0

М иналата неделя родният тенисист Димитър Кузманов-Мико отпразнува своя 31-ви рожден ден.

За разлика от миналата година, когато отбеляза юбилея си с пищно парти, тази година той избра да празнува само с най- близките си, отново в родния град Пловдив.

Равносметка

„Тази година отбелязах празника в много тесен кръг - със семейството ми и няколко от най-близките ми приятели. Бях си в Пловдив и дори успях да отида на мач на любимия отбо р- Локомотив“, разказа с усмивка пред „Телеграф“ Мико. Той не е от хората, които твърдят, че мразят равносметките, а точно обратното. Всяка година преди личния си празник си прави такава, за да види къде е стигнал и накъде отива. „Винаги си правя равносметка за изминали събития - житейски, лични, професионални.

Анализирам грешките си, уча се от тях и гледам само и единствено напред“, категоричен е тенисистът.

Последните месеци не бяха от най-успешните за Кузманов, тъй като той претърпя контузия, която му изигра лоша шега в няколко турнира. „През последните няколко месеца имах доста проблеми в здравословен план. Слава на Бог сега всичко е наред. Здрав съм и гледам напред към новите предизвикателства“, разкри още за медията ни Мико.

Той е от известните личности у нас, които винаги са показвали вяра в Бог и според него именно това е причината да успява да се съвземе и да продължи уверено напред, след всеки проблем в житейски и професионален план. „С трудните периоди се справям само и единствено с вярата и с помощта на Господ. Аз съм много вярващ човек и наистина вярата е това нещо, което ме води напред, което ми дава надежда и ми помага да се справям със страхове, разочарования, съмнения, предателства. Вярата е нещото, което ми помага да взема правилните решения и да следвам един морален път в моя живот“.

На рождения си ден на мач на Локомотив.

 На рождения си ден на мач на Локомотив.
личен архив

Успех

След лошите дни винаги изгрява и слънце и в историята на Мико също е така. Кузманов триумфира на турнира по тенис на твърди кортове от сериите "Чалънджър", който се проведе в Астана, Казахстан.

Състезанието, с награден фонд от 41 хиляди долара, завърши с победа за българина. Във финалния мач Кузманов се справи с грузинеца Саба Пурцеладзе с 6:4, 6:3 за 85 минути игра. Двубоят бе прекъснат за кратко в края на първия сет заради дъжд, но това не попречи на българина да демонстрира отлична форма.

Той е щастлив от победата и гледа уверено напред. „Предстоят ми поредица от турнири в чужбина. Надявам се до края на годината да съм жив и здрав и да мога да взема участие на колкото се може повече турнири. Да се върна отново в ранглистата, там, където бях, а и целите ми са да бъда доста по-напред. Искам да се класирам за откритото  първенство в Австралия, тъй като тази година пропуснах в „Ролан Гарос“ в Уимбълдън и US Open заради здравословните си проблеми“, разказва още Мико.

Той е силно фокусиран върху кариерата си и определено не предвижда никаква почивка това лято. Ако намери време за отдих, то най- вероятно това ще се случи към края на ноември. „Ако съм здрав и играя почивката ще бъде в края на сезона. Сега съм фокусиран само върху тениса. Може би края на ноември, началото на декември ще помисля и за една кратка ваканция“, завършва разказа си с усмивка Кузманов.

Фокусирал се е изцяло върху тениса.

 Фокусирал се е изцяло върху тениса.
личен архив

Мечтае да променя човешки съдби

Освен тениса, Мико споделя, че го прави щастлив възможността да променя човешки съдби, а относно своята съдба мечтае за здраво и стабилно семейство. „Мечтая един ден да имам едно голямо семейство. Мечтая чрез работата, която имам и популярността ми, която натрупвам благодарение на успехите ми в тениса, да бъда пример на децата и хората – за това да имаме едно по-добро общество, изградено на силна морална и ценностна система. Искам да имам още по-голяма възможност да помагам на много хора“. Именно за да помага, през май месец двамата със светската журналистка Елизабет Методиева създадоха асоциацията „Заедно можем‘. „Надяваме се с нашата асоциация наистина да успеем да помагаме на все повече хора и да успеем да променим колкото се може повече човешки съдби към по-добро. Да вдъхнем вяра, надежда и любов“, категоричен е Димитър Кузманов.

Със светското перо на "Телеграф" Елизабет Методиева.

 Със светското перо на "Телеграф" Елизабет Методиева.
личен архив

*Автор: Лиза Димитрова