0

С лънцето е отвлякло планета от друга звезда и това създава сериозно гравитационно объркване, гласи последната теория издигната от шведски учени.

Според нея тази кражба може да обясни много от странностите на нашата планетарна система, а най-добри потвърждения за това има в орбитите на Уран и Нептун. Проблемът обаче е, че тази планета, която трябва да е девета поред, все още не може да бъде намерена. Но за това има много обективни причини.

Ирония

„Направо е иронично, че докато астрономите често намираме екзопланети на стотици светлинни години в други слънчеви системи, вероятно има една голяма, която се крие в собствения ни двор“, казва в изявление водещият автор на изследването Александър Мустил, астроном от университета в Лунд, Швеция.

По-рано тази година астрономите Константин Батигин и Майк Браун, и двамата от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, обявиха как са изчислили, че въпросната девета планета наистина съществува и тя трябва да е с маса 10 пъти по-голяма от Земята. Тя трябва да се намира във външната част на Слънчевата система, далеч отвъд орбитата на Плутон. Но никой не е виждал въпросната планета 9. Батигин и Браун вадят заключенията си от странните орбити на половин дузина малки тела в зоната на вечния студ отвъд Нептун, известна като Пояса на Кайпер.

Сега шведите отиват още по-далеч. И те твърдят, че ако тази планета наистина съществува, то трябва да е отвлечена от друга слънчева система и това трябва да се е случило някъде преди 4,5 млрд. години. По това време Земята вече се е формирала, но все още според господстващата теория няма живот на нея.

Мит

Уфолозите обаче веднага се намесиха и сравниха отвличането на планета 9 с мита за Зевс и Европа. Привържениците на теорията за астронавти в древността смятат, че има вероятност митът за Зевс и Европа да е отглас на неща, разправяни на древните народи от извънземни пришълци. И понеже нямало как древният човек да си обясни нещата, го направил в мит как влюбеният Зевс, преобразен на бик, отвлича красавицата Европа от Азия.

А според шведските учени Слънчевата система току-що (в астрономичен смисъл) се е формирала. И покрай нея е имало друга звезда. Дори може да е митичният близнак на нашето слънце (повечето звезди в познатата ни вселена са с двойници, докато нашата е самичка). След последвалите колизии планетата 9 е притеглена от нашето слънце и то се е разделило с другата звезда.

„Когато по-късно Слънцето се отдалечава от звездния куп, деветата планета е заседнала в орбита около него и далеч от своята звезда“, каза Мустил. Ще е необходима още работа, за да се потвърди тази хипотеза, подчертаха изследователите. А и все пак съществуването на планета 9 все още не е потвърдено.

Една от теориите на астрономите гласи, че планета 9 е в такава плоскост, че от Земята е невъзможно да бъде видяна. Друга – че за това пречи Слънцето. Затова се разчита на новия телескоп „Джеймс Уеб“ да може най-накрая да я намери.

Хороскопи

Астролозите обаче твърдят, че една нова планета в нашета Слънчева система може да подложи на допълнително прецизиране бъдещите хороскопи. И без това в момента за планети по астрологичните стандарти се водят Слънцето и Луната, а Плутон, който по астрономична характеристика е планетоид (почти планета, но не съвсем), също минава за планета при астролозите.

Някои изчисляват хороскопите си, като прибавят митичната и неоткрита планета, макар и да не казват какво е нейното движение. Други астролози добавят и още една или две зодии (Змиеносец и Орел). Но традиционни за астрологията зодиите са си 12 и планетите са 10 със Слънцето, Луната и Плутон накуп.