0

П рабългарският календар се смята за един от най-точните в древността и средните векове.

Знае се, че са използвали сложна система, която има много общо, но и различно с китайския и другите източни календари. И той като много далекоизточни системи е използвал освен 12 животни и 5 елемента, които определяли характера и проявленията на управляваната година. Така човек през житейския си път по различен начин се свързва не само с едно от тези животни, но и с всичките, както съдбата му е обвързана и с една от тези първични стихии. И все пак един елемент преобладава и е водещ в житейския път на човека и във формирането на неговия характер. Ето как да го изчислим по лунния календар на прабългарите.

Взима се последното число от годината на раждането и тя определя кой елемент ще е водещ в характера ни. Родените от 1 януари до 20 февруари включително взимат не последната цифра на своята година, а на предходната. Останалото се свежда до една много лесна таблица.

0-1 - елемент Метал.

2-3 - елемент Вода.

4-5 - елемент Дърво.

6-7 - елемент Огън.

8-9 - елемент Земя.

Метал

Хората, принадлежащи към елемента на метала, се отличават със силна воля и независимост. Техните приоритети са в посока за постигане на просперитет и придобиване на власт. Хората, подчинени на метала, не са свикнали да губят, но няма да действат незаконно, за да постигнат своето. За тях не важи правилото, че целта оправдава средствата. Те са привлечени от честността и надеждността. В характера на хората от този елемент има често импулсивност и избухливост, които понякога пречат на общуването с околните, така че те се нуждаят от упражнения за постигане на вътрешен баланс.

Вода

Хората на водата са общителни и умеят да предразположат другите към себе си. Те лесно се приспособяват към обстоятелствата и са в състояние да заобиколят капаните на живота по пътя към щастието. Хората, подчинени на стихията на водата, имат творчески способности, които при правилно развитие им позволяват да живеят комфортно. Обзетите от силата на водата имат вродена дарба да управляват хора и са силни манипулатори. Подобна черта на характера може да бъде както полезна, така и да пречи на изграждането на силни взаимоотношения. Затова трябва да се справят внимателно с нея и да се научат да се контролират.

Дърво

Хората от елемента на дървото са щедри, мили и мъдри. Но от ранна възраст са склонни към депресия. Свикнали са да идват на помощ. Те обаче често се разочароват, когато видят несправедливост, и затова са способни да се затворят в себе си, след като не могат да променят света. Хората от стихията на дървото често се съмняват в себе си. Те се колебаят, преди да вземат важни решения, затова и упражненията за сила на волята могат да бъдат полезни за тях.

Огън

Хората на огъня се отличават с ярка външност и силен темперамент. В характера им сякаш има истински огън, който може едновременно да топли, но и да гори. По-често от който и да е друг елемент огънят ражда лидери. Но и тук може да се прекрачи границата, ако подчинените на огъня си позволяват волности. То тогава това е пътят лесно да придобият чертите на диктатор в техния характер. Тези, които искат да изградят най-добрите черти в себе си - воля за победа, защита на околните, способност за привличане на финансово благополучие и т.н. - трябва да обърнат внимание на медитацията. Тя може да помогне да намерят сили в себе си да се справят с проявления на характера, смятани традиционно за негативни.

Земя

Хората, управлявани от елемента на земята са мъдри по природа. Те са предпазливи и неохотно се доближават до непознати, но могат да бъдат най-верните приятели и партньори. Хората на земята са дисциплинирани и отговорни, но в същото време могат да направят от мухата слон, а така без да съзнават предизвикват пречки за себе си по пътя към щастието. За тях е важно да укрепят своето биополе, за да не станат заложници на манипулатори.

Енергийна матрица

Нумерологията от древни времена се опитва да разгърне завесата на числата и да разкрие пред хората послания от висшите сфери на познанието и от природните сили, управляващи вселената. Винаги се е смятало, че всичко може да се сведе само да една единствена цифра и всеки човек да влезе в нейното определение. Магията на последното число разкрива уникална информация, която помага да се разбере и управлява съдбата или поне опити да се промени предначертаното.

Рождената дата е енергийна матрица, която съдържа информация за скрити възможности, таланти, кармични изпитания, призвание и житейски задачи. Нумерологичният тест помага да се види бъдещето, да се научат тайните на личността и да се променят настройките в живота към по-добро и за постигане на най-добри резултати в него. Приема се, че последната цифра от годината на раждане е връзка, ключ към елемента, който управлява човека и неговата съдба.