0

М нозина планират живота си за години напред, като съвършено забравят, че съдбата на всеки от нас е непредсказуема и във всеки един момент може да се получи някакъв кръговрат с най-трагични последствия.

Сега е на мода да се влагат пари в недвижими имоти. Мнозина купуват къщи, вили, парцели, а по-предвидливите се грижат отрано да си подсигурят и гробно място. Има ли значение къде точно ще бъде положено мъртвото тяло? Някои обясняват предвидливостта си с това, че гробищата са пренаселени и цените на местата се вдигат. Други държат да лежат редом до близки. Разбира се, личен избор е дали някой иска да си купи приживе гроб или не. Все пак не бива да се избързва, доказва една поучителна история, която сполетяла преди няколко години семейна двойка от американския щат Кентъки.

Заедно

Дуейн и Каролайн Карол били съответно на 48 и 49 години. Възрастта им не предполагала да планират скорошна смърт. Но те решили, че трябва да се погрижат отрано за последния си дом. Но не се ограничили само с придобиването на земя, а поръчали и две надгробни плочи с имената и рождените си дати. Когато плочите станали готови, Дуейн се отправил към гробището, за да разчисти участъка, където някой ден щяло да почива морното му тяло. Слънцето прегаряло. Физическата работа натоварила сърцето на американеца и то не издържало. Клетникът се строполил върху терена, който бил подготвил за смъртта си.

Когато не се прибрал за вечеря, жена му започнала да се безпокои и помолила сестра си да я придружи до гробищата. Новината за смъртта на половинката й я сразила и тя получила инфаркт. Съпрузите били погребани един до друг, а на надгробните им плочи добавили само общата дата на смъртта им.

Екстремно

Старите хора обичат да казват, че е опасно да дърпаш опашката на дявола. И това е точно така. Доказва го случаят на американеца Майк Стюарт. През 1983 г. той замислил да заснеме филм за това какви опасности дебнат човека под ниските мостове. Веднъж се увлякъл по време на снимките. Залепен за камерата, той не обърнал внимание, че камионът, в който се возел, настъпва към моста. Скоростта била такава, че ниският свод буквално му отнесъл главата. Така по ирония на съдбата той доказал с личния си пример какви опасности крият ниските мостове.

Зъбар-злобар

Добре е да разчиташ на приятелите си. Но не съвсем. 26-годишният Уолтър Халас от град Лийдс, графство Западен Йоркшър, се страхувал до смърт от зъболекари. Когато го заболял зъб, той не отишъл при стоматолог, а отправил необичайна молба към свой приятел – да го фрасне с все сила в челюстта. Уолтър се надявал, че едната болка ще приглуши другата. Но не премислил добре ситуацията. Когато приятелят му замахнал, главата му се отплеснала и нацелил остър ръб. Уолтър се избавил наистина завинаги от болката, тъй като умрял на място.

Удавник

Още по-нелепа смърт застигнала 28-годишен жител на Нова Зеландия. Питър Джон Робинсън се удавил в... котешка купичка с вода. На пръв поглед това изглежда невероятно, но куриозният случай е факт.

Това се случило в една мразовита нощ. Робинсън се загрижил, че котаракът му Пайпър е гладен и излязъл на улицата да го нахрани. Било студено, преди това валял дъжд. Бетонираната площадка пред дома, водеща до заслона, където Питър бил приютил котето, била заледена. Питър се подхлъзнал, паднал, ударил си главата и изгубил съзнание. За нещастие лицето му се озовало право в пластмасовата купа с вода на Пайпър и това се оказало фатално. Тази нелепа смърт била широко коментирана от новозеландските вестници през 2001 г.

Препирни

А колко трагични последствия са настъпили само от глупави спорове... За дребни неща хората едно време се предизвиквали на дуели. Първи приятели са се сграбчвали в жестока хватка, скарани по повод на неправилно изтълкуван жест или усмивка или плосък майтап. Заради глупави спорове понякога за един миг се рушат дългогодишни приятелства. Довчерашни съюзници се превръщат в яростни врагове.

Авторът на известните книги за Шерлок Холмс сър Артър Конан Дойл вярвал в задгробния живот и нееднократно присъствал на спиритични сеанси. Веднъж съобщил на своя приятел Хари Худини, че някакъв медиум е „получил” писмо, написано от покойната майка на известния илюзионист. В отговор Худини раздразнено отбелязал, че неговата майка не е умеела да пише на английски. Това обстоятелство не обезкуражило писателя – Артър Конан Дойл предположил, че жената е придобила тези умения в отвъдното. Трезвомислещият Худини изпаднал в ярост, скарали се и се разделили завинаги.

Извинение

Вежливостта понякога може да съхрани здравето, а дори и живота, ако свише ви е дадена способността да предвиждате събитията и да прогнозирате в най-близко време кого ще настъпите по крака. По-добре да се презастраховате и като го срещнете, да започнете с извиненията, отколкото да се озовете в болницата в тежко състояние. Такава е била съдбата на баламурник, случайно стъпил върху крака на венецуелеца Фулхенсио Девара.

Когато е раздразнен, последният е непредвидим и опасен. Прави го съвсем несъзнателно – просто в неговия организъм при стрес се случват странни изменения: кафявите му очи стават почти бели, къдриците му се изправят или щръкват встрани, а битовата апаратура край него излиза от строя. Случва се даже някои хора да изпадат в безсъзнание под въздействието на ядосания Девара.

Така излиза, че никой от нас не е застрахован срещу превратностите на съдбата и не знае къде „ще му излезе късметът” - паднала тухла, пиян шофьор, некомпетентен лекар или дори края на света. Затова се радвайте на живота, а не го отлагайте във времето, че не се знае - знае ли се.