0

У ран ни вкара в главата на Горгона Медуза – ужасяващата променлива звезда Алгол.

Това започна на 7 юли и се случва от 14-и този месец вече с пълна сила, а ще продължи до третата декада на май 2025 г.

За взиращите се в небето още от стари времена Алгол е известна като Звездата на дявола и астрономите често не смеели да гледат към нея. А ако го правели, преди това преминавали през специални ритуали, като извършвали очистване и предпазване, за да не може дяволът да ги удари, когато гледат неговата звезда в небето. Ритуали, които да ги пазят от злите очи на небето.

Персей

Намира се в съзвездието Персей, който държи отрязаната глава на Горгона Медуза. Името „алгол“ произхожда от арабския израз „раас ал гьол“ – „главата на дявола“. Според древните звездата е символизирала отрязаната от Персей глава на Горгона Медуза, с погледа на която всяко живо същество, което го срещне, се превръща в камък. Древните евреи са я наричали „Рош ха сатан“, което също означава „главата на дявола (сатаната)“. В звездния атлас „Уранометрия“ на Йохан Байер от 1603 г. е означена като Caput Larvae – „главата на призрака“. Древните китайски астрономи са я наричали „Цей Ше“ – „трупове на купове“, пише в умните книги.

Алгол е променлива звезда. Първоначално се смятало от астрономите, че тя е двойна звезда, но последващи изследвания потвърждават, че всъщност е тройна и доста сложна система.

Древните астрономи от Средиземноморието смятат Алгол не точно за главата на Горгона, а всъщност за нейното зловещо око, с което Медуза вкаменява живите същества.

Кризи

Според древното познание на астрологията, когато Уран образува точен съвпад със звездата Алгол, това вещае само злини – кризи в различни области, негативни промени или смъртни събития. Не случайно арабските астролози са я свързвали със зли духове и чудовища. Вярвали са, че когато тя излезе наяве, както в случая в съединението с Уран, това само засилва злото, носи нещастие, насилие и много проблеми. В личен характер Алгол създава силно главоболие. Небесното око на Горгона Медуза се свързва с насилието, смъртта и негативното преобразуване. Източните астролози са свързвали звездата Деши („планина от трупове“), както наричат Алгол, с опасности, нещастие и мощна тъмна енергия, идваща от дълбините на злото, която може да ни завладее и да доведе до дълбоки изменения в неблагоприятна посока. В традиционната астрология Алгол символизира нестабилността и непредсказуемостта, със загубата на контрол, опиянение, умопобъркване и много насилие. Алгол символизира загубата на главата – както в преносен, така и в буквален смисъл.

Тази звезда е свързвана от съвременната астрология с моменти, когато човек може да загуби контрол поради прекомерна консумация на алкохол или наркотици, психично заболяване или под влияние на насилствени събития.

Уран традиционно се смята за планетата на светкавичните промени и шокиращите събития. Уран в астрологията олицетворява бързи и революционни промени. Този гигант с необичайна орбита символизира внезапни промени и пробивни идеи. Тази удивителна планета от края на Слънчевата система се свързва още с понятията за небето, електричеството, ядрената енергия, ракетите и интернет. Основният девиз на Уран е непредсказуемостта, а точно това отразява способността му да въвежда неочаквани елементи в живота на индивида и в битуването на обществото.

Аспекти

Уран често се свързва с революционни събития, които могат коренно да променят социалния ред. Астролозите са категорични, че той олицетворява политически катаклизми, икономически кризи, но в същото време и социални реформи. Когато Уран преминава през определени зодиакални знаци или аспекти с други планети, настъпват някои глобални промени. Уран (технологии и иновации) може да посочи на вещите в занаята периоди, когато се случват значителни технологични открития, които могат да променят начина, по който живеят хората. Свързва се с появата на нови социални движения, които се стремят да променят установените норми и ценности.

Транзитите на Уран може да съвпаднат с внезапни промени в икономиката, финансови кризи или реформи. Поради своята непредсказуемост Уран може да бъде свързан с неочаквани природни бедствия или технологични аварии. Но също той е в състояние да показва на знаещите внезапни политически промени, които могат да имат дългосрочни последици за обществото.

Опасно

Съединението на Уран с Алгол е период, който може да бъде пълен с опасности и провали, предупреждават астролозите. Както се казва – да се очаква неочакваното. Тук може да се припомни и една знаменита фраза, изказана от ръководител космически полети на НАСА. Та когато го попитали защо астронавтите имат зашита в костюмите си и капсула с цианкалий, той отвърнал, че учените могат да измислят милиони причини, от които да се пази един астронавт, но капсулата е за милион и първата причина – тази, която е непредвидима. Та и тук така – Уран и Алгол могат да ни донесат нещо толкова непредвидимо и изненадващо неприятно. Неочаквано могат да възникнат ситуации, водещи до аварии и бедствия, сякаш зли сили влияят на хода на събитията предимно в обществен план. Ето и пример от миналото, когато Уран е докосвал Алгол – то е съвпаднало с началото на значителни конфликти на Земята през 1940–1941 г. с избухването на Втората световна война. И в предишните си появи този съвпад е донасял много сеч и жертви на света. Ще припомним само че когато Северният възел на Луната докосна тази звезда на дявола на 24 февруари 2022 г., започна Специалната военна операция на Русия и войната в Украйна.

Изхождайки от тези събития и въз основа на исторически моменти, астролози смятат как може да се предположи, че от средата на юли 2024 г. светът трябва да очаква бурни, направо революционни събития. Има основание да се смята, че следващите месеци могат да станат времето на основните военни операции на настоящите конфликти, отсичат вещите в занаята на астрологията. В момента сме свидетели на два основни театъра на военни действия – в Украйна и в Израел, но нови огнища на напрежение може да възникнат и в други части на света, твърдят астроексперти въз основа на тази поява в живота на Вселената на Алгол, дошла чрез планетата на промените и изненадите Уран.

Но в традициите да очакваме неочакваното не се знае дали пък съвпадът Уран – Алгол няма да ни изненада и с нещо хубаво, приятно и доста по-положително.