0

В езни се смята зодията на древния Рим и най-тясно е свързана с всичко, която тази велика държава от миналото символизира. Може да се каже, че Везни е зодията и на цялата западна цивилизация, след като традиционно държавите от Европа и Америка се смятат за приемнички на Римската култура.

Това е зодията на западния свят, към който се числим и ние. А символът е везната – атрибутът на справедливостта на сляпата богиня Темида. И ако трябва да се перефразира някоя интересна книга, то спокойно можем да направим това с едно от заглавията на Дан Браун – Везните съчетават в себе си и ангелите, и демоните.

Според древните автори, в мига, когато е обявено създаването на Рим, Луната навлиза във Везни и под този символ преминава цялата последваща хегемония над древния свят.

Точно древните римляни обособяват Везни като самостоятелен знак. Преди това времето за тази зодия, започваща навръх есенното равноденствие, е било обзето от Скорпион и във вавилонската астрологична система се е наричало Ножицата на Скорпиона. Предполага се, че римляните взимат названието и характеристиките на Везни от халдейците (т.нар. Ноновавилонско царство), но както всичко, така и в този случай претворяват през своята собствена система и дават нов смисъл на зодията.

В наши дни Везни е седмата поред зодия. Тя е подчинена на елемента Въздух и е негов кардинален знак, другите от този зодиакален триъгълник са Близнаци и Водолей – знаците, с които Везни най-лесно се съчетават на всички равнища.

Везни са от 23 септември до 22 октомври. Това е седмият знак в зодиака. (Зодията не съвпада със съзвездията в днешно време. Така Земята се намира в съзвездия Везни от 31 октомври до 22 ноември.

Знакът Везни астрологично се управлява от планетата Венера,екзалтацията е при Сатурн, а изгнанието е в Марс, а Слънцето е в падение.

Хармония

Зодия Везни е хармонично съчетание на противоположности, тайнствено отсичат вещи астролози. Тя има силно изразени тъмна и светла страни. При нея ангели и дяволи съжителстват хармонично и това е една от основните й характеристики – баланс между бялото и черното, между светлината и мрака.

Въздухът е определящата стихия на този знак. Този елемент може да бъде и съзидателен, и разрушителен. Той дарява на характера на Везните непостоянство, а също и трудна уловимост на точните определения. По природа Везните не обичат да се доверяват на никого, а някои от представителите на този знак имат удивителната способност да не се доверяват и на самите себе си, което им създава огромни проблеми. Често Везните предпочитат да стоят в сенките и да не са на показ. Умели кукловоди са и дърпат конците от разстояние. От тях стават както прекрасни шпиони, така и сиви кардинали. Обичат винаги да има къде да се скрият, за да не бият на очи.

Наред с така близкия им знак Близнаци и не винаги дружелюбния Рак тази зодия проявява силен двойнствен характер. Обикновено, родените под знака на Везни са обаятелни и приятелски настроени, трудно се обиждат за дребни неща и по всякакъв начин се стремят да не причинят нещастие на близките си, като гледат винаги да им угодят. Имат силно развита интуиция. Характерът им е весел и открит за общуване.

Но наред с тези светли страни, Везните често проявяват противоречивата си природа и лесно могат да се превърнат от хрисими ангелчета в истински чудовища, както и обратното – страшилището става плаха мишка.

Тъмната страна на Везните е толкова неприветлива, колко примамлива изглежда светлата. Лесно стават капризни, нервни и направо зли. Често рискуват да загубят и всичките си приятели за сметка на това да покажат цялата лошотия на характера си. Не е рядко явление в душата на Везни ангелът и демонът да живеят хармонично и понякога е въпрос на големи усилия злото да бъде подтиснато, но стане ли веднъж, наистина е скрито надълбоко.

Непостоянство

Везни е зодия на непостоянството и в живота – днес си в центъра на славата, утре си далеч от светлините на прожекторите. Лесно Везните сменят настроенията и решенията. От активност и неуморимост бързо преминават към пълна апатия, когато нищо на света не може да ги заинтригува и увлече.

Звездите предричат на родените под знака на Везни да са любители на книгите. Астрологично представителите на тази зодия имат склонност към четенето. При това могат да четат всякаква литература. Дори тази, която се струва изключително скучна на останалите, за тях може да е най-примамливото четиво на света.

Въпреки непостоянството на характера си Везните изглеждат удивително рационални в живота. Те наистина са способни да вземат добре премерени решения. От друга страна, даже без да подозират, Везните лесно попадат под влиянието на окръжаващите ги и се стремят да правят неща, които другите очакват от тях, макар и хич да не са им на сърце.

И въпреки собствената си интуиция те често предпочитат да не й се доверят, а да действат спрямо общественото мнение. Понякога се случва да пренебрегват и най-близките си заради влиянието на околните, даже непознати могат да им повлияят повече от семейството. За Везните е важно да бъдат харесвани от другите. Тези от зодията, които си дадат сметка, че характерът им е непостоянен, могат лесно да преодолеят негативите на неуравновесеното си поведение и само да спечелят от това и да се предпазят от грешки.

Полове

Жените Везни астрологично са надарени с чар, но и с доста мъжки черти. Имат обаятелен и жизнен характер, но зад тази фасада се крие твърд и направо суров нрав. Добре е, че жените Везни често се стараят да не показват тази си страна, вярвайки в своето превъзходство над другите. Така те изглеждат приветливи и общителни.

Мъжете Везни обикновено са щедри – както на пари, а най-вече и на съвети. Последните може не винаги да са приложими, но пък са дадени от сърце.

Опирайки се на логиката и хладната преценка, Везните със същата лекота приравняват човешката психология към малозначителен фактор. Често обичат да критикуват и даже най-добронамерените си пожелания изказват в критична форма. Везните лесно виждат грешките на другите, но със същата тази лекота се случва понякога да проявят забележителносата способност да не забелязват своите. Понякога са доста самодоволни от неща, които не са толкова много за гордост.

Направления

За приятелите и семейството си Везните са готови да направят всичко, но в дните, когато се проявява тъмната им страна тази всеотдайност може и да се превърне в кошмар за околните.

Що се отнася до ученето, Везните сякаш получават знания от въздуха – лесно учат и усвояват нов материал, но често това им омръзва със същата скорост, с която им е харесвало доскоро. Астрологично се казва, че този зодиакален знак поражда мислители, а не толкова много работници. Затова Везните са изключително подходящи за професии, които не изискват физически труд, а предимно умствен.

По природа са добри в игри, изискващи пресметливост и хитрост. От тях стават сравнително добри шахматисти, картоиграчи и мошеници. Комерсиалните дейности също им се отдават – особено на средно ниво, но и тук незаинтересоваността им към парите и въобще липсата на проницателност често спъва напредъка им нагоре в бизнеса.

Професии

От Везните по определение роилизат великолепни юристи и депутати заради способността ив да разсъждават рационално. Те са способни обществени деятели с харизма. Мислят за бъдещето в детайли и това ги прави отлични проектанти, писатели фантасти и учени футуролози. Везните са перфектни и като медици. Обикновено са дарени с творчески потенциал, но ако се занимават с изкуство дълго време могат да останат неразбрани и неодоценени. В тази зодия има много гении, които късно са разбрани от другите. Дори с много силни творчески заложби Везните обикновено избират по-практически насочени занимания и благодарение на способностите си да вникват задълбочено в проблемите и да акумулират знания, достигат до големи успехи.

Венера ги покровителства

  • Планета управител: Венера
  • Екзалтация: Сатурн
  • Изгнание: Марс
  • Падение: Слънце
  • Елемент: Въздух
  • Зодиакално качество: Кардинален знак на триъгълника на Въздуха
  • Цветове: Морско синьо, маслинено зелено, тъмно лилаво
  • Числа: 2 и 6
  • Ден: Петък
  • Сакрални камъни: Изумруд, сапфир, аквамарин, сардоникс
  • Метали: Бронз, мед, месинг
  • Девиз: Аз се колебая