0

З емята минава през Лъвския портал на 8 август, който е един от най-силните енергийни дни в годината, твърдят астролози.

Астрономически на този ден Сириус и Поясът на Орион образуват със Земята една линия. „Това създава мощно енергийно поле, най-силното за годината“, пояснява астроложката Кейтлин Керхарт. Сириус е най-ярката звезда на нощното небе и появата й е стабилна. Древните египтяни са определяли по нея годината си. На 8 август звездата вече окончателно излиза от сиянието на Слънцето и се вижда на небето. Древните са вярвали, че появата й е, за да спаси още веднъж света. За Древния Египет това е началото на новата година.

А наименованието „Лъвски портал“ идва от зодиакалния знак, който традиционно е по това време още от древни времена.

Щастлив

Американската астроложка Шарлът Кирстен смята 8 август за най-щастливия ден в годината. Тя заявява: „Този ден идва с новото, но то няма да се настани само ако на мястото му е останало старото. Сириус е най-ярката звезда от съзвездието Голямо куче. За всеки жител на Земята тя е и духовен помощник. Това е време за енергийно възобновяване на хората. Уникално време за преосмисляне на всяка ситуация от миналото, възможност за изцеление на душевните рани и получаване на подаръци от съдбата. Съветът е да се постараете в този период да наблюдавате себе си колкото се може по-безпристрастно. Наблюдавайте своето поведение и какво Вселената ни подсказва. Тогава ще разберете върху какво да работите. На 8 август е идеално време да се наричат желания“.

Осмица

Някои астролози смятат, че Лъвският портал е отворен между 26 юли и 12 август, като категорично неговата върхова фаза е на 8 август, когато Сириус се връща, за да създаде ред и да прибере реколтата.

В съвремието имаме натрупване на осмици – осмия ден от осмия месец. Числото 8 символизира богатство, късмет и добро настроение. Но 8, като се обърне, става и символът за безкрайност. Представлява изобилие, което може да е свързано с това, което проявявате.

Лъвската порта в древната Микена, Гърция.

 Лъвската порта в древната Микена, Гърция.
istock

Осмият дом и осмият знак на зодиака принадлежат на Скорпион, така че от астрологична гледна точка осем има връзки със силата, трансформацията, енергията, страстта и сексуалността – всички теми на Скорпиона. Осем също съответства на картата Сила в традиционното колода Таро; тази карта представя жена, която спокойно взаимодейства с лъв, със символ за безкрайност над главата си. Така се получава, че числото осем също има езотерични символични връзки със силата и лъва.

В нумерологията осем също има голямо значение. Двойната енергия от осем на 8 август (8/8) е благоприятна. Осем е известно като числото на силата и действа като мост между материалните и духовните сфери. Това също е числото на енергията и богатството.

Съвпадения

Интересни съвпадения се получават при сравненията между родните и древните египетски вярвания. Както е известно, на Преображение (6 август) се свята, че се отваря порталът между световете. Светът на отвъдното става много близък на нашия. Така са вярвали старите българи. Но подобно схващане има и за Лъвския портал (8 август) при египтяните. Времето, когато светът на отвъдното идва в нашия и се проявяват най-ярко лековитите сили. При нас вярванията още от древни времена са, че точно в нощта преди Преображение небето се отваря, а билките и водата са най-лековити преди изгрев слънце.

Сириус изгрява с египетската богиня Сопдет в храма на Сети I.

 Сириус изгрява с египетската богиня Сопдет в храма на Сети I.
Уикипедия

В църковния календар Преображение Господне се чества на 6 август. Според евангелията Исус Христос, Петър, Яков и Йоан се качват на планина и там Исус се преобразява пред тях. „Лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина“, пише в евангелията. (По стар стил празникът е бил на 19 август. Някъде му викат и Сотировден. От народа се вярва, че това е времето, когато годината се преобразява и тръгва към зимата.) Според народно поверие в нощта срещу Преображение се сбъдват желанията - но само на праведните и на тези, които са станали рано и са видели чудото в небесата как небето се отваря в полунощ до изгрев слънце.

Обреди

От незапомнени древни времена по нашите земи в тази магична нощ са се изпълнявали лечебни обреди, които са най-силни преди изгрев слънце на Преображение. Те са сходни с ритуалите на Еньовден (който е на 24 юни). Вярва се, че набраните билки тази сутрин преди изгрева на слънцето са също толкова лековити. Един от най-важните елементи е слънчогледовата пита. Смята се, че трябва да се стане преди изгрев слънце в деня на празника. В средата на слънчогледова пита се пробива дупка и в нея три пъти се прелива вода. С нея урочасани хора се мият и я пият, за да премахнат направената им магия.

Древните са смятали още, че ако някой се разболее, трябва да се натопи връзка сушени плодове и болният да пие от водата, за да може болестта да се преобрази да му мине.