0

П олетите наяве и насън са отколешна мечта. За някои сбъдната. Трик или дарба е това?

Един от най-великите медиуми на всички времена и народи е Даниел Дъглас Хоум. Съвременниците му твърдят, че той е летял напълно реално. Скептиците смятат, че това е било виртуална заблуда и откровено мошеничество от негова страна. Така или иначе е създавал илюзията, че всичко е истинско. А това също си е своего рода талант.

Полетите си Даниел Хоум осъществявал както на приглушена, така и на ярка дневна светлина. Всички опити да бъде хванат в измама се оказвали неуспешни. Той самият твърдял: „Аз притежавам определени способности, но нямам власт над тези сили. Не аз ги използвам, а те мен. Аз съм само инструмент за тях”.

Наследство

Историята за детството на този уникален субект, роден някъде около Единбург, тъне в мистерия. Предполага се, че той е бил незаконороден син на граф Хоум. На деветгодишна възраст Даниел е осиновен от леля си, след което заминава с нея за САЩ. Вече на 13 години той проявява парапсихологичните си способности, които по всяка вероятност е наследил от своята майка, която можела да предсказва бъдещето. Така например той се уговарял с приятелите си този от тях, който умре пръв, да се яви на някой от онези, които са останали живи.

След няколко години Даниел заедно с леля си заминава за друг щат и почти забравя за приятелската договорка, когато изведнъж го навестил духът на негов починал връстник. Даниел се усетил, че той вероятно е починал и споделил това с леля си. След няколко дни пристигнало писмо, от което ставало ясно, че това е самата истина.

Скоро след това в присъствието на други хора Хоум започнал да мести предмети с поглед. Забавлявал се да придърпва столове и маси, при което се чувало ужасно скрибуцане, докато той си стоял невинно встрани. Лъжици и вилици се премятали във въздуха. Данданията довела до ужас лелята, която била убедена, че у Даниел се е вселил дяволът. Това станало причина да го изгони от дома си.

Останал на улицата, Хоум потърсил покровителството на свои познати и в следващите години се местел от град в град. Неговите екстрасензорни способности се усилвали и се проявявали в това, че можел да си общува с духове на умрели хора, които с лекота привиквал по молба на околните. За разлика от другите медиуми, сред които имало и доста шарлатани, той провеждал спиритичните си сеанси през деня, когато нищо не може да се прикрие. Така постепенно надминал конкуренцията по всички показатели. Но тези сеанси не се отразявали добре на него самия. В един момент се оказало, че здравето му е силно разклатено. Независимо от това той продължавал да провежда, наред със заклинанията над духовете, и лечителски сеанси, при това доста успешни. Въодушевен от това, той започнал да изучава медицина, но скоро се наложило да се откаже от това начинание. Връщайки се от Ню Йорк в Ливърпул по съвет на медиците, той заболял тежко. Лекарите му открили туберкулоза и заявили, че влажният и студен климат на Англия категорично не му понася и че му остават още няколко месеца живот. Те обаче грешали.

От всички чудеса, които Хоум демонстрирал пред хората, продължаването на собствения му живот се оказало най-впечатляващо. Като добавим това, че във Викторианската епоха във Великобритания нямало много средства, които да въздействат върху туберкулозата, тези диагнози се явявали фактически новост. Но Хоум намерил сили да победи болестта. Освен това той продължавал интензивно да се изявява като медиум за физически действия, при това вършел това напълно безплатно. Изключение правели подаръците, които му носели непрекъснато, в това число и от монарси и членове на семействата им, сред които имало и доста скъпи вещи, а отказът им би се приел за обида. Хоум заявявал: „Аз съм изпратен на Земята с мисията да докажа безсмъртието на духа, а тази мисия е несъвместима с комерсиалното”.

демонстра

 демонстра
Уикипедия

За разлика от повечето спиритисти той не се стремял, макар и да имал такива възможности, да основе нова религия. Известно е, че доста от провежданите от него опити повтаряли чудесата, демонстрирани от Исус Христос. Това се смятало за кощунство и много хора били убедени, че той черпи сили не от Бог, а от дявола.

Хоум се познавал лично с всички монарси в Европа, които го покровителствали него и близките им, но това не го възгордяло. Той си оставал постарому скромен и срамежлив човек с деликатни маниери. И категорично отказвал да назове поне някакво предположение откъде му идват силите и дарбата. Той просто отказвал всячески да коментира това, дори когато коронованите особи проявявали настойчив интерес към темата.

Присъствие

Както при повечето медиуми, всичко започнало с разместването на мебели. Впоследствие присъстващите на сеансите започнали да усещат невидимо присъствие. После започнали да виждат светещи длани. Изследователят на паранормалното по това време Уилям Крукс пише: „Една такава материализирана ръка ме докосна. Усещах я като жива. Тя излъчваше топлина и се движеше. А като я раздрусах, се превърна в нещо като мека глина и просто я усетих как изтича от ръцете ми, въпреки че я стисках здраво”.

Най-голям възторг у зрителите предизвиквал номер, при който Хоум слагал голата си ръка в огъня на камината и взимал оттам някой по-едър въглен. Духвал върху него и той се нажежавал до червено. Но по лицето на Хоум не се изписвала никаква болка.

Друга удивителна способност, която останалите медиуми не владеели, било увеличаването на ръста на Хоум по време на сеанса с цели 15 сантиметра. Отначало смятали, че той застава на палци. Но зрителите го виждали в цял ръст и можели да се убедят, че това не е така.

Всички оставали изумени и от експеримент с акордеон, който свирел сам. Или клавишите местел някой дух, извикан от Хоум. Или инструментът се подчинявал на волята на медиума. За още по-голяма убедителност поставяли акордеона в метална клетка, за да се изключи физическият контакт с медиума. Хоум си седял и мислено командвал инструмента да изсвири някоя популярна мелодия, което и се случвало.

Очевидци

Уилям Крукс разказва: „Хоум застана в средата на стаята и замълча. Всички бяха вперили погледи в него, когато той заяви, че ей сега ще се издигне нагоре. После действително го направи. Отлепи се от земята и се издигна няколко сантиметра над нея. След това се спусна плавно обратно. Когато повтори експеримента отново, аз вече бях подготвен и внимателно гледах дали няма някакви въжета, за които да е закрепен. Нямаше нищо такова. Няколко пъти наблюдавах как той се издига нагоре във въздуха и се спуска наново, така, както си седеше на стола”. Понякога Хоум политал във въздуха с придружители. Твърди се, че е левитирал стотици пъти пред свидетели. През 1868 г. високопоставени гости наблюдавали изумително шоу - в състояние на транс Хоум излетял през единия прозорец на помещението, разходил се няколко етажа надолу, върнал се и влетял вътре през друг прозорец.

По време на една демонстрация в Русия той се запознал с бъдещата си съпруга. Щастието им не траяло дълго. След четири години съвместен живот тя се разболяла от туберкулоза и починала. Няколко години по-късно Хоум се оженил отново, пак за рускиня. Той бил убеден, че половинката му е дар от съдбата и приел православието. На 38 години Хоум прекратил своята дейност, тъй като здравето му се разклатило силно покрай общуването с духовете. По време на сеансите Хоум изразходвал много психична енергия, която впоследствие не се възстановявала. Така стигнал до пълна изнемога.

Последният дом на Хоум бил в гробището Сен-Жермен. На надгробната му плоча издълбали надпис: „До следващата среща с духовете”.

Коронният му номер

Руският химик Бутлеров предприел първото научно изследване над феномена Хоум. Той анализирал подробно левитацията на маса, която била един от коронните номера на медиума. Установило се нещо странно. Преди експеримента масата тежала 45 килограма. Но щом Хоум се докоснел до нея, тя веднага олеквала до 14 килограма. След това Хоум й заповядвал да стане толкова тежка, че никой от присъстващите да не може да я помръдне. И след като се убедят, че това е мисия невъзможна, превръщал масата в миниатюрна масичка с размерите на птичка и я карал да полети.