0

С атурн е планетата управител на Козирога и тя постоянно го поставя на изпитания, като му дава много устрем, но и понякога му пречи.

Зодия Козирог астролозите по традиция свързват със стабилност, баланс и мъдрост. Решителни, разумни и сигурни в себе си, представителите на тази зодия прилагат своята интелигентност и логика и обръщат внимание на всички факти, преди да вземат решение. Самоуверени, гонещи големи цели, отсичат астроспециалистите.

Сатурн е планетата, която управлява представителите на този зодиакален знак. Ръководени от нея, те получават това, което заслужават - ако са целеустремени и упорити, ще бъдат възнаградени. Сатурн е планета на изпитания и предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени с дисциплина, увереност и стремеж.

В Уикипедия кратко и ясно пише: „Козирог (на латински: Capricorn) е зодиакалният знак, който е посветен на езическия бог на Слънцето – символ на плодородието и на обновяващата се природа. Свързва се със съзвездието Козирог. Съответства на диапазона от 270-300 градуса върху небесната координатна система“.

Девиз

„Аз мога“ е девизът на тази зодия, която се свързва с поставянето на големи цели и стремежи за постигането им. Символът на зодията идва от шумерския бог на мъдростта и магията Енки. Символът се изобразява с глава и торс на коза и долна част на тялото и опашка на риба. Енки е един от четирите бога създатели. Той е владетел на сладките води. Той е творец и богът, създал човешката цивилизация. Владетел на мъдростта и магията, покровител на занаятите и творчеството. Енки е владетел на божествените сили, той се смята за бог на справедливостта, защитник на хората пред другите богове и техен помощник. Енки е най-важният месопотамски бог на дъжда и водата, на него се приписва плодородието, но не и наводненията.

Смята се, че думата, която перфектно описва Козирога, е „амбиция“. Тези хора са добри организатори, много интуитивни и целеустремени. За десетия знак от зодиака говоренето или мисленето не е достатъчно. Козирогът цели резултати и е готов на всичко, за да ги постигне.

Козирозите са сериозни личности и рядко проявяват чувство за хумор, трудно разбират и хумора на останалите. Те по принцип са работохолици, не обичат спонтанността и рисковете, освен ако не са много добре изчислени. За тях не са характерни публичните прояви на емоции, затова не се опитвайте да ги изненадате на оживени места. Инатът е изключително важна част от характера на тази зодия, която е уверена в собствените си решения и методи и рядко би променила възгледите си. Те си се смятат за винаги прави и никога негрешащи.

Козирозите са склонни да бъдат изключително страстни в техните романтични връзки. Може да им отнеме известно време, за да се почувстват свободни и спокойни с партньора си, но когато това се случи, любовта и страстта им не могат да бъдат прикрити.

По астрологическа характеристика голямото противопоставяне е с Рак. Не случайно зодиакът е разделен от двете най-големи противоположности – Рак и Козирог. А това важи и за цялата планета, която е разделена от двата тропика, носещи наименованията на тези две зодиакални съзвездия – Северния на Рака и Южния на Козирога. Но и в астрологията, както в други познания, често се случва точно противоположностите най-силно да се привличат въпреки всички видими характеристики за обратното.

Камъни

Ониксът е официалният скъпоценен камък и талисман за тази зодия. За да дари напълно с късмет своя собственик, смята се, че ониксът трябва да бъде от не толкова често срещания черен вид. Той допринася за по-добър самоконтрол на Козирога и му помага при реализиране на амбициите. Камъкът лапис лазули е свързан със Сатурн – управляващата планета на зодия Козирог. Той повишава нивото на съзнание, разширява гледната точка и запазва амбициозната цел на Козирога. Освен това прогонва негативните емоции и засилва творческите успехи. Рубинът също се смята, че е зодиакалният камък на Козирога, макар не всички астролози да са съгласни с това.

Ето и някои общи характеристики за зодията: планета управител е Сатурн, а екзалтацията е при Марс, изгнание – Луна, падение – Юпитер, стихия – земя, зодиакално качество – кардинален. Цветове: тъмнозелено, черен, син и тъмните тонове. Числа: 3, 5, 7. Скъпоценни камъни: оникс, кварц, обсидиан, гранат, лазурит, лунен камък, метал – магнезий.

Инатът определя и любовта

Инатът често е водещата сила у Козирога, когато става въпрос дори за любовта.

Много сложно се съчетават огнени и земни знаци, Но по някакви причини Овенът и Козирогът забравят за това, опиянени от завладелите ги чувства. Всеки от двамата открива у другия нови, непознати му до този момент страни от живота. Уви, опитът показва, че това е само временно умопомрачение – когато от очите им падне мъглата на страстта, и двамата стигат до извода, че съвместният им живот е невъзможен. Дори независимо от забележителната им съвместимост в секса – огнената страст на Овена разбужда скрито в дълбините на козирожката душа сладострастие. Но все пак инатът е водещата обединяваща сила между двете “рогати” зодии.

Знаци на Земята, Телецът и Козирогът бързо намират общ език, пренебрегвайки условностите на останалия свят. На кого другиго можеш да довериш тайните и мечтите си, както на сродната душа? Точно затова и сексуалната съвместимост между Козирога и Телеца се намира на такава висота – когато между любими хора няма недомлъвки, всичко става удивително просто. Амбициозността на Козирога може да действа на Телеца като стимулиращ фактор – за такъв партньор ще покорява нови върхове, за да вървят през живота ръка за ръка.

Между Близнаци и Козирог трябва да се разбере кой кого се опитва да укроти. Двамата са различни, но няма да се получи да прекроят другия по свой маниер. Тук ще помогне само искрената любов, упоритостта е характерна и за двата знака, макар и по-присъща на Козирога. Съвместимост между тях е възможна само ако се допълват един друг, без да влизат в противоборство.

Ракът и Козирогът са астрологично най-различните знаци, но тях ги събират звездите. Такова взаимно щастие може и да зашеметява, затова и близките им често не вярват в техните чувства и рядко одобряват тази връзка. Но Ракът и Козирогът заедно са способни да обърнат планини, било в бизнеса, било в съвместния живот. В съвместния живот двамата буквално си даряват качествата, които не им достигат, получавайки прекрасен резултат. Но не трябва да се забравя, че както могат да са страхотен тандем, така лесно могат да се превърнат и в най-големи врагове.

Козирог и Лъв се привличат, но е много трудно да създадат хармонични отношения. Само силната любов е способна да им помогне да преодолеят всички трудности, които им поднасят различните им характери. Двамата имат коренно противоположни житейски възгледи. Ако на Лъва са му необходими свобода, полет на фантазията и ярко изразена чувственост, то Козирогът предпочита строго контролираните планове и сдържаността в поведението. Учудващо точно тези противоречия може да ги задържат заедно. В леглото съвместимостта им е многократно по-добра, отколкото в живота, понеже и двамата са чувствени и страстни. И ако денем Козирогът крие емоциите си зад маската на хладнокръвието, то нощем, в обятията на Лъва, може да се отпусне напълно.

Девата и Козирогът получават точно това, което искат. Девата обожава да дава съвети, а Козирогът с благодарност ги приема и използва всяка възможност, за да доведе съвместния живот до идеала. Двамата са съвместими отвсякъде. Моногамни, не прощават изневерите и ги смятат за недопустими. Рядко може да се види такава двойка, в която двамата хармонично строят живота и дружно преодоляват несгодите.

С Везни хич не е лесно на Козирога заедно. Всеки си има характер, който дразни другия. Удивителна способност да съчетават сексуалните преживявания с истинска нежност – това е съвместимостта между Везни и Козирог, каквато другите знаци получават с цената на тежка работа над себе си и над отношенията.

Скорпионът и Козирогът могат дълго да се вглеждат един в друг, докато преценяват дали изобщо си струва да направят крачка. И да решат, че си струва. Често Козирогът започва всичко – той е сигурен в себе си и в своя избор и е премислил (почти) всичко. Това може да обърка напористия Скорпион, но тази връзка наистина е прекрасна, дори и да не продължи дълго.

Взаимно уважение и дълга работа рамо до рамо е в основата на романа между Стрелец и Козирог, и то най-често се случва именно в работна обстановка. Но този огън се разгаря бавно и постепенно, без изблици и любов от пръв поглед. Съвместимостта между двамата не е очевидна поначало и само след изтичането на дълго време те започват да я съзират. Козирогът искрено се възхищава на късмета и лекотата на Стрелеца, а самият Стрелец винаги е имал влечение към силен партньор, който е способен да го подкрепя в начинанията и да не му позволява да захвърли всичко.

С друг Козирог е напълно възможно да бъде идеалната двойка. Те са двама кариеристи и работохолици заедно, помагат си и се подкрепят във всичко. Съвместимостта между Козирог и Козирог се основава на откровеността. Тук и двамата ще намерят идеално разбиране. Козирог и Козирог са си напълно самодостатъчна двойка. Но ако при спор са успели да си нанесат някоя рана с рогата, след това става страшно.

На Козирога и Водолея им е хубаво заедно, особено ако любовта е достатъчно силна. Съвместимостта между тях се крие в техните различия. Козирогът с радост ще допусне в живота си шеметния Водолей, макар че няма да го покаже, а тайно ще му се любува. Водолеят е поласкан от вниманието на такъв сериозен човек. В края на краищата всеки може да получи своето.

С Риби съюзът също може да бъде прекрасен. Трудно е да се повярва, че толкова различни хора могат да мелят заедно брашно. Злите езици ви приписват брак по сметка, но ще измине време и дори най-големите скептици ще признаят – връзката между Козирог и Риби е почти идеална.