0

К итайски учени планират да изпратят маймуни в новата космическа станция "Тянгун“ за експерименти, които ще включват чифтосване на животните и потенциално размножаване, съобщава South China Morning Post.

Това е завладяващ и потенциално противоречив експеримент, който може да има големи последици за усилията ни да колонизираме Космоса. Един от отговорите, които той ще даде, е могат ли бозайниците да се възпроизвеждат успешно извън Земята.

Според доклада експериментът ще се проведе в най-голямата капсула на станцията, наречена Wentian, в два биологични тестови шкафа, които могат да бъдат разширявани.

След изследване на поведението на по-малки същества „ще бъдат извършени някои изследвания, включващи мишки и макаци, за да се види как те растат или дори се възпроизвеждат в Космоса“. Това каза Джан Лу, изследовател от Китайската академия на науките в Пекин, по време на реч, публикувана в социалните медии по-рано тази седмица, цитиран от китайския всекидневник. „Тези експерименти ще помогнат за подобряване на нашето разбиране за адаптацията на организма към микрогравитацията и други космически среди“, добавя той.

Опити

Някои по-прости организми, включително нематоди (кръгли червеи - б.р.) и японски оризови риби, са наблюдавани да се размножават в Космоса. За по-сложните форми на живот този процес е по-труден. През 2014 г. руски експеримент, който цели да разбере дали геконите могат да произвеждат потомство в Космоса, се провали, когато всички маймуни умряха.

Всички опити с бозайници досега водят до 100% неуспех. Учени от Съветския съюз накараха мишки да се чифтосват по време на космически полет през 1979 г., но нито една от тях не роди, след като беше върната на Земята.

С други думи, да накараш маймуни да се размножават на борда на космическа станция ще бъде всичко друго, но не и лесно. От една страна, самото справяне с живи същества в Космоса може да създаде огромни предизвикателства. Астронавтите "ще трябва да ги хранят и да се справят с отпадъците", казва Кехкои Кий, професор от Факултета по медицина в университета Цинхуа, пред вестника.

Освен това съществува фактът, че астронавтите ще трябва да поддържат макаците щастливи: нещо, което според експертите ще бъде предизвикателство, тъй като дългосрочното задържане в спартанските среди на космическите местообитания може да причини огромен стрес за маймуните. И дори ако астронавтите успешно създадат добро настроение на маймуните, физиката на секса в Космоса се прогнозира да бъде предизвикателна.

Гравитация

И ако астронавтите успешно се справят със задачата да поддържат в добро настроение маймуните, чисто физически сексът в космоса ще бъде предизвикателство. „Първо, просто поддържането на близък контакт един с друг при нулева гравитация е трудно“, пише Адам Уоткинс, доцент по репродуктивна физиология в университета в Нотингам, в отворено писмо от 2020 г., подчертават от вестника. „Второ, тъй като астронавтите имат по-ниско кръвно налягане, докато са в Космоса, поддържането на ерекцията и възбудата е по-проблематично, отколкото тук, на Земята.“

С новата си космическа станция в почти пълна експлоатация Китай не се свени да зададе някои големи въпроси - но дали тези експерименти ще се развият според очакванията, е всичко друго, но не и сигурно.

Въпреки че все повече хора излизат в Космоса, темата за секса там остава забулена в тайни. Според НАСА все още нито един човек не е правил секс в Космоса, а американските астронавти избягват темата. Малкото експерименти, които са били проведени, са фокусирани върху животни, а не върху хора.

„Трябва да знаем повече за сексуалността в космоса, ако сме сериозни за дългосрочни космически полети. Много е възможно сексуалността да бъде част от това“, каза Пол Рут Уолп, който е прекарал 15 години като старши биоетик в НАСА, съобщава „Дойче веле“.

Хората

Обръщането към сексуалността в космоса не е важно само защото е това, което е в съзнанието на всеки. На въпрос на германската медия дали сексуалността е част от обучението на астронавтите, Матиас Маурер отговоря: „Не, но може би трябва да бъде“.

„Ако разглеждаме сексуалното здраве като основен компонент на здравето, важно е да разберем условията, в които поставяме хората“, каза Саралин Марк, бивш старши медицински съветник на НАСА, пред „Дойче веле“.

Сексът и мастурбацията са свързани с физическото и психическото здраве - това не се променя в пространството. Еякулацията е от съществено значение за мъжете, за да избегнат риска от натрупване на бактерии в простатата, а оргазмите доказано облекчават стреса и безпокойството и подобряват качеството на съня, което вероятно помага по време на космическа мисия под високо налягане.

Първите

Можем само да спекулираме, но изглежда вероятно сексът в космоса да се е случвал вече. Има две космически мисии, които изскачат като кандидати за първия космически секс.

През 1982 г. руският космонавт Светлана Савицкая, втората жена в космоса, се присъедини към космическата мисия на Союз Т-7 за осем дни. Двама колеги мъже вече бяха на борда, когато тя пристигна, превръщайки мисията в първата със студенти. В книгата си Höllenritt durch Raum und Zeit („Адско пътуване през времето и пространството“) германският астронавт Улрих Валтер отбелязва, че според лекаря на екипа Олег Георгиевич Газенко полетът е бил планиран с цел сексуален експеримент.

Втората мисия е през 1992 г., когато беше изстреляна космическата совалка „Индевър“ на НАСА със семейна двойка на борда. Двамата астронавти Марк Лий и Ян Дейвис се срещат в по време на работата им в американската космическа агенция. Те се женят тайно година преди старта. Съвместният им полет до Космоса на практика е техният меден месец. Така че можем да предположим, че сексът в космоса е реалност.