0

П етровден, 29 юни, както и пълнолунието на 22 юни са най-силните от астрологична гледна точка дни през този месец, твърдят експертите.

Шестата неделя след Пасха в православния календар е известна като неделята на Слепия. Пада се на 9 юни. Но от друга, астрологична гледна точка това е най-добрият ден за секс и любов през месеца. Тогава Марс, планетата на мъжкото начало и действието, навлиза в Телец, чийто покровител е планетата на женското начало, любовта и парите Венера. Луната е в Рак на 9 юни, а Сатурн е в Риби. Заедно с Марс на 9 юни образуват тригон (тоест триъгълник). Астролозите твърдят, че това е добро време за важни разговори, предимно семейни, както и за сериозни решения по отношения на недвижимо имущество.

На 22 юни се случва пълнолуние, което по нашите ширини се пада в 04:07 ч., това винаги е особено силен енергийно момент. Този път в него действат противоположни енергии. Луната, която астрологично е от елемента вода и е покровител на Рак, се пада в Козирог, който е от елемента земя. В случая обаче двете най-големи противоположности в зодиака помагат за пречистване – духовно и физическо, за смяна на старото с новото, както и за направа на бели магии.

Като цяло юни е доминиран от Близнаци и енергията е положителна. Позитивното отношение помага за развитието във всички области, особено в интелектуалните, но и в паричните потоци, казват вещи в занаята. През целия месец има взаимодействие на противоположни сили, но само единението им дава добри резултати.

На 6 юни Слънцето и Венера правят стелиум в Близнаци точно при новолунието, което засилва оптимистичната енергия. Късметът е възможен при позитивно мислене. И не е нужно да се жертва кариерата в името на любовта или обратното. Ден, в който компромисите са възможни, и то така, че да устройват всички.

На 20 юни в 23:50 ч. настъпва астрономическото лято в северното полукълбо (съответно астрономическата зима в южното). На лятното слънцестоене денят е най-дълъг в годината и трае 15 часа и 20 минути за София.

Звезди

Има през юни два действащи метеоритни потока, когато виждането на падаща звезда може да помогне при сбъдването на желания. Ариетиди започна през май и ще е активен до 24 юни, но най-голямата му интензивност се очаква да е на 7 юни. Метеори от него могат да се видят само рано сутрин, в късия интервал от изгрева на радианта в съзвездието Овен (около 03:40 ч. за София) до зазоряване. На 7 юни Слънцето ще изгрее за София в 05:49 ч., а визуални наблюдения на падащите звезди ще са възможни до около 04:20 ч. На 7 юни Луната е в новолуние и няма да пречи при наблюденията. Родителското тяло на потока не е установено със сигурност. Предположенията са за две такива – астероидът 1566 Icarus или кометата 96P/Machholz.

Юнски Боотиди е другият метеоритен поток. Известен е с бавните си ярки жълто-оранжеви метеори. Активен е от около 22 юни до 2 юли, с максимум за 2024 г. на 27 юни, но това се пада при Луна около 2 дни преди последна четвърт, което сериозно ще затруднява визуалните наблюдения. Юнски Боотиди се поражда от метеорни роеве, отделили се от кометата 7P/Pons-Winnecke, имаща орбитален период 6,4 години. За последен път тази комета премина през перихелия си на 27 май 2021 г., а следващият неин перихелий ще бъде на 25 август 2027 г.

Друг любопитен астрономичен феномен е очаквано избухване на T Corona Borealis (T CrB) – двойна звезда от съзвездието Северна корона, която е повторна нова – с повтарящи се избухвания през около 80 години. Двойката се състои от червен гигант и от бяло джудже. Чрез мощната си гравитация бялото джудже отнема вещество от червения гигант, което образува акреционен диск около самото джудже. Поражда се мощен термоядрен взрив, светлината от който е видима от огромни разстояния. Очаква се при своето избухване T CrB да се вижда с просто око. Точният момент на събитието не може да се прогнозира, но се предполага то да се случи до август, като има съмнения, че точно през юни е много вероятно да видим звездата, отдалечена на 3000 светлинни години.

Казват, че съзирането на такава звезда от астрологична гледна точка носи шансове за успех на виделия я в нощното небе.

Ето кратки насоки за най-силните дни през юни за всяка зодия и със задължителната уговорка, че все пак всичко зависи от личната натална карта на всеки.

Овен – 22 юни, събота

За Овена пълнолунието на 22 юни носи силни вибрации. Започнатото на 11 януари, когато бе новолунието в Козирог, сега бележи своя най-висок ръст и носи награди. Те могат да са свързани с кариерата, образованието, с полагането на основи за бъдещ успех. Неговите основи могат да бъдат положени още през новолунието на 6 юни. Да се очакват новини за пари на 9 юни, казват астролозите. И допълват: единствената ви задача е да придобиете увереност.

Телец – 22 юни, събота

Пълнолунието на 22 юни носи на Телеца склонност към авантюри и го правят да бъде рисков играч, отправяйки се в неизвестното, което хич не е характерно. Но целият юни е добър за зодията и дава възможност за бързо намиране на безопасност. На 22 юни сякаш има покровителство от силите на вселената, най-вече от Юпитер в Близнаци, който помага за повече богатство – духовно и материално. Но помнете, че мечтите могат да си останат само мечти, ако не се работи за реализацията им.

Близнаци – 29 юни, събота

Петровден по православния календар и най-силно зареден за Близнаците през юни, защото астрологично тогава Сатурн става ретрограден в Риби и открива нови възможности за растеж във всички насоки. Особено в професионалния път, образованието и ориентирането в дебрите на бизнеса. Откакто Сатурн мина в Риби през 2023 г., той насочи вниманието ви преди всичко в професионалната сфера. Сега ретроградността му дава възможност за вглеждане и в духовните неща, както и в интимния живот. Но ви трябва план, за да успеете, казват астролози.

Рак – 29 юни, събота

Петровден е ден за нови възможности за Рака и за придобиване на опит там, където досега не е постигал успехи. Сатурн става ретрограден в Риби на 29 юни и открива път към успех и изобилие. Помислете дали сте готови да рискувате или предпочитате друг да ви определя целите. Имате власт над съдбата си, казват астролозите, но я осъзнайте и е постигнете успех. Вселената ви помага, но в кошара не вкарва.

Лъв – 9 юни, неделя

Вселената потупва по рамото Лъва, когато огненият Марс влиза в земния Телец на 9 юни. Акцентът е върху професионалния сектор, а съдбата е на страната на Лъва. Помага планетата на действието и амбицията Марс, а Телецът направлява със спокойствие енергията. Важно е да насочите усилия към отношенията с другите. Бъдете точни при определяне на целите, трябва да бъдете гъвкави в способите за постигането им.

Дева – 9 юни, неделя

Енергията на Телеца управлява вашия дом на късмета и ви носи възможност за пътешествия, повече духовност и добро образование. Не трябва да бързате. Дава ви се стабилност в постигането на целите и дългосрочните намерения. Марс влиза в Телец на 9 юни и ви оказва мощна подкрепа в замислите. Но трябва да направите единствената крачка, която ще ви доведе до успеха и може да промени всичко.

Везни – 6 юни, четвъртък

Новолунието в Близнаци на 6 юни създава мощен стелиум, който може Везните да използват за своите цели. Енергията на Близнаци сега помага за късмета и изобилието в живота. Добро от астрологична гледна точка време за пътуване. Бъдете готови да посрещнете новите възможности. Отхвърлете всичко, което ви задържа, и приветствайте новите начинания.

Скорпион – 20 юни, четвъртък

В най-дългия ден от година Слънцето влиза в Рак, който ви помага за успех и справяне с всякакви рискове. Ракът е домошар, но сега ви дава шанс да излезете извън зоната си на комфорт и да се впуснете в приключение. Бъдете уверени в силите си. В началото на зодия Рак Скорпионът има възможност да действа решително, засипва го позитивна енергия. Дава ви се шанс да сбъднете нещо, за което сте мечтали.

Стрелец – 22 юни, събота

Стрелецът трябва да осъзнае кои са неговите ценности и това е първа стъпка към изобилие и финансова стабилност. Плутон точно ще завърши своето пребиваване в Козирог и Стрелецът е трябвало да си научи уроците как да си прави самооценка и как да се отнася към парите. Пикът на пълнолунието в Козирог е на 22 юни, но тези процеси на развитие започнаха още на 11 януари с новолунието в Козирог. А тогава Плутон бе във Водолей, управителя на вашия сектор на комуникацията, който ви помага да защитавате ценностите си. Трябва да се очаква позитивно развитие на финансите ви. Пълнолунието е шанс да се реализирате професионално и ви носи положителни енергии. Но не забравяйте все пак, че принципът е как Бог дава, ама в кошара не вкарва.

Козирог – 9 юни, неделя

Козирогът има склонност здраво да работи за своето професионално развитие, което понякога взима връх над личния живот. Но трябва вече да е осъзнал, че не всичко е пари, не всичко е кариера. Планетите дават шанс на Козирога да разбере, че личното щастие е с по-голяма тежест. На 9 юни Марс влиза в Телец и засилва възможността да се осъзнае как малките неща в живота, създаващи личното щастие, са над всичко. Добро време за отпуск или за планирането му. Помислете върху задълженията си, съветват астроексперти. Осъзнайте, че успехът е важен, но насладата от него и постигането му са по-важни.

Водолей – 9 юни, неделя

На 9 юни Марс влиза в Телец, управителя на домашния сектор на Водолея. Тази енергия дава силна вътрешна насоченост, която е добре стимулирана и от небесните действия на Близнаци и Рак. Подчертава темите за радост, преданост на делото и благополучие. Може да намерите добро съотношение между работа и дом, между задължения и радости от живота. За вас повече значение има удоволствието от живота и да намирате удовлетворение във всичко, което вършите. Целият юни е насочен към повече позитивни събития в личен план, отколкото в служебен, твърдят астролози.

Риби – 9 юни, неделя

Юпитер е преминал от Телец в Близнаци на 25 май, давайки шанс на Рибите да видят как се сбъдват мечтите или поне част от тях. Юпитер ви дава възможност за по-добро развитие. На 9 юни Марс влиза в Телец, засилвайки вашия дом на общуването и подтиквайки ви да реализирате мечтите си. Експертите съветват да не намалявате темпото, да не се отчайвате и да знаете, че пробивът е възможен. Концентрирайте се върху работата по вашите мечти, успехът е възможен и напълно реален.