възли

Също така новородените са много подпомогнати от амулета на червения конец, който идва у нас от Израел. Можете да го направите и сами. Вземете червен вълнен конец, завържете седем възела върху него и го завържете на лявата ръка на вашето бебе. Това ще предпази малкото човече от лош поглед, завистници и енергийни вампири.

В древни времена амулетите за тяло не са били закачени за новородени: вярвало се е, че родителските стени, люлката, майчината любов и ризата на майката (при раждането на момиче) или бащата (при раждането на момче) ще станат защитници. Личните амулети се поставят на деца само след навършване на тригодишна възраст. От три до седем години децата вече носели амулети за тяло, изработени от дърво, плат, сребро, животински кости, рога на бик, нокти на диви животни (мечка, вълк) или пера (петел, сокол, ястреб). Кръстчетата обаче не се смятат за амулет.

Традиционните славянски талисмани за деца от три до седем години включват:

• малки лъжички

• дрънкалки

• играчки или висулки

След навършване на седемгодишна възраст родителите постепенно започват да се вглеждат внимателно в способностите на момчетата и им дават такива амулети, които помагат в един или друг занаят. Най-силният амулет за един тийнейджър според древните славяни е амулет, направен от ръцете на баща му. Момичетата получават най-силна защита с малки куклички или други талисмани, създадени собственоръчно от майката.

Славянски талисмани

Лада Звезда. Този славянски амулет е посветен на Божията майка Лада, която отговаря за любовта и семейството. С негова помощ момичето ще може да угоди на семейството си с красотата и наивността си дълго време. Звездата на Лада ще я защити от завистливи хора и действията на зли обсебващи духове. Този славянски талисман е насочен и към семейството: момичето, което го носи, ще може в бъдеще да се срещне безпрепятствено с годеника си и да има здрави деца.

Родовик. Покровителят на този амулет на древните славяни е бог Род, който помага на целия живот на нашата планета и в цялата вселена. Този амулет трябва да се постави над леглото на детето или да се постави непосредствено до мястото, където то играе. С негова помощ не само момичето, но и цялото й семейство е под силна защита. И след като детето порасне, амулетът винаги трябва да бъде в къщата на родителите - така той продължава да защитава момичето от лоши хора и злото око.

Лелник - амулет за дете от зло око и щети. Смята се, че този свещен символ има божествена сила и е най-добрият енергиен защитник за малки момичета и млади момичета, които все още не са свързани с мъж чрез семейни връзки. Знакът се счита за универсален, тъй като изпълнява много функции: предпазва от болести, щети и зли хора, насърчава развитието на вътрешната енергия на човека и силата на неговия дух.