0

Т ова е деветата част от фентъзи поредицата „Колелото на времето”. „Сърцето на зимата” е препратка към охладняването на характера на Ранд ал-Тор и към завръщането на зимата след нормализирането на климата. Писателят Робърт Джордан развихря фантазията си. И резултатът е налице. Издадена на 7 ноември 2000 г., книгата бързо се превръща в най-търсеното заглавие. Тя веднага заема първа позиция на листата на Ню Йорк Таймс за научна фантастика. „Сърцето на зимата“ (издателство „Бард”) е триумф на епичното повествование.

Мат Каутон, завръщайки се в поредицата след отсъствието си от предишния том, е в капан в Ебу Дар, окупиран от сеанчанците. Той планира бягство, но накрая плановете му са осуетени от сеанчанска благородничка на име Тюон, която се оказва Щерката на Деветте луни, наследница на сеанчанския Кристален трон. Мат, който е чувал пророчеството за себе си, как се жени за Щерката на Деветте луни, отвлича Тюон, вместо просто да я остави завързана в двореца.

В книгата Ранд ал-Тор прави смайващо изявление: той вярва, че може да прочисти мъжката половина на Верния извор от покварата на Тъмния, замърсявала я в продължение на три хиляди години. Той разбира как може да го направи чрез внимателен въпрос към Аелфините и към Херид Фел. Подготовката му носи богат резултат, когато той и Нинив ал-Мийра се включват към огромните ша'ангреали Чедан Кал и изливат покварата върху мъртвия град Шадар Логот. Ранд успява да го направи, създавайки тръба от чист сайдар и филтрирайки сайдин през нея. Покварата на Шадар Логот, която представлява есенция на чистата омраза към Тъмния и Сянката, привлича покварата на сайдин и реагира с нея така, че двата елемента взаимно се унищожават.

Пречистването не възстановява разсъдъка на онези, вече полудели от покварата. Междувременно се състои битка между силите на Сянката и на Светлината. Вторите, под командата на Кацуан, се разделят на няколко групи. Останалото ще откриете и разкриете сами.