0

М ай през 2024 г. астрологично носи промени на зодиите за добро или за лошо, но определено това е най-силната характеристика на този месец.

Както писахме, вече започна ретроградният Плутон на 2 май, който обърква много нещата и ги замъглява. На 8 май новолунието в Телец обаче внесе известна стабилизация и надежди – дали ще се оправдаят, това е друг въпрос, а може би си зависи само от нас. Но определено това новолуние идва с възможности за направата на повече пари (макар принципът, че печалбата за едни е загуба за други). Носи и повече любов. Ето пет (всъщност 4 ,защото на 23 май имаме две събития) дни (и нощи) със силна астрологична енергия до края на май, определена от древното познание на специалисти в областта.

15 май - Меркурий влиза в Телец

Най-накрая Меркурий прекратява направо скандалната си връзка с Овен и влиза с бързи стъпки в Телец. Така 15 май става мощна от астрологична гледна точка дата. А и в този ден имаме влизане и на Церера в Козирог. Това означава удвояване силата на елемента земя.

Меркурий в Телец предполага засилване на земната сила, по-добро използване на интелекта за практически задачи, намаляване на напразните мечти (колкото и да са красиви и възбуждащи емоционално) и на нестандартното мислене. Така колективът има по-големи шансове за успех от самотните играчи. Съсредоточаването на въпросите, които не търпят отлагане, е направо задължително за постигането на успех. Празните приказки и разтягането на локуми няма да вършат работа, макар Плутон да затъмнява с ретроградността си ситуацията.

Трябва добро разпределение на финансите – първо да се платят задълженията (ако има такива) и след това да се мисли за удоволствието. Тук трябва да добавим, че астрологично България е определяна като зодия Телец, което още повече засилва земните сили. Въпросът е дали много от елемента земя няма да натежи на традиционно склонното към липса на практицизъм население. Да добавим, че Украйна също традиционно е свързвана с Телец.

20 май - Слънцето изгрява в Близнаци

От 20 май има разреждане на енергия с нашествието на Слънцето в Близнаци и това означава засилване на енергиите, свързани с елемента на въздуха. За повечето зодии това е повод за весело настроение, но не прекалено. Социалният живот се засилва, изникват възможности за по-добро общуване и разбиране, макар Близнаците да са известни с липсата на такт понякога. Но за сметка на това има внезапни пориви в емоциите, вариращи в напълно противоположни полюси. Близнаците обичат изследването на сцените от живота, а понякога направо връхлитат с гръм и трясък в тях. Това за мнозина е идеално време за лична изява, за включване в по-големи групи хора – един вид за намиране на собственото племе (група). Време за набиране на по-голяма популярност чрез медии и социални мрежи, за изпъкване в добра светлина чрез маниери, речи и дрехи. Но не трябва да се забравя, че това време дава и възможност за големи провали и сгромолясвания.

23 май – Пълнолуние в Стрелец

На 23 май се засилва огнената енергия, но удържана и украсявана от силите на елемента вода. Пълнолунието в Стрелец дава шансове за важни промени в живота.

Времето е подходящо за скъсване на токсични досегашни връзки както в личен план, така и в обществен. Ден и нощ, в които лесно се излиза извън зоната на комфорт. В същото време идеална е възможността за нови обвързвания както интимно, така и само приятелски или на бизнес равнище. Добър момент за придобиване на различен и богат опит, понякога коренно различен от досегашния. Времето е добро да се дават обещания, но те трябва задължително да бъдат спазени, иначе се рискува лоша карма, твърдят астролозите.

А този ден направо е разкъсван от разнопосочни сили.

23 май – Венера навлиза в Близнаци

Пак на 23 май идва още сила от енергията на елемента въздух, гарантиран от навлизането на Венера в Близнаци, а се добавя и привкус от прагматичността на земната сила. Това създава уникален вихър от енергии, за който допринася и посоченото по-горе пълнолуние (елемент вода) в Стрелец (елемент огън). Така в този ден имаме силно влияние на всички енергии едновременно. По-скоро астролозите смятат, че може да има проблеми с общуването и изпълнението дори на елементарни задачи, защото ретроградният Плутон действа зад кулисите. Време за измени и създаване на проблеми. Заблужденията се засилват, интригите и лъжите са на ход на пълни обороти и трудно може да се избяга от техния капан. Ясното и разсъдливо мислене направо ще е затруднено. Мълчанието този ден и нощ е най-доброто нещо. Астролозите съветват: по-добре наблюдавайте, осмисляйте, но не говорете или поне не прекалено много, а на следващия ден приказвайте на воля. Към края на деня обаче Венера най-накрая взима превес и нещата се успокояват, дори стават очарователни, ако се вярва на астрологичната прогноза. Дори се смята, че победата ще е на този, който успее по-добре да разсмее другите. Та нещата не са само сериозни този месец, малко смях даже е от съществена полза.

26 май – Юпитер в Близнаци

Последният астрологичен транзит през май е най-бляскав, когато Юпитер навлиза в Близнаци. Той дълго се задържа в Телец, още от 16 март 2023 г. Сега идва в благоприятно настроената връзка с Близнаци, а това означава, че носи много повече късмет. Особено за тези, които ще бъдат родени на този ден, твърдят вещите в занаята на предсказанията.

Доколкото Близнаци олицетворяват общуването, създаването на връзки, въобще на дружбата по всякакъв начин, то се очаква именно в тези области да има най-голям късмет. Поне за тези, които в наталните си карти нямат силни астрологични противоречия с Близнаци. През този транзит на Юпитер най-силно ще върви на въздушните знаци (Близнаци, Везни и Водолей). Но доколкото Юпитер е естественият управител на Стрелец, а това значи импулсивната огнена енергия, то могат именно при въздушните зодии да се проявят някои неудачи при използване на колективната сила във всекидневните ситуации. И принципът е с едната ръка дава, с другата взима - но въпросът е даването да е повече от взетото. Затова нещата не трябва да бъдат насилвани и да се знае, че късметът е променлива величина – днес каца на едното рамо, но утре не се знае къде ще отиде, да не говорим за вдругиден. Но пък по въпроса някои народи имат поговорки, че късметът се заработва и то с упорит труд.