0

Д жак Изкормвача е един от най-мистериозните масови убийци в историята. Вихрил се през 19 век, неговата самоличност и до днес тъне в загадки и ражда всякакви догадки.

Последните разкрития сочат, че Изкормвача е... правел пури, разказва британският в. „Телеграф“. Сара Бакс Хортън, пенсионерка, работила като доброволка в полицията и чийто прапрадядо е бил детектив, твърди, че е открила самоличността на Джак.

Намушкани

Нейните разкрития съвпадат с описанията на свидетели от преди век и половина на мъжа, видян с жертвите му малко преди да бъдат намушкани до смърт през 1888 г. в Ийст Енд в Лондон. Те са проститутки или бедни жени. Гърлата им са прерязвани и телата им изкормени. Властите получават непрекъснато подигравателни анонимни бележки от някого, наричащ себе си Джак Изкормвача. Той така и остава неразкрит. Най-малко шест жени - Марта Табрам, Поли Никълс, Ани Чапман, Елизабет Страйд, Кейт Едоус и Мери Джейн Кели са убити във или близо до Уайтчапъл между август и ноември 1888 г.

Сара Бакс Хортън

 Сара Бакс Хортън
HENRY HARRISON/telegraph.co.uk

Сара се превръща в детектив и следите я отвеждат до личността на Хайъм Хаямс. Той е живял в района на убийствата и като майстор на пури е знаел как да използва нож. Мъжът бил епилептик и алкохолик, който влизал и излизал от психиатрични клиники. При злополука той е ранен и тъй като повече не може да работи, състоянието му се влошава. Знае се, че Хаямс е нападал много пъти съпругата си с нож, защото смятал, че тя му изневерява. В крайна сметка е арестуван, след като се нахвърлил върху жената и тъщата със сатър.

Досиета

Сара Бакс Хортън получава достъп до медицинските му досиета и открива драматични подробности. „За първи път в историята Джак Изкормвача може да бъде идентифициран, като се използват отличителни физически характеристики“, смята тя.

Свидетели от онова време описват мъж на около трийсет години с вдървена ръка и неравномерна походка със свити колене. Хаямс е бил на 35 години през 1888 г., когато в досието му е записано нараняване, което го е оставило неспособен „да огъне или протегне“ лявата си ръка, както и неравномерна походка и невъзможност да изправи коленете си с асиметрично провлачване на крака. Сведенията са също за най-тежка форма на епилепсия с редовни припадъци.

Медицинските сведения за Хаямс са събрани от различни лазарети и приюти за психично болни. Те разкриват, че умственият и физическият му упадък съвпадат с периода на убийствата на Изкормвача, ескалирайки между счупването на лявата му ръка през февруари 1888 г. и окончателното му изолиране от света в клиника през септември 1889 г.

Спирала

„Тази спирала съответства с нарастващото насилие при убийствата“, казва Бакс Хортън. „Той е бил особено жесток след тежките си епилептични припадъци, което обяснява периодичността на убийствата.“ Тя добавя: „В досиетата му пише това, което казаха очевидците - че е имал особена походка. Тътрещата се походка вероятно е била страничен ефект от мозъчно увреждане в резултат на епилепсията му”.

Свидетелските описания за ръста и теглото на мъжа са подобни на подробностите в медицинските сведения за Хаямс, открити от Сара.

„Видяха мъж със среден ръст и телосложение, между 165 и 172 см . Висок, едър и широкоплещест”. Хаямс е бил висок 171 см и е тежал 67 кг... Неговата снимка показва, че е бил забележимо широкоплещест“.

Сара заключава, че физическият и умственият упадък на Хаямс, изострени от неговия алкохолизъм, са го подтикнали да убива. Престъпленията спират в края на 1888 г., по времето, когато той е задържан от полицията като „скитащ лунатик“. През 1889 г. е затворен в лудница в Северен Лондон до смъртта си през 1913 г. Джак Изкормвача никога повече не напада.

Идентифициране

Различни заподозрени преди това бяха спрягани за човека зад убийствата, включително художникът Уолтър Сикерт, който рисува ужасяващи картини на убита проститутка.

Хаямс е бил в „дълъг списък“ от около 100 предполагаеми престъпници, но е бил отхвърлен, защото е погрешно идентифициран. Досега той никога не е бил напълно проучван като заподозрян за Изкормвача. Част от медицинските му досиета са били затворени до 2013 и съответно до 2015 г.

Разследването на Сара е подтикнато от нейно случайно откритие през 2017 г., че собственият й прапрадядо Хари Гарет е бил сержант от лондонската полиция в участъка на Леман Стрийт, централата на разследването за Изкормвача. Той е командирован там от януари 1888 г. - съдбовната година на убийствата - до 1896 г.

Сержант Хари Гарет

 Сержант Хари Гарет
telegraph.co.uk

Бакс Хортън, която учи английски и съвременни езици в Оксфордския университет, е пенсионирана държавна служителка, която работи като доброволец в полицията на лондонското Сити почти две десетилетия до 2020 г. Тя няма представа за историята на своя предшественик, докато не започнала да проучва семейството си.

Тя ще издаде книга под заглавие „Едноръкият Джак: Разкриването на истинския Изкормвач“, която ще бъде публикувана от издателството Michael O'Mara Books през септември.