0

С амодивите излизат на лов за мъже по време на есенното равноденствие, гласят народните вярвания.

Особено в Северозапада мнозина са готови да се закълнат, че са виждали как самодиви в бяла премяна омайват млади мъже и ги правят свои съпрузи. Някои заживяват с тях сред хората, други продължават по своя магичен път.

Къпане

Според народните поверия самодивите се къпят навръх есенното равноденствие. Тогава е много подходящ момент да се открадне ризата и коланът на някоя самодива. И ако момъкът успее да го опази и да не й го дава при молбите й или набезите на приятелките й, то може да я заведе у дома си и да я направи жена. Обикновено самодивите стават примерни съпруги. Но намерят ли си колана и/ли ризата, тогава нямат удържане и отново се връщат при дружките си да продължат с техните си дела.

А що се отнася до къпането, то за старите българи това е един от най-уважаваните ритуали по време на есенното равноденствие. Тази година то се пада точно в 9:49 ч. на 23 септември наше време. Вярва се, че водата на този ден и нощта преди него измива най-добре и освен мръсотията от тялото може да премахне и някои проблеми на душата. Врява се, че на този ден е добре да се измие лицето със студена вода, най-добре от ручей или извор.

Сватба

Есенното равноденствие от древни времена се е смятало добър ден за сключване на бракове и правене на сватби. Както денят и нощта се изравняват, така мъжкото и женското начало също добиват еднаква мощ и е подходящ момент за вричане във вечна вярност. Тогава клетвите са най-силни и по-лесно могат да бъдат реализирани.

Но също така се вярва, че по време на равноденствие внимателно слушат и добрите сили и дяволските изчадия. За този ден сякаш най-силно важи правилото да внимаваш какво си пожелаваш.

Вярва се, че навръх есенното равноденствие не е добре да се дават или да се вземат пари назаем. Затова по-добре изчакайте на следващия ден, съветват вярващите в народните поверия.

В този ден дяволът и демоните чуват много по-лесно, затова кавгите и караниците е най-добре да бъдат избегнати.

Денят е добър за започване на нещо ново, но по-добре е в него да се направи равносметка на постигнатото досега, дори такова изобщо да няма, а на следващия ден да се предприемат първите стъпки на новото, гласи друго народно поверие.

В този ден е по-добре да планирате нещата и да въведете ред в тях. Можете да си изградите ясен план за действие за близко бъдеще. В деня на есенното равноденствие се приема, че е подходящо да се изпълнят дългогодишни обещания към семейството или приятелите, които по един или друг начин не сме направили. Това е денят на равносметката, но и на любовта между хората.

Съвременните астролози казват също, че денят на есенното равноденствие, тази година е 23 септември, е много подходящ за започването на различни диети – разбира се, не и на лунната, защото тя се води от движението на спътника на Земята.

Сезони

В Северното полукълбо настъпва есента, но в същото време в Южното е пролетното равноденствие и съответно настъпва сезонът на обновяването.

По нашите ширини от древни времена народите са се съобразявали с преминаването на Слънцето в първите градуси на Овен, Рак, Везни и Козирог – четирите кардинални знака в зодиака. И тогава навлизаме в съответните сезони след пролетното равноденствие (Овен), след лятното слънцестоене (Рак), след есенното равноденствие (Везни) и след зимното слънцестоене (Козирог). Тези точки отбелязват началото на различните сезони и имат мистични значения не само в родната, но и в повечето култури по света. Поради тази причина покрай тези точки се празнуват важни празници за различните народи.

В астрологията тези точки показват първите градуси на т.нар. кардинален кръст и разделят зодиакалния кръг на четвъртини, които съвпадат със сезоните. Още в най-древни времена астролозите са създали система от прогнози за годината, която се основава на прехода на Слънцето към тези градуси.

По време на есенното равноденствие и през 2023 г. Слънцето преминава в знака Везни, който астролозите наричат изтънчен, благоразположен, добър и приятен във всяко отношение. Свързва се с баланс, честност, партньорства. Везните се стремят към хармония във всички сфери, а самият ден на есенното слънцестоене е баланс на деня и нощта – на мрака и светлината, на доброто и злото.

Символиката на този знак е свързана и със залеза, и с изгрева, с баланса между тъмното и светлото време на деня. Везните се управляват от Венера, планетата на любовта и красотата. С нейна помощ всяка ситуация може да премине лесно и без стрес. Венера в наталната карта дава на човек безгрижие, комфорт и има най-добър ефект върху всички явления и обстоятелства. Благодарение на нея много хора свързват началото на есента с радост и щастие, а не с депресия, липса на енергия и желание.