0

Н адежда, изобретателност, богатство и щипка магия – това е символиката на числото 66. Холивудската звезда Мишел Пфайфър направи толкова години на 29 април. И годините й са абсолютна магия, защото никой няма да й ги даде.

Няма друга жена, на която да й отива толкова да е вещица – в тази роля Мишел Пфайфър е направо блестяща. Но в реалния живот тя е по-скоро човек, стъпил здраво върху земята, затова не й станало никак приятно, когато известният холивудски ясновидец Кени Кингстън се обърнал към нея с необичайна молба – духът на Грета Гарбо му се явил и му заповядал да предаде на Мишел, че иска именно тя да изпълни нейната роля в биографичен филм.

След отказа на Мишел Пфайфър и нейния съпруг и продуцент да изпълнят волята на актрисата от отвъдното, Грета Гарбо се разочаровала и се явила отново пред Кени – този път, за да му заяви, че повече никога няма да отправи молба към Мишел. Разбира се, има много скептици по отношение на връзките, които твърди, че осъществява Кени Кингстън.

Въпреки това той упорито настоява, че някои от клиентите му в миналото, като Мерилин Монро, Елвис Пресли, Джон Ленън и други, продължават да му се явяват по време на спиритически сеанси и на него не му остава нищо друго, освен да препредава техните искания.

Мишел Пфайфър, която в киното изглежда безкрайно уверена, не понася своето изображение на екрана. В интервю за списание Esquire тя споделя, че превключва канала, ако попадне на себе си. Истински рекорд бил, когато издържала 15-20 минути, докато нейните деца гледали „Омъжена за мафията”.

Стомана

След запознанството с бъдещата си многократна партньорка Джак Никълсън казва за Мишел: „Нейната ангелска външност е измамна. Под тази нежна обвивка блести стомана!”.

„Тя е истински ролс-ройс сред актьорите”, казва за нея режисьорът Роб Райнър. Но ако се съберат всички негативни епитети, с които злите езици са награждавали тази звезда, много хора ще се замислят дали тя не е намерила себе си в ролята на вещицата Ламия в „Звезден прах”. Подозрителна, раздразнителна, самодостатъчна, темерут – журналистите много често характеризират Мишел Пфайфър по този начин. Озлоблението им е разбираемо – актрисата не прибягва до никакви женски хитрини и не кокетира с тях.

Пословично е станало нейното пренебрежение към външния й вид. Разказват как веднъж стюардесите отказали да я пуснат в първа класа салона на „Боинг”, тъй като не разпознали звездата в жената, облечена в някакви дрипи. Въпреки това списание „Харпърс базар” включва Мишел Пфайфър сред десетте най-красиви жени в света. А тя самата твърди, че във външността й няма нищо особено: „Имам уста като на патица”.

Садомазохизъм

„В мен се крие една ужасна садомазохистка – признава Мишел. - Аз смятам, че всички актьори са такива, тъй като актьорската професия е жестока шега. Актьорите преживяват странно раздвоение: на всички нас ни е необходимо внимание, от което сме били лишавани в детството си. Затова сме решили да станем актьори, та да получим всеобщо внимание.

Но, добивайки го, постигаме всеобщо отчуждение. Най-лошите ни кошмари са се сбъднали. Както всички актьори, аз неведнъж също съм се обръщала за помощ към психиатър. Психоанализата не променя човека: аз си оставам същата и моето мнение е по предишному противоречиво. Работата стеснява личния ми живот. Понякога поглеждам в гардероба си и недоумявам: „Кой живее тук? Чии са тези дрехи? Но се уча да се разбирам, за да може някога да кажа: „Това съм аз”. 

Тя е родена в Санта Ана, Калифорния. Нейният баща работел като агент по продажба на климатици, майка й била домакиня. В детството си тя била най-високата и кокалеста девойка в класа. Имала чепат характер, отличавала се със свободолюбие, лесно се включвала в спорове и редовно бягала от училище. Бъдещата звезда на Холивуд ненавиждала момичешките сплетни и игрите с Барби. 

Разделяйки се с детството, Мишел избрала необичайна професия – на съдебен репортер. Но родителите й били притеснени финансово и на 14-годишната девойка й се наложило да си потърси работа. Така се хванала като продавачка в магазин за конфекция. След това една година изучавала право в колеж, като в същото време работела като контрольор в калифорнийски супермарект.   

Секреция

Може би точно тогава е започнал да се проявява талантът й на „вещица” – Мишел безпогрешно фиксирала крадците и веднъж даже включила алармената сигнализация малко преди обирджиите да извадят оръжие. Мишел така и не успяла да обясни на полицаите по какъв мистериозен начин е разгадала намеренията на престъпниците и е осуетила обира. 

„Моите приятели ме смятат за пресметлива, мнителна и едва ли не магьосница – казва Пфайфър.- На практика успявам да се възползвам от петте си чувства, така че шестото – интуицията, се оказва максимално изострено. А интуицията е дъщерята на информацията. Много трудно е да бъда измамена, аз сканирам човека от пръв поглед. Ако някой се кани да излъже или открадне нещо, започва да се поти и да гледа неспокойно в различни посоки”. 

Специалистите имат своето обяснение за „таланта” на Пфайфър. При възбудата някои жлези за вътрешна секреция започват да изработват усилено особени вещества със своеобразна миризма. Пфайфър има толкова чувствителен нос, че може да различи тънките нюанси на подобни аромати. А при известна наблюдателност миризмите могат да се отъждествяват с постъпките. 

Конкурс

Един ден просто й писнало от безкрайните претенции на клиентите в супермаркета и захвърлила униформата. Не знаела точно с какво ще се занимава, докато нейни приятелки не я придумали да вземе участие в конкурс за красота. Така се стигнало и до дебют в телевизията, отначало в реклама, а после във второстепенна роля в известен сериал. Кариерата й застрашително се насочвала към роли на сексапилна и глуповата блондинка. От този порочен кръг излязла, след като започнала да посещава клас по актьорско майсторство в студио в Лос Анджелис. Едновременно с това се озовала в секта, наименованието на която и до днес предпочита да крие. Сектата й помогнала да се отърве от пушенето, престанала да употребява алкохол, научила се да контролира апетита си, отказала се от месото и рибата. Рекламирайки себе си, ръководителите на сектата обещавали да открият пред избраниците си „пътя към самопречистването и самоусъвършенстването чрез вегетарианство и метафизика. „Вероятно в този момент съм имала остра необходимост да бъда направлявана от нещо или някого, а сектата все пак е по-добро решение, отколкото наркотиците или някой властен човек, който иска да се възползва от мен. Опитвах се да постигна тяхната философия – спомня си Пфайфър за двете години, прекарани в сектата. - Но заради тези хора аз започнах да вярвам още по-малко на себе си. Сектата ми причини вреди, които се опитвах да отстраня в продължение на години”.

Мишел Пфайфър се затворила в себе си, започнала да избягва контактите с хора, които не се отнасят към сектата. Владетелите на душата й умело прибрали и парите, които до този момент кътала. На няколко пъти се опитвала да се измъкне, но всеки път била убеждавана, че без „учителите” ще пропадне. За късмет нейният приятел (а впоследствие и съпруг) Питър Хортън трябвало да се снима във филм за религиозните секти. По време на подготовката си за ролята той трябвало да се срещне с професионален психолог, специализиран в „разпрограмирането” на жертви на религиозни култове. Хортън предложил на Пфайфър да отиде на тази среща с него.

„След разговора с психолога все едно ми падна пелената от очите – спомня си Мишел. - Той съвършено точно описа моето състояние, обясни ми по какъв начин лидерите на подобни култове постигат покорност у своите последователи. И аз най-накрая разбрах в каква мрежа съм се оплела”.

Страх от водата

Всеки човек се страхува от нещо. Мишел Пфайфър страда от хидрофобия: тя се плаши ужасно от океана, макар че е израснала в крайбрежен район. „Когато се намирам близо до плажа, чувствам как се образува и надига голяма вълна – признава актрисата. - Постоянно следя с помощта на интернет къде може да има урагани и ако се налага да ходя в такъв район, изучавам предварително всички възможни начини за евакуация. 

Когато Мишел разбрала, че очаква дете, започнали да я измъчват постоянни кошмари. Всяка нощ се повтарял един и същи страшен сън: тя плува в океана, внезапно се разразява буря и вълната я захлупва. Именно затова по време на цялата бременност актрисата се стараела да не доближава вода.