0

Microsoft съкращава 10 000 работни места, обяви компанията.

Причините са промени в потребителските навици в интернет след пандемията, както и общо очакване за рецесия и слаба глобална икономика. 

Тенденция

IT гигантът, който произвежда най-използваната десктоп операционна система в света, Windows, така се присъединява към редица компании, които правят значителни съкращения на работни места, включително собственикът на Facebook Meta, както и Amazon. Главният изпълнителен директор на Microsoft, Сатия Надела, каза в публикация в блог, че клиентите са увеличили дигиталните си разходи, когато коронавирусът удари през 2020-21 г., но сега значително ги намаляват. „Сега ги виждаме как оптимизират дигиталните си разходи, за да направят повече с по-малко“, каза той. 

Рецесия

Надела добави, че звената на компанията във всеки регион по света показват потребителска предпазливост, „тъй като някои части на света са в рецесия, а други части очакват такава“. Надела също така посочи изкуствения интелект, който създава „следващата голяма вълна на компютрите“, като пример за „значителната промяна“, пред която е изправена компанията. Microsoft е инвеститор в OpenAI, компанията зад чатбота ChatGPT. „Ние ще съобразим нашата структура на разходите с нашите приходи и с това къде виждаме, че отива търсенето на клиентите. Днес правим промени, които ще доведат до намаляване на общата ни работна сила с 10 000 работни места.“ 

Дял

В Microsoft работят около 220 000 души по целия свят и така погледнато съкращенията представляват по-малко от 5% от общата работна сила. Съкращенията, които ще бъдат извършени до края на март, ще доведат до разходи от 1,2 милиарда долара през второто тримесечие на фискалната година, каза Microsoft. Компанията съкрати хора и през 2022 г., но без да го обявява, тъй като тогава числата бяха значително по-малки. 

Търсене

Microsoft отдавна се бори със спада на пазара на персонални компютри, след като бумът на пандемията премина, оставяйки по-малко търсене на Windows и съпътстващия софтуер. Забавящото се търсене удари и звеното за облачни изчисления на Microsoft, което сега е най-голямото звено в неговия бизнес. Компанията също така притежава платформата за игри Xbox и се опитва да купи производителя на видеоигри Activision Blizzard, чиито заглавия включват Call of Duty и World of Warcraft, като предлага 68,7 милиарда долара. Федералната търговска комисия на САЩ обаче реши да блокира транзакцията от съображения за защита на конкуренцията. 

Буря

Според анализатори Microsoft и другите технологични гиганти се борят с „краткосрочна икономическа буря от най-висока категория“. Дан Айвс, специалист в американската фирма за финансови услуги Wedbush Securities, казва за „Гардиън“: „Виждаме как часовникът удря полунощ за технологичния сектор след десетилетие на хипер растеж и сега се наблюдават големи съкращения в цялата Силициева долина. Дошъл е момент за увеличаване на маржовете и намаляване на разходите.“  Прекомерното наемане по време на пандемията се превърна в характеристика на технологичния бранш, за която сега ще трябва да се плати. Работната сила на Amazon например се е удвоила до 1,5 милиона души от март 2020 г. и този месец компанията заяви, че ще съкрати 18 000 от тези позиции. Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на компанията майка на Facebook и Instagram - Meta, обяви 11 000 съкращения през ноември, след като призна, че увеличението на онлайн активността по време на пандемията „не се е развило по начина, по който очаквах“.