0

G-точката може да звучи като място, където отивате да се събирате с момичетата си или забавен нов клуб. Но всъщност това е ерогенна зона, разположена във вагиналния канал - и при това горещо обсъждана от поне стотина години.

„Има много мистерия около G-точката поради различни хипотези за това какво е, къде е и съществува ли изобщо“, обяснява Шанън Чавес Курешиз, лицензиран психолог и секстерапевт, базиран в Бевърли Хилс. „G-точката е част от чувствителна тъкан, съставена от сноп нерви, и да тя е там“, разказва още Шанън.

Натиск

По време на секс, „когато тази област се натисне, може да се почувства добре, защото е свързана с вътрешната анатомия на половите органи на жената. Някои дами може да се натъкнат на своята G-точка дори и случайно и да имат преживяване, променящо живота им.

Междувременно други може да не изпитат никога удоволствието от това или ако я открият, удоволствието няма да бъде по-голямо от това като обикновен масаж на крака. Докато някои хора изпитват оргазъм на цялото тяло в резултат на стимулация на G-точката, други хора не намират зоната дори за ерогенна“, казва сексологът д-р Джесика О'Райли. Но независимо дали стимулацията на G-точката в крайна сметка ще се окаже вашето откритие, „изследването на тялото ви може да ви напомни, че вие сте отговорни за собственото си удоволствие“, обяснява още О'Райли.

С други думи оргазъм или не няма нищо лошо в малко изследване на G-точката, с което може да откриете интересни неща за себе си.

Търсене

„Къде да я откриете? G-точката е ерогенна зона, разположена по протежение на вагиналния канал - по-конкретно по дължината на коремната страна на канала“, обяснява О'Райли. „Въпреки че няма две еднакви тела, G-точката обикновено е разположена доста плитко във влагалището“, казва още тя.

Но това не е конкретна част от тялото, колкото област. „Областта не е отделна анатомична единица, а по-скоро е поредица от чувствителни нервни пътища и тъкани, които обикновено могат да се усетят през горната стена на вагината“, казва О’Райли. Някои скорошни изследвания показват, че това е част от клиторната мрежа.

По текстура и плътност G-точката обикновено се усеща различно от околните части на вагиналния канал. „Често се описва като структура, подобна на хребет, подобна на небцето“, казва О’Райли. „Може също така да се усеща като черупка от орех или набраздена, като сребърен долар“.

G-точката обикновено е малко по-мека или по-гъбеста от околните тъкани - особено когато сте възбудени. Подобно на други генитални тъкани, тя се изпълва с кръв, когато се възбудите, което променя нейната плътност.

Но истината е, че всяко тяло е различно. Всички жени имат струпвания от нервни окончания по протежение на вагиналния си канал. Но не всички изпитват приятно усещане от тези докосвания. „Начинът, по който изпитвате удоволствие, е изключително личен“, казва О'Райли. И фактът, че не е универсална гореща точка, не означава, че не съществува.

Важно е да сте възбудени. Така че влезте в настроение за това. Сега е време да започнете да търсите. „G-точката се намира на около пет-шест сантиметра във вагиналния канал. Започнете да търсите с пръсти.

Напипване

О'Райли препоръчва да опитате да намерите G-точката си с пръст. Така че можете да използвате тактилното усещане на текстурата, за да ви помогне да я намерите. Ако с пръсти не успявате, може да опитате с извита невибрираща сексиграчка.

Как да я стимулирате? След като сте я открили. Използвайте силен, дълбок натиск, за да погладите областта. Опитайте ритмично кръгово движение или техника нагоре-надолу. Друг популярен метод е пръстите да правят движение „ела тук“. Ако досега се чувствате добре, увеличете ритъма и създайте триене, докато продължавате, за да увеличите шансовете си за оргазъм.

Стимулирането на зоната ще създаде усещане, ако това е гореща точка за вас. Някои хора описват топло, зачервяващо усещане по гениталиите и тялото си.

По-силни ли са оргазмите в G-точката? Не е задължително – тук играят роля много променливи, като например дали има напрежение в тялото, колко сте отпуснати и колко време сте прекарали във възбуда.

*Автор: Василена Маринова