0

З а деветте години на телевизионния епос „Игра на тронове“ Питър Динклидж се свързва с Тирион Ланистър. Това не е изненадващо. Първо, самият сериал е невероятно добър и се изглежда на един дъх. Е, на мен ми отне малко повече. Но това е, защото все проспивах любимата ми сцена с убийството на Джофри. А държах да не прехвърлям натам, без да я мина.

Всъщност Питър не е малък човек, както мнозина го определят. Той е малкият-голям артист, който промени радикално мнението, че за този тип роли няма значение как играеш, след като визията така или иначе е красноречива. Или те обичат, или те мразят. Най-често второто.

Всъщност Питър е страхотен актьор, който знае как да свикне с ролята, която му е поверена. И го прави така, сякаш е облякъл костюм по мярка. Ако не вярвате, гледайте го като Сирано. И ще останете възхитени. Играта му там е просто великолепна. С тази роля той надскочи Тирион Ланистър и може да бъдете сигурни - очакват го още големи роли и награди, които той заслужава.

Имидж

Невероятният успех на Динклидж в “Игра на тронове“ се доказва не само от любовта на милиони фенове на сериала, но и от доста официални награди. За изпълнението си Питър получи „Златен глобус“, три „Еми“ и много други по-малко значими, но все пак приятни признания за актьорския му талант.

Мнозина смятат, че Тирион Ланистър е първата сериозна роля на актьор с необичаен външен вид, който го измъква от бездната на неизвестността. Но това не е така - преди "Игра на тронове" Питър Динклидж има много добри и запомнящи се роли.

Роден през 1969 г. в най-обикновено американско семейство. Вродената диагноза ахондроплазия, свързана с генетични заболявания, не позволява на човека да расте над 135 см, но в неговия случай му помогна да се съсредоточи върху мечтата си. Питър иска да бъде актьор и завършва престижния колеж „Бенингтън“, където учи драма.

Но не му е писано да влезе веднага в киното. Това събитие е предшествано от активно търсене на себе си в този живот. Като запален любител на театъра Питър основава театрална компания в Ню Йорк с приятел. Уви, този амбициозен експеримент не продължава дълго и скоро фалира. След това младият актьор прави опити да завладее сцената в продължение на 6 дълги години и през цялото това време работи в сферата на информационните технологии.

Утвърждаване

Но желанието за игра все пак побеждава и човекът става истински сериозен актьор, избягвайки комичната роля, която изглежда неизбежна с растежа му.

Неговият дебют в киното е на 34 години. А продуцентите виждат истинския му потенциал след „Хрониките на Нарния: Принц Каспиян“ (2008). След това ролите потичат като пълноводна река.

Издаден през 2011 г., първият сезон на поредицата "Игра на тронове" направи Динклидж истинска звезда и той започна да получава солидни оферти от големи проекти. Един от тях е филмът "X-Men: Дни на бъдещето", където Питър играе главния злодей д-р Боливар Траск. Повече във франчайза този герой не се появи, но актьорът получи наградата на MTV за най-добър филмов злодей за него.

Питър казва, че няма нищо против да го наричат джудже, но се дразни на израза „малък човек“. И правилно - защото той е истински гигант на екрана.