0

Ш ест часа са продължили записите на „Мистерията на българските гласове“ за саундтрака към втория сезон на култовата трилогия „Властелинът на пръстените“. Това разкри пред „Телеграф“ диригентът проф. Дора Христова. „Направихме три сесии по около два часа миналия месец. Участваха почти всичките ни певици – те са общо 22, но по една-две липсваха всеки път по различни причини, някои бяха болни, други имаха лични ангажименти“, уточни Христова.

Отиде си певица от „Мистерията на българските гласове“! (СНИМКИ)

Годзила

Българките участват в саундтрака към втория сезон на поредицата - „Пръстените на властта“, който ще разкаже предисторията на Ам-гъл и компания. Новите епизоди тръгват на 29 август, но от вчера музиката към тях може да се чуе в стрийминг платформите. „Рун“ е заглавието на една от темите, в която участва Мистерията.

Музиката е на композитора Беър Маккриъри, създавал траковете за първия сезон на „Пръстените на силата“, работил още по филма „Годзила“, сериала „Друговремец“ и по популярната видеоигра God of War. Заглавието „Рун“ препраща към наименованието на слабо познатите земи източно от Мордор, владение на хора, които се поддават на влиянието на Саурон без много съпротива. Парчето с българските гласове е поставено под номер 2 в албума.

Покана

„Това участие дойде изневиделица, въобще не знаехме за поканата. Един ден се обади Бояна Бункова – продуцент на хор „Мистерията на българските гласове“, и каза: Знаете ли, че сте поканени да запишете музиката за един американски филм. Разбира се, ние се съгласихме. Не са ни пратили кадри от него, за да видим какво точно ще озвучим. Дадоха музиката и направихме аудиоконтакт с композитора и продуцента. Те ни дадоха указания за характера на произведението, какъв искат да бъде записът“, разказа пред „Телеграф“ Дора Христова. Ангажирано е студио в София, където са се провели трите звукозаписни сесии. 

Глутница

„Направихме една репетиция в читалище „Николай Хайтов“, където имаме зала. Но можехме да направим записа и без нея. Нашите певици са такива професионалистки, а и не беше трудна задачата. Искаха да пеем като глутница неуправляеми хора, които са войнствено настроени. Не е трудна музиката, леко и бързо стана записът. Композиторът беше доволен, не ни е върнал нищо. Само направихме още един дубъл за всеки случай. Много се смяхме, докато се правихме на гневни“, сподели още диригентът на Мистерията. 

Галадриел готви отмъщение

Вторият сезон на „Властелинът на пръстените“ ще върне зрителите обратно в атмосферата на Средната земя на Толкин, където Саурон отново е заплаха. Изпратен в изгнание от младата Галадриел, господарят на злото събира армия и готви отмъщението си през магическите пръстени за елфи, хора и джуджета, за да подчини цялата Вселена на волята си.

Защо се е появила крепостта Шлемово усое

Съвсем скоро по Amazon Prime Video ще видим втори сезон на The Lord of the Rings: The Rings of Power, за който сме, меко казано, скептични, но пък към Коледа от Средната земя ще излезе нещо ново и малко по-различно. Вече имаме налице първи трейлър на аниме филма "Властелинът на пръстените: Войната на рохиримите" (The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim). Той разказва за събития, случили се около два века преди добре познатите истории в "Хобит" и "Властелинът на пръстените".

Във фокуса му ще бъдат владетелят на човешкото кралство Рохан - Шлем и неговата дъщеря Хера, които ще трябва да защитят народа си във война за оцеляване срещу нашествието на народа на Дун. Конфликтът ще доведе до създаването на крепостта Шлемово усое. Това е същата крепост, която видяхме на екран във филма на режисьора Питър Джаксън "Властелинът на пръстените: Двете кули".

Стягат концерт в Белгия

Хорът „Мистерията на българските гласове“ ще изнесе концерт в Белгия на 21 септември. Това са най-близките планове на музикантите, издаде проф. Христова. Нашите певици почти всяка година изнасят рецитали там. Миналата година бяха в Гент в зала Bijloke, една от най-старите, разположена в построена през 1251 г. в болница. Концертът бе организиран от българското културно дружество „Магическият глас“ и интеркултурния център за музика и изкуства „Централата“ в Гент с подкрепата на българското посолство в Белгия и община Гент.

Вълшебните изпълнения на български народни песни и православни песнопения с характерните за фолклорната ни традиция дисонанси и сложни ритми, както и красотата и самобитността на пъстрите народни носии, плениха и многократно изправиха на крака присъстващите над 800 гости. Белгийските фенове пък идват до България, за да присъстват на концертите на Мистерията.