0

М инистърът на земеделието и храните Кирил Вътев представи проблема на България със слънчогледа и сухото мляко пред Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. Той информира за очакваната добра реколта в България и останалите налични 700 хил. тона от миналата година вследствие на евтиния внос на слънчогледово семе и нерафинирано масло. Министър Вътев посочи, че на този фон се очаква сериозен ръст на украинския износ на слънчогледово семе при невъзможност на мощностите в България и съседни

страни да поемат преработката на значително увеличени количества.

Дъмпинг

Той обърна внимание и на увеличения внос на сухото мляко, което прави дъмпинг на цените и поставя в риск българските животновъди успоредно с поскъпването на фуражите, и информира, че е поискал допълнителна държавна помощ за сектора.

По време на дискусията за селскостопанските пазари той посочи, че трябва да гледаме стратегически на новата ситуация при търговията със земеделски продукти и да подобрим

коридорите на солидарност.

Анализи

Министър Вътев заяви, че тази година имаме най-скъпата реколта в Европа, както и тотално променена логистична схема вследствие на войната в Украйна, като земеделската продукция на страната вече трябва да бъде предвиждана при анализите на зърнения баланс на Европа. Във връзка с коридорите на солидарност той уточни, че са необходими действия, които да улеснят транзита. „Ние сме длъжни да защитим нашите производители“, подчерта министърът на земеделието и храните.

В рамките на заседанието на Съвета на ЕС министър Вътев участва в среща на министрите на земеделието на Унгария, Румъния, Полша и Словакия заедно с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски.