0

М лада жена, която стои на пуст път. Това е една от най-популярните и широко разпространени по цял свят легенди за привидения, особено в САЩ. Има безброй варианти. И се актуализира и в наши дни. 

В повечето версии призрачната автостопаджийка е изключително тъжна. Личи, че е преживяла някаква голяма трагедия. Като правило тя е облечена в бяло. Дори когато от небето се изсипва дъжд и всичко около нея е в кал.

Съчувствие

Шофьорът, който обикновено е сам в колата, неизменно спира и пита може ли да помогне по някакъв начин. Девойката (или жената – в легендата няма възрастови ограничения) отговаря, че се е запътила нанякъде. И задължително налучква града, в който отива водачът. Той, естествено, предлага да я закара. Видът й буди състрадание.

Шофьорът е готов да смъкне дрехите от гърба си, за да сгрее клетницата. Докато пътуват, той я наблюдава в огледалото. Не може да не забележи колко красива е тя. Изглежда срамежлива и крехка, а на лицето й е запечатана дълбока печал. Почти не говори. Най-много да назове своето име.

Когато шофьорът пристигне на посочения адрес и удари спирачката, се обръща назад и установява, че на седалката няма никой.

Спомени

Обикновено мистериозната автостопаджийка е оставила някакъв предмет за спомен – шалче, копче, книга. Ако е валял дъжд, на седалката ще има мокър отпечатък. Заинтригуван от случилото се, шофьорът звъни на вратата на дома, пред който е спрял. Отварят му и той разказва какво се е случило. Хората са повече от изумени – автостопаджийката, която описва, е починала при трагични обстоятелства. И тъкмо днес, както може да се предположи, е годишнината от нейната смърт. Показват му нейна снимка. Да, тя е. Ако е била заметната с палтото му, по-късно го намират на нейния гроб.

Маршрути

Призрачната автостопаджийка може да се появява на най-забутаните селски или горски пътища. Понякога я срещат пред клуба или дискотеката. Друг път е в района на гробищата, където пресреща самотни мъже. Действието винаги води до шокиращата информация, че е загинала най-малко преди година. А може и много повече.

Независимо от огромната си популярност в САЩ легендата за призрачната автостопаджийка по всяка вероятност произлиза от Европа, както и легендите за призраците пътешественици. Във фолклора на Азия тя е в образа на млада жена, която мъж изпраща до дома на родителите й. Тя върви редом до него, но когато пристигнат на място, мъжът се извръща и установява, че се е изпарила като дим. И това е станало буквално за секунди. Допреди малко са вървели заедно и са разговаряли. 

В Америка легендата за призрачната автостопаджийка възниква в края на XIX век. Сред преданията на Америка заема водещо място благодарение на ролята, която играе автомобилът и романтиката в американската култура, особено от средата на XX век. В мотива за нещастната жена присъства и известен сексуален подтекст.

В някои версии историята за призрачната автостопаджийка придобива характеристики на легендата за вечно странстващи привидения, от рода на Летящия холандец.

Автомобилите призраци се появяват винаги на едни и същи участъци от пътя. Невидим шофьор върти волана

Те изникват на пътя изневиделица. Носят се с бясна скорост. И изглеждат съвсем като истински. Но докато ви подминават, забелязвате, че зад волана няма никой. Призраците автомобили са друга разпространена легенда. Някои от тях са свързани с места, където е имало трагични катастрофи, или с места, които и бездруго имат репутация на населявани с призрачни същества. За произхода на редица автомобили призраци нищо не е известно, но те са наблюдавани от различни хора в дълъг период от време. Тези призраци се появяват винаги на едни и същи участъци от пътя и задължително се носят с бясна скорост. 

През нощта на 15 юни 1934 г. някакъв млад човек шофирал колата си в района на Северен Кенсингтън, Лондон, когато неочаквано видял, че насреща му се носи автобус. Сблъсъкът изглеждал неизбежен. Младежът успял да свърне встрани, за да избегне удара, при което се врязал в друг автомобил. 

Автобусът, станал причина за инцидента, бил добре познат на местното население. В продължение на години той се появявал на същото място и предизвиквал различни аварии, повечето от които фатални. Оцелели водачи твърдели, че зад волана на автобуса призрак не е имало шофьор.

Около Коледа на шосето Лам-берхест-Фран в графство Кент се появява камион призрак. Понякога това се случва и през деня. През 1960 г. един камион, опитвайки се да избегне удара с призрака, се преобърнал, но шофьорът му останал жив. Той внимателно проверил пътя, но не установил следи от друго превозно средство. А бил категоричен, че е имало такова. 

Недалече от Чикаго, в Рубайо Уудс Форест – местност, която се слави като населявана с всякакъв род призраци, хората избягват да пътуват нощем. Особено страшен е районът около гробищата, който е нещо като депо за призрачни автомобили. Те се появяват изневиделица с пълна газ, профучават и се разтварят в небитието.

При огледите на сутринта не се откриват пресни следи от гуми, но изплашените до смърт очевидци твърдят, че не си въобразяват. Любопитното е, че теорията за това, че призраците обичат да се спотайват на места, където е имало инциденти с тях, в случая не важи – на това място никога не е имало нищо подобно.