0

Ш ампионът по танци Атанас Месечков показа неподозиран свой талант и създаде поредица от книги, които да помогнат на децата за израстването им и за формирането на техните характери.

Идея

Първата книга от поредицата носи името „Бъди смел с Марти“, а поредицата ще се казва „Растем заедно“. Представянето ще се състои в началото на 2024 г. в София. Тази книга ще бъде най- подходяща за деца на възраст между 1 и 9 години. „Представянето няма да е традиционното представяне на книга, а ще е придружено с театрална постановка, куклен театър. Именно по този начин ще бъдат представени и останалите книги от поредицата. „Растем заедно" е неговият начин да покаже, че е социално отговорен човек, който иска да окаже помощ на децата и техните родители. Серията от авторски книги, представени в рамките на проекта, има за цел да помогне на децата да се справят с трудни житейски ситуации и да развият важни практически умения. Всяка книга в серията ще представлява увлекателна и поучителна история, изпъстрена с авторски илюстрации, които ще бъдат дело на Камелия Топалова. Темите в книгите ще са: бъди смел, бъди спокоен, бъди безстрашен, бъди щастлив, бъди уверен и др. Авторът разкрива още, че част от приходите от продажбата на книгите ще бъдат насочени към подкрепа на социални и образователни инициативи за деца.

Семейство

Майсторът на танците не крие, че най-голямото му вдъхновение за направата на тази поредица са двете му деца – Айлин, на 6 г., и Давид, който е на 4. „Децата са ми най-големият стимул. С годините имам впечатления с посещенията ни по различните структури за тяхното здраве, че не винаги успяваме нито родителите, нито административният и болничният персонал да се справим по правилния начин, преди да влезем за дадена манипулация. Първият път, в който се впечатлих, е, когато успях да взема капилярна кръв на моя малък Давид, макар че това не е законосъобразно. Имам подготовката за това предварително. И после той ходеше като герой и обясняваше как татко му му е взел кръв. Ние трябва да накараме децата да не ги е страх от това, което предстои, и това, което е в тяхната фантазия. Искам да направим едно по-здраво общество и едни деца без страх. Както мечето получава медал за храброст, така искам да са и нашите деца“, категоричен е Месечков.

С интерес питаме Наско как са неговите наследници, а той с усмивка разкрива, че стават все по-забавни. Дъщеря му, макар да е едва на 6 години, вече му споделя, че си имала гаджета, което го шокира, но го приема с усмивка. Малкият пък също го изненадва с разсъждения, защото непрекъснато повтарял на майка си, че той ще се грижи за нея и да не се страхува, а е само на 4. Тази година няма да пътуват на топло, а ще посрещнат празниците вкъщи. Относно подаръците Месечков е категоричен: „Коледно си подаряваме нещо малко, дори картичка с едно послание. За нас Коледа трябва да бъде посрещната с уют и топлина, а не да се търси материалното“.