0

В ъпреки че есента едва настъпи, времето не спира да ни изненадва, като градусите ту се вдигат, ту рязко спадат… През изминалите седмици много от нас прибраха отворените чехли и извадиха затворените си обувки, други смениха летните блузи с връхни наметки, а трети си припомниха набора от позабравени аксесоари - шапки, шалове и пр. Ето защо сега е точният момент за промяна и нова подредба в гардероба! Заредете се с време и търпение, за да организирате дрешника си по-възможно най-добрия начин.

Подготовка

Не всички разполагат с гардероба на Кари Брадшоу, затова не се притеснявайте, че нямате място, трябва да търсите кашони и пр. Всъщност всеки втори е изправен пред предизвикателството да съхрани дрехите си добре, че да са годни за носене и през следващата година. Най-доброто решение са кутии и калъфи. Важно е да могат да дишат. Ако използвате торби за дрехи, не забравяйте да изберете памучни, защото те ще позволят на въздуха да минава спокойно и няма да доведат до образуването на влага например. От голямо значение е и да не оставяте дрехите увити в найлон, в какъвто ги взимате след химическо чистене. Също така, ако избирате сгъването, поставяйте лист тишу между пластовете - така възможността да се нарани или повреди по един или друг начин е сведена до минимум.

Съвет

След като разчистите терена - развихрете се! Нашият съвет е да подредите дрехите по вид и цвят. Евтините или тънки закачалки могат да доведат до деформиране на дрехата, но истината е, че дори по-нисък клас, те не правят гънки. Цветовото разпределение пък ще ви помогне по-лесно да се ориентирате сутрин, особено в дните, когато бързате и времето не тече, а буквално лети. Визуално също допринася за реда. И ако ризите, блузите и изобщо връхните дрехи е добре да бъдат на закачалки, то с панталоните и полите има различни опции. За да избегнете набръчкване, най-добре е да ги навиете или да ги сгънете една върху друга по специален начин, според мястото, което имате. В кутии от плат, т.е. меки, може да съхраните част от тях, като така 100% ще ги предпазите от прах и наранявания. Това важи за дрехите, които няма да носите през настоящия сезон, и за нещата, които обаче няма да мръднат от гардероба - бельо, чорапи, колани, шапки и пр.

Има няколко вида органайзери. По-големите често се предлагат без капак, нашият съвет е да изберете модел, който има зашит плат, служещ за “покрив”. В този тип може да наредите каквото си поискате, а за да ги различавате, отваряйки шкафа, изберете няколко на брой цвята - напр. 4 нюанса на синьо. Хем различно, хем стилно. На финал резултатът ще ви удовлетвори, защото освен нова подредба спестила ви място и време, ще имате и нова визия на дрешника, достойна за похвали.

Дезинфекцирайте пластмасовите контейнери

Ако използвате пластмасови контейнери за съхранение, те трябва да бъдат изработени от полипропилен, за да бъдат безопасни за съхранение на дрехи. В долната част на кутията трябва да бъде обозначено с буквите "PP" или числото 5. Преди употреба почистете вътрешността с дезинфектант. След това покрийте повърхността с памучен плат, за да запазите максимално дрехите си. Ако имате възможност, отваряйте ги от време на време, чистият въздух има важна роля. Освен за аромата той подпомага и здравия вид на материите.