0

А нтонио Родриго „Минотавъра“ Ногуейра е култов боец от 2000-те, бивш временен шампион на UFC и носител на легендарната титла на Pride в тежка категория.

Сред опонентите на бразилеца бяха много известни бойци като Федор Емеляненко, Ранди Кутюр, Франк Мир, Сергей Харитонов и много други. Днес ще си припомним основните факти от кариерата на легендарния Минотавър.

gettyimages

Съдба

От четиригодишна възраст младият Антонио започва да овладява основите на бойните изкуства, като се записва в секцията по джудо. Изглежда, че чакаме красива история за формирането на боец от много ранна възраст. Но за съжаление като дете Антонио трябва да се бори не само за победи в битки, но и за живота си. Когато е на 10 години, той е блъснат от камион. Последствията са ужасни: бъдещият боецът губи ребро, част от черния дроб и значителна част от зрението си. Кракът му е счупен, а цялото тяло – в белези. Той е откаран в болницата в безсъзнание и остава в кома през следващите четири дни.

Всички са сигурни, че момчето няма да може да води пълноценен живот и дори не възникват мисли за спортна кариера. Антонио прекарва почти година в болница, възстановявайки се от нараняванията си. Това нещастие укрепва характера му толкова много, че скоро, за изненада на всички, той продължава да тренира джудо, а от 14-годишна възраст започна допълнително да практикува бокс.

Трябва да се отбележи, че 25 години след инцидента Ногуейра отива да се срещне с шофьора на същия камион, белязал съдбата му. При срещата шофьорът се шегува, че Антонио е дошъл да го бие.
През 1999 г. той прави своя ММА дебют в организацията WEF и веднага започва да печели. Той завършва първата си битка срещу Дейвид Дот с удар в ръка в първия рунд. След това има втора битка, трета и през 2000 г. той става шампион на WEF в тежка категория.

В същото време Минотавъра дебютира и започва активно да се представя в японската организация Rings, а година по-късно се присъединява към легендарния Pride. Кариерата на боеца бързо набира скорост: той завършва почти всички битки предсрочно. И ако не е битката срещу Дан Хендерсън през същата 2000 г., бразилецът щеше да остане непобеден дълго време. Но поражението от американеца само провокира Ногуейра и събужда същия този Минотавър - яростен, твърд и невероятно волев воин. Той печели следващите 14 битки, като не оставя надежда на своите съперници.

Още през 2001 г. Родриго стана шампион на Pride в тежка категория и многократно доказва на всички правото си на тази титла. Но през 2003 г. го очаква битка с руския новодошъл в организацията Федор Емеляненко. По време на битката Емеляненко побеждава бразилеца, не оставяйки шанс за успех. Честта на Ногуейра е накърнена и той започва да мечтае за реванш. По-късно Емеляненко ще нарече битките с Ногуейра най-трудните в кариерата си.

Колан

През 2008 г. Минотавъра Ногуейра се бори за временната шампионска титла на UFC с американец, който по това време има 24 победи и 4 загуби. По време на битката Силвия нанася сериозни удари на Минотавъра. Изглежда, че коланът вече е в джоба на американеца. Антонио обаче изненадва всички в началото на третия рунд, като сваля опонента си на земята и го хваща на гилотина. Така Антонио Родриго стана първият ММА боец, който притежава титлата в тежка категория в двете най-големи организации - Pride и UFC.

Минотавъра има по-малък брат близнак -Антонио Рожерио Ногуейра. Той също така е тясно свързан със света на бойните изкуства и печели победи над много известни бойци, включително Алистър Овърийм, Владимир Матюшенко и Дан Хендерсън. Той побеждава последния през 2005 г., три години след брат му.

gettyimages

Щети

Истинските фенове на Минотавъра не са ни най-малко разочаровани от пораженията му и продължават да подкрепят боеца, защото през 2003 г., след първата битка с Емеляненко, дясното му око започва да вижда едва 10-20%.

През целия си живот Ногуейра е претърпял 22 хирургически операции. По време на една от тях ръцете му буквално са сглобени от метални винтове вместо кости. Но всички тези заболявания и травми не влияят на настроението на Минотавъра. И дори когато губи, той се връща достойно, спечелвайки уважение както от фенове, така и от съперниците си.

Активност

След като напуска ММА, Антонио Ногуейра не се отказва от това, което обича, и започва да организира свои собствени турнири, да провежда тренировки и да коментира събития. Бразилският ветеран е активен в социалните мрежи, където споделя резултатите от дейността си за популяризиране на спорта и бойните изкуства.

Ногуейра много внимателно крие подробностите от личния си живот. Известно е, че през 2000 г. се ражда дъщеря му. Но боецът винаги криеше своите партньорки.

Минотавъра има заслуга не само за изпълнения в различни бойни изкуства, но и за снимки в големи филми. През 2010 г. той играе епизодична роля в нашумелия екшън филм The Expendables.

Около прякора на бразилеца се носят различни слухове и легенди. Най-популярната версия е, че той сам си го е избрал, като обяснява, че сваля опонентите си на земята и ги въвлича в собствения си лабиринт от болка.

В действителност всичко се оказа по-прозаично, Минотавъра говори за появата на псевдонима си в интервю през 2002 г. Ногуейра казва, че веднъж се е боксирал във фитнеса и други спортисти са го кръстили Минотавъра, защото е бил много голям и плашещ.

През 2015 г. Антонио Родриго Ногуейра се оттегля. За 16 години той има 46 професионални битки, като печели 34 от тях. Той завършва повечето си победи предсрочно: 21 пъти принуждава опонентите си да се предадат и нокаутира трима опоненти.

Ногуейра е един от най-запомнящите се бойци, които успяха да изведат популярността на смесените бойни изкуства на радикално ново ниво. Неговите постижения ще останат завинаги в историята на ММА.