0

О старяваме бавно или по-бързо, ако перифразираме произволно великия стих на Недялко Йорданов, но според астролозите пръст в този процес имат и знаците на зодиака. Защото си има небесни предпоставки дори в начините на остаряване и помъдряване. А помъдряването много често е свързано с принципа на пробата и грешката, но не с допускането на едни и същи грешки всеки следващ път, когато това ни се удаде. Макар остаряването да е строго индивидуален процес, свързан с развилите се ситуации в живота, със здравето и т.н., смята се, че и знакът има много сериозен пръст в него. Ето един астрологичен поглед от световния печат, към който можем да се отнесем с насмешка, но можем и да го приемем като ценен опит по пътя на мъдрата старост, когато и да дойде тя.

Овен

Овните въобще не се интересуват от напредването на възрастта, най-малкото не правят подобно впечатление. Представителите на този огнен знак по определение водят активен живот, занимават се с любимите си неща и гледат колкото се може по-малко да се разболяват. Те живеят за деня, не планират толкова усърдно своето утре. Тяхната сила на духа им придава енергичност и в напредналите години. Може би след като навърши 60 години, Овенът няма да има коса, а зъбите ще са изкуствени, но няма да спре да кара мотор или да върши лудории, приемани за типично младежки. И ще го прави със същата енергия, както преди. Овенът по природа е мъдър знак, но заради особености на характера често това е скрито за околните и само най-добрите приятели и роднини могат да кажат колко уравновесено действа. Това е една дейна енергична натура, която не обича останалите да я виждат в лоша кондиция.

Телец

Телците предпочитат спокойния и комфортен живот при пенсиониране. Стремят се да водят умерен начин на съществуване, но пък обичат да си угаждат по отношение на храната и определено в тази сфера едни от най-големите познавачи са именно от зодията. Понякога дори прекаляват с угаждането. Поради тази причина има опасност като възрастни представители на този забележителен земен знак да страдат от наднормено тегло и всякакви свързани с това болести. Въпреки болестите това се смята за издръжлива зодия. През годините Телците стават по-малко гъвкави както в психологически, така и във физически смисъл. Въпреки това имат добра издръжливост и могат да се радват на дълголетие. Зодия, която е склонна към равновесие и мъдрост, но в същото време има едва ли не отчаяно се нуждае да се показва и да слуша около себе си хвалебствия. По дух Телецът е младеж дори когато стане пенсионер.

Близнаци

Близнаците, като представители на въздуха се опитват да водят активен начин на живот дори след пенсиониране. Те обичат да клюкарстват, да знаят всичко, което се случва около тях. С тях няма как да се отегчавате – копнеят да се харесат едва ли не на всеки, адаптират се във всяка компания. Те са остроумни, изобретателни, общителни. Представителите на този знак са винаги млади и не искат да чуят за тяхната възраст, но са напълно ясно с нея. Можем да кажем, че старостта никога не идва при Близнаци, те винаги се чувстват на 18 или малко повече години. Но с натрупването на житейската мъдрост постепенно започват да я споделят. Представителите на зодията са толкова енергични, че и на стари години духът им е младежки повече, отколкото на който и да е друг зодиакален знак. Това е зодия, която никога не остарява.

Рак

Раците остаряват по различен начин всеки за себе си и трудно минават под един общ знаменател. Те остават в душите си деца до края на живота си, въпреки че се грижат не само за внуците, но проявяват същата загриженост и за порасналите си деца. Раците обичат децата, независимо дали са техни по кръв. Те искат всички хора да ги уважават, когато преминат към старостта. От тях стават „класически“ дядовци и баби, познати от приказките. Ако представителите на този знак на водата нямат близки в края на живота си, то те се заобикалят с домашни любимци, за да има някого, за когото да се грижат. Раците в повечето случаи са уважавани членове на обществото, но лесно техният стремеж към перфекционизъм и истина може да ги превърне в мърморковци. Все пак добродушието на Рака винаги взима връх и човек трябва да бъде щастлив, ако дядо му или баба му е от този знак. Най-изразената зодия на мъдростта и познанието. Мъдри са дори още когато са деца, а с възрастта знанието е тяхната сила.

Лъв

Лъвовете са снизходителни и спокойни по природа - качества, които се изразяват още повече с напредването на годините. В третата възраст представителите на огъня изглеждат достолепно, в повечето случаи материално осигурени, но и с леко или по-тежко прибавени допълнителни килограми. Те все повече ще искат всеобщо уважение, власт, понякога дори преклонение – зависи накъде ще им текне животът. Лъвовете се възприемат като модел за подражание и обикновено постигат основните си житейски цели възможно най-рано. В напреднала възраст с радост ще дават съвети на всички. Лъвът е зодията на знанието. За него в най-пълна степен важи изразът „Остарява като катедрала“ - великолепен и величествен, достоен за уважение. Поне по астрологично описание.

Дева

С възрастта Девите започват да възприемат все по-негативно света около тях. Те по принцип винаги изглеждат много добре и по правило по-млади за годините си. Опитват се до края на дните си да се поддържат във форма – спортуват, подлагат се на процедури за подмладяване, обличат се добре и т.н. Постоянно търсят начини да поддържат тонус и умствена дейност, което ги прави много умни и на преклонна възраст. Девата обича да си угажда и да подрежда живота си. Прави го и за хората около нея. С възрастта тя придобива опит и мъдрост, които й дават сили, макар при Девата основното правило е да не се натрапва. Тази зодия под властта на земята остарява с достойнство, но винаги е млада по дух.

Везни

Везните не искат да остаряват и винаги се интересуват от външния си вид. Всяка нова бръчка за тях може да се превърне в истинска трагедия, но не е задължително. Представителите на този въздушен знак предприемат всички мерки и използват всички възможни средства, за да предотвратят появата на излишни килограми и бръчки по лицето възможно най-дълго. Обикновено успяват. И дори на 80 ще се опитват да убеждават околните, че тялото им даже не поскърцва. При тях е по-вероятно на тази възраст да пътуват и спортуват, отколкото да се отдадат на отглеждане на внуци. Но към внуците си се отнасят с особена любов и нежност, макар и да са на принципа, че всеки трябва да заслужи мястото си. При Везните понякога може да се стигне до известно вдетиняване с напредването на възрастта, което е обожавано от внуците, но пък невинаги получава одобрението на околните.

Скорпион

Скорпионите се радват на голямо уважение след пенсиониране. По външния им вид може да се предположи, че са живели труден живот, дори и изобщо да не са. Те обичат да мислят за себе си като за философи, които са натрупали достатъчно мъдрост през годините. Увереността в собствената им правота ги прави раздразнителни и не толкова лесни в отношенията с околните. Често представителите на този воден знак могат да натрупат гняв срещу себе си, но към внуците се отнасят с особена грижовност. Скорпионите не обичат някой да им казва какво да правят и това с годините се засилва. Твърдят, че знаят всичко, дори когато нищо не им е ясно. Държат се на положение. Родени психолози са и лесно преценяват човека срещу тях – знаят и как да го зарадват, но още повече имат уменията как да го вбесят.

Стрелец

Стрелците правят всичко възможно да не забелязват настъпването на старостта и дори не искат да мислят за това. Често представителите на огъня засипват с въпроси околните на каква възраст са с надеждата да получат комплименти, които харесват. Тези комплименти обаче са оправдани, защото Стрелците, въпреки нежеланието си да се грижат за себе си, успяват да поддържат външния вид и чар до дълбока старост. Затова често внуците ги възприемат по-скоро като приятели, отколкото като баби и дядовци. Стрелецът знае много, но невинаги е готов да сподели знанията си – според него те са отредени само и единствено за най-близкия кръг от роднини и приятели. Стрелецът има склонност към удобствата и с възрастта все по-трудно се разделя с тях.

Козирог

Козирозите още в младостта си са сериозни, разумни, мъдри и отговорни. Даже повече от обичайното. Тъй като представителите на тази зодия на земята са амбициозни, те работят усърдно, за да постигнат висок статус в обществото, материален просперитет и да си осигурят прилична старост. Но с напредването на възрастта все повече се държат на моменти глупаво, а в късните години – като абсолютни деца. И търсят постоянно внимание на близкия им човек. Те не седят без работа и постоянно се занимават с нещо, сякаш да компенсират някакво загубено време. Умеят добре да обучават децата, но и търпението им бързо се изчерпва и се лутат между крайностите. Козирогът е земна зодия на знанието, на любопитството, на тайнствата.

Водолей

Водолеите в детска възраст са много сериозни. През годините стават все по-ексцентрични, престават да се вълнуват за това какво мислят другите за тях. Важното е как се чувстват те. Представителите на въздуха смятат за свой дълг да използват максимално всеки ден. Могат спокойно да отидат в нощен клуб или да си купят колело. В напреднала възраст представителите на този знак могат да станат истински бунтовници и могат да носят много проблеми на своите деца и внуци. Все пак Водолеят е зодия на разума и спокойствието, която знае как да действа. Вдъхва респект на по-напреднала възраст.

Риби

Рибите се страхуват панически от старостта, защото имат прекалено много нереализирани планове. Постоянното безпокойство, незачитането на външния им вид и здравето значително могат да съкратят живота им. Рибите постоянно обобщават живота си и изчисляват всичко, което са успели да направят. Възрастните представители на водата ги гони носталгията и често се завръщат към младостта си, когато са били красиви и изпълнени с енергия. Те не търпят някой да им помага и дори в много напреднала възраст се опитват да направят всичко сами. Зодия, която не обича някой да й се бърка, но са готови да се правят, че не виждат това. Изпитват съчувствие, но невинаги са склонни да го покажат.