0

О т 13 декември сме под влиянието на ретроградната фаза на Меркурий и точно тази най-бърза планета събира зодиите по двойки.

Но тези двойки не са любовни, а са братя по съдба, в щастие и в неволя. Понякога това са напълно противоположни знаци в зодиака, като великото противопоставяне между Рак и Козирог, бележещо двете най-силни крайности в астрологията. Разбира се, на всеки човек ретроградният Меркурий влияе различно, дори на родени в един и същи ден. Но в средата и в края на декември властват и други енергии, които моделират силите на ретроградната планета.

Световни астролози затова разделят знаците по двойки и по определящите ги елементи на съдбата – огън, земя, въздух и вода.

Дева и Телец

Двата знака се управляват от стихията на земята и получават особен тласък в началото на ретроградния Меркурий. Той дава възможност на Дева и Телец за осъзнаване на това, което представителите на тези два знака от елемента земя искат да постигнат в кариерата си. „Ще можете да осъзнаете онези моменти, които ви пречат да продължите напред, ще намерите опорни точки за себе си, които ще ви помогнат и през 2024 г. В края на декември енергията на планетите клони към темата за печелене на пари – Венера е в знака Скорпион. Това е чисто и просто въпрос на власт и големи пари“, смятат експерти.

Следователно ретроградният Меркурий ще има положително влияние върху земните зодии. Може да успеят да се върнат към някои стари проекти и мечти и в същото време да получат новини за събитие, което ще им помогне да достигнат ново ниво и да увеличат доходите си, гласи астрологичната прогноза по двойки.

Скорпион и Риби

Водните знаци се славят със своята интуиция. И това умение им позволява да видят скрити възможности за осъществяване на замисленото. Могат да възникнат различни варианти при развитието на събитията, но природният усет ще позволи на Риби и Скорпион да изберат верния път.

„Това ще ви помогне да осъзнаете моментите, които ви пречат да се придвижите към глобалната си цел. Ще получите отговори, след като ги анализирате, още през 2024 г. ще можете да се заявите в по-голям мащаб“, отбелязват астролозите.

Но заедно с това емоционалността може да увеличи своето влияние. Не трябва напълно да се поддавате на вътрешните си преживявания, противоречия и борби. Бъдете себе си, но действайте. Важно е най-накрая да вземете решение и да послушате сърцето си, съветват екстрасенсите.

Близнаци и Водолей

Леките въздушни знаци ще почувстват сериозен душевен подем. Това е, защото ретроградният Меркурий засяга амбициите на Близнаци и Водолей, които сега имат възможност най-накрая да повярват в собствените си сили.

„Нептун също ще работи много мощно за вас. Ще ви помогне да откриете онези качества в себе си, които може да сте запокитили навътре в душата си и да не сте показали на другите. Те ще бъдат много полезни и през 2024 г.“, отбелязват спецовете.

Под влиянието на планетите родените в тези два зодиакални знака могат да погледнат вътре в себе си и да намерят отговори на вълнуващите ги въпроси, а не да ги търсят някъде навън. Позитивната настройка и увереността в собствените сили помагат да постигнете целите си по всички въпроси – да завоювате любовта си, да се придвижите напред по кариерната стълбица, да увеличите доходите си.

Овен и Стрелец

Огнените знаци от зодиака под въздействието на ретроградния Меркурий могат да усетят откат назад, което ще се отрази на самооценката на главните заподозрени, че не обичат да губят никога и нищо. Съдбата им е подготвила проверка за здравина и издръжливост. Възможно е съмнения да се появят заради негативни мнения отстрани, но не си струва да им се придава голямо значение, защото това са думи на завистници.

„Този тласък на Меркурий трябва да възприемете не като обида, а като импулс за това да сте готови да захвърлите всичко. Това е още едно предизвикателство. Моментът е добър да се замислите и разберете, че ако те плюят в гърба, значи вървиш отпред“, коментират вещите в занаята.

Труден старт очаква новите проекти. Но анализирайки ситуацията, Овните и Стрелците могат да излязат на ново равнище. Това дело, което възниква в края на 2023 г., ще бъде вдъхновяващо дълго време – може още 12-13 години.

Рак и Козирог

Несъвместими противоположности от вода и земя, но с обща съдба, двата ключови знака от зодиака. Тъй като Ракът се намира в опозиция на Козирог, в който сега попада Меркурий, то в указания период на ретроградност могат да възникнат усложнения, особено по отношение на здравето. При родените под покровителството на водния елемент могат да се изострят стари заболявания или да се появи ново неразположение. Трябва да обърнете внимание на самочувствието си, да се обличате по-топло и да се занимавате с превенция, а не да чакате лекуване. Не се препоръчва така характерното за Раците самолечение. Ако не се чувствате добре, трябва да се консултирате с лекар, не с приятел, за да не влошите проблема. В други сфери са възможни различни препятствия, но Раците имат способност да се справят с трудностите и го правят успешно във всяка една актуална за тях зона.

А Козирозите могат с лекота да достигнат висоти. Това е важен момент в техния живот, който не трябва да се изпуска. Разбира се, че повечето представители на подчинения на земята знак ще се готвят за подобаващо посрещане на рождения ден, но това не е повод да се отпускат във всички други сфери, даже напротив - ако не сега, то кога ще имат такъв шанс.

„Това е много важен момент да анализирате какво сте направили през предходната година. Най-важното е да не изпадате в песимизъм, ако нещо не е свършено, както сте го планирали. Много амбициозни зодии, твърде критични към себе си и другите. И много често се самонавиват“, отбелязват астрологичните познавачи.

За тези два знака в ретроградния Меркурий мислите стават реални и затова внимавайте да не пренавиете настройките с вашата тотална мнителност, защото негативните помисли привличат само неприятности. А да се поправят грешките, ще е много трудно след това. Трябва да разберете, че ако нещо не се получи, може да намерите друг начин да подобрите положението.

Лъв и Везни

Огненият Лъв и въздушните Везни са трудно, даже невъзможно съчетание, но не и по съдба, управлявана от ретроградния Меркурий. В края на годината тези два знака откриват сърцата си за чувствата. Отношенията са най-актуалната тема и за едните, и за другите.

Препятствията на личния фронт не могат да бъдат предвидени. Но си струва точно тогава да заявите себе си още по-ярко. И да не зацикляте върху своите недостатъци или на някакви дреболии в поведението на партньора. Мнозина направо се страхуват за предстоящите празници, а и след това има някаква несигурност, защото и двата знака се чувстват неловко при настъпващата високосна година, която стартира с ретрограден Меркурий. Смята се от експертите, че преди празника не трябва да се насрочват съдбоносни тържества, като например сватба.

Астролозите казват, че ако им се зачита мнението, то е по добре да се изчака малко. „Ако вашата сватба е насрочена за периода на този ретрограден Меркурий, няма нищо лошо в това. Единственото, което може да се препоръча, е да изчакате Венера да напусне знака на Скорпион. Това ще се случи на 28 декември. И тогава - защо не пищна, хубава и обичана сватба?“ - съветват познавачите.

Трябва да се помни, че ретроградният Меркурий не пречи на женитбите, годежите, срещите, подписването на договори и сключването на важни сделки. Но периодът помага по-добре да се разкрие този замисъл, който през друго време трудно бихме забелязали. И все пак влиянието ретроградно е различно – може да бъде както положително, така и отрицателно, за което има много индивидуални особености.

Погаждат ли ни номера планетите

Планетите могат да погодят някой номер на отделни личности и цели зодии, твърдят познавачите на небесните сфери.

Особена полза ретроградният Меркурий носи на тези, които имат разгърнати позиции на Слънце и Луна в наталната си карта. Тези обекти показват как човек се проявява в обществото и как оценява сам себе си. Ако той чувства вътрешна хармония и здраво е стъпил на земята, както се определя, то планетата на вестителя на боговете му подсказва верния път. В противен случай космическите обекти са способни да погодят някой номер. Най-важното е позитивното мислене, особено през този ретрограден период и да се обмислят постъпките за бъдещето, съветват експертите.