0

В сички сме чували от близки и роднини за случаи при големи земетресения за промяна в поведението на животните, които са наблюдавали дни или часове преди голям трус.

Изследователите открили доказателства, че селскостопанските животни са започнали да променят поведението си до 20 часа преди земетресение. 

Полета 

Всеки път, когато наблюдаваните селскостопански животни били 50% по-активни за повече от 45 минути, изследователите прогнозирали земетресение с магнитуд над 4. Рибите и гълъбите например имат способността да улавят електрически или магнитни полета, които се изменят преди земетресение. Змиите и плъховете например усещат леки трусове, които могат да бъдат последвани от силни земетресения. Досега обаче учените не могат да докажат това, защото от една страна се знае още твърде малко за земетресенията и не всички земетресения протичат еднакво.

Риби 

Много култури и легенди по света свързват дадени животински поведения с предстоящи земетресения. Например в Япония се вярва, че като се види необичайното поведение на рибите или като тяхното количество се увеличи в района на залива на остров Камчатка, може да се предскаже предстоящо земетресение. Ако приближава земетресение, животните могат да проявяват нервност, агресивност или да напуснат своите обичайни места на обитаване.

IStock

Известни са случаи, при които животните се опитват да издадат звукови сигнали или се движат по начин, който предполага създаването на вибрации преди земетресението. Някои кучета и котки вокализират или стават тревожни и търсят вариант да напуснат помещението, ако са затворени.
При такива ситуации е хубаво да имаме едно наум и да бъдем бдителни.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов