0

П етък, 13-и, е добър за масаж, положителни мисли и магии – последното е само за тези, които ги знаят и имат опит, твърдят експерти в занаята.

Тази година фаталните петъци се падат през септември и декември, съответно в зодиите Дева и Стрелец, а това носи допълнителни енергии в тези дати, смятат вещите в занаята. Повечето астролози обаче не виждат натоварване с фатални усложнения сега през септември. Девата носи енергията на земята, а тя не предполага изхвърляния в нито една посока, но пък приема понякога фатализма.

Процедури

Астролозите препоръчват на фаталния петък да се избягват всякакви лоши мисли и действия, принципът винаги трябва да бъде за седемте пъти мерене и след това евентуално рязане. На този ден се смята, че Вселената по-лесно от друг път хваща изказаната лошотия към някого и с още по-голяма леснота я обръща срещу този, който е имал зли помисли или думи.

Затова пък денят е идеален за отпускане, за вглеждане в собствените си мисли и за телесна наслада, от която да дойде и душевният кеф. Процедури като масаж и всякакви спа занимания са перфектни за случая.

Хапване на вкусотии, които харесваме, също можем да си позволим, но трябва да спазваме мярка и да не прекаляваме, гласи напътствието.

Не трябва да се мисли за негативни неща, защото лошотията се отразява в това мистично огледало и не се знае накъде ще избие и как, но винаги ще намери начин да се прояви – вярват астроекспертите.

Петък, 13-и, не е време за започването на нови дела, но пък могат да се правят планове за тях, които след това да бъдат реализирани. Прекомерното веселие също не се препоръчва. Това е ден за умерени неща. А някои експерти даже съветват всичко да продължи и на следващия съботен ден.

Гадания

Смята се, че фаталният петък е особено подходящ за магии и гадания, но те трябва да бъдат проведени само от специалисти, за да няма удар в неправилната посока и поне донякъде да бъдат овладени последствията, гласи съветът на астролозите.

Черната котка, която маговете смятат за проводник между двата свята – на видимото и магиите, всъщност изследователите смятат само за едно пъргаво животно.

Професорът по психология от Харвард Даниъл Уогнър години наред изучава човешката склонност да забелязва причинно-следствени връзки там, където няма такива. И твърди: „Може да мислим, че постоянно привличаме нещастия към себе си, но всъщност често мислим за тях и тогава те се случват”.

Суеверията около петък, 13-и, са толкова разпространени, че учените се интересуват от влиянието на датата върху различни аспекти от живота. Проучване, публикувано от American Journal of Emergency Medicine (Американско списания за спешна медицина), показва, че извършването на операции и други медицински процедури в петък, 13-и, е не по-малко или по-опасно от всеки друг ден в годината. Броят на посещенията в спешното отделение на фаталния петък не е по-висок от други дати.

Икономисти пък виждат, че датата няма значително влияние върху фондовия пазар. Хората, родени на 13-и и в петък, се женят и намират работа със същата честота като родените в други дни (например изследователите са взели съседни дати - 12-и и 14-и). Даже родените на 13-и, независимо дали е петък, като че ли са по-склонни да се смятат за щастливци от тези, появили се в други дни.