0

К ашлицата е защитен механизъм и определено говори за някакъв проблем в дихателната система. Тя може и да е остатъчна, след прекаран грип, и да продължи доста дълго време. Сухата кашлица не образува секрети или храчки, докато при влажната е налице тяхното повишено и неконтролируемо образуване. Често при лекуването й се налага да бъдат сменяни поне няколко медикамента. Към това обаче може да включите някои природни лекове, които да ви помогнат при лечението.

Ето някои изпитани народни рецепти.

На първо място можем да прибегнем до помощта на меда. Може да се каже, че той е най-популярното и ефективно средство за облекчаване на кашлицата. Медицинските експерти твърдят, че консумацията на мед преди лягане намалява кашлицата и подобрява съня. Важно е да се знае обаче, че не бива да се консумира от деца под 1 годинка, защото може да предизвика алергична реакция. Може да изпробвате и топла вода с мед. Изстискайте лимон в чаша топла вода и добавете супена лъжица мед. Това е популярен естествен лек и за болки в гърлото.

Сок от лук и захар

Сокът от лук е популярно лекарство за кашлица. Мнозина твърдят, че това е единственото нещо, което им е помогнало да се отърват от сухата кашлица. За целта отрежете долната част на червен лук. След това отрежете горната част и издълбайте лука, така че да направите дупка, без да пробивате дъното. Напълнете главата с 2-3 чаени лъжички захар. Направете малки бодвания отдолу с остър нож, поставете главата върху чаша и оставете за една нощ. През нощта захарта ще се разтопи и в чашата ще изтече малко количество сок от лук. На сутринта вземете останалата захар, която е в главата, и я смесете с изцедения сок. Изпийте течността. Ако искате, може да подсладите с мед. Добре е този сироп да се пие два пъти на ден.


Друг вариант е сироп от лук, чесън, мащерка и мед. Смесете половин чаша мед с половин чаша вода и в тази течност добавете една глава счукан лук и една глава счукан чесън. Добавете малко мащерка и оставете сместа за една нощ. На следващия ден течността се отцежда и се пие като сироп. Съхранявайте сиропа в хладилник.

Друга изпитана рецепта: в дълбока купа сварете едро нарязан лук до омекване. Извадете лука и го смесете с меда. Яжте по малко на всеки 4 часа.

Запарка с мащерка

Чайовете от мащерка и босилек също успокояват кашлицата, а за максимален ефект, докато са топли, добавете супена лъжица мед.

Дафиновият лист също облекчава кашлицата. 5 листа се варят в половин литър вода около пет минути, прецежда се и се подслажда с мед, когато поизстине.

Една много популярна рецепта с отличен ефект за откашляне на секретите е следната: на тих огън се варят в литър и половина вода 6 листа индрише, 6 ореха с черупките леко счукани (само да се пукнат), пакетче небетшекер, кутийка обикновен локум, 3 нарязани ябълки и една дюля, също нарязана заедно със семките.

Сместа ври, докато локумът и небетшекерът са много добре разтопени. Прецежда се и се пие по 200-300 мл дневно.

Ефективен метод е да издълбаете черна ряпа се издълбава до форма на кладенче. Напълва се с мед (2-3 с.л.) или захар и се оставя няколко часа, докато се напълни със сок. Приема се по една чаена лъжичка няколко пъти дневно.