0

Д ребничка, искрящо белокоса, с удивително сини очи, които благо те галят. Така изглежда 85-годишната днес феноменална Момера Пенчева. Навремето тя е лекувала лично Ванга, която я е викала 5-6 пъти. При една от последните им срещи пророчицата й завещала следното: „Ти не си екстрасенс, ти си лечител, не се отчайвай, продължавай!”

И тя продължава, за изненада на мнозина, чували името й в близкото минало. Помага на конвейер на отчаяни и отписани от медицината хора в дома си на ул. „Княз Борис“ в Стара Загора. Нещо повече, малката жена с огромна дарба вече е поставила Града на липите на световната карта на алтернативната медицина.

Търпение

В последните месеци пред дома на Момера е истинско библейско стълпотворение от болни, идващи от цял свят. Те обикновено чакат търпеливо за сеанс в дворчето й – малко, ухаещо на здравец. Но понеже понякога опашката е прекалено голяма, та се налага висене с дни.

Опашка нонстоп се вие в двора на легендарната лечителка.

 Опашка нонстоп се вие в двора на легендарната лечителка.

Затова на ъгъла на нейната улица с перпендикулярната „Майор Кавалджиев“ има къща за нощувки, където всеки може да си запази предварително подслон за колкото време пожелае. „Стаите не остават празни“, уверява продавачката в малкото павилионче, където всъщност става и ангажирането на легло. „Момера предварително не записва, даже телефон не е дала на никого. Идваш, ако успееш, влизаш“, обяснява жената.

Къщата за гости, където болните отсядат, когато не успяват да се доредят за сеанс.

 Къщата за гости, където болните отсядат, когато не успяват да се доредят за сеанс.

Голямата стая

Девет сутринта, сряда (5 юли). В дворчето пред стълбите, водещи към голямата стая, където лечителката провежда сеансите си, са се събрали поне 50 човека. Младо момче нервно пристъпва от крак на крак пред красивата дървена порта. Споделя, че се притеснява дали ще се дореди и дали чудотворницата въобще ще иска да го лекува. „Да видим дали ще ме приеме (капчици пот избиват на челото му). Че, викат – връщала някои. Ако си болен от някои болести, отказвала.“

Архивна снимка, показваща как Момера лекува с енергия много хора наведнъж.

 Архивна снимка, показваща как Момера лекува с енергия много хора наведнъж.
Личен архив

Оказва се истина – връща бременни жени, хора с паразитни заболявания, злокачествени тумори, епилепсия, шизофрения, след мозъчен инсулт, хора с пейсмейкър на сърцето, диабет, деца под 1 годинка. Останалите могат да пробват, но подходът към всеки пациент е индивидуален – трябва да те избере. Помага чрез преливане на положителна енергия. Има специална дарба, която изцерява различни болежки. Облекчението може да дойде веднага след посещението, а може и малко след това, разказват хора, които не идват за първи път.

Самата Момера твърди, че са й необходими три сеанса, за да излекува напълно някого. Не се плаща предварително, след посещението, което продължава няколко часа, пациентът оставя 20 лева. Таксата й стои на видно място и в приемната.

Ментиони

„При сеанс от моето тяло се отделят частици, учените ги наричат „ментиони”, които зареждат и освобождават от болката пациента, към когото съм се концентрирала изцяло”, обяснява Момера, която за всеобщо учудване е икономист по образование. Не е правила сметки на колко хора е помогнала, колко семейства е ощастливила. Миоми, кисти, бучки, брадавици, циреи и всякакви доброкачествени образувания, гастрити, колити, неврити и всякакви възпаления – това са само малка част от болежките, които премахва като с магическа пръчка.

„Помогна на зълва ми да зачене. Години наред не можеше да забременее, посети Момера и има близнаци“, разкрива дама на средна възраст, чакаща ред.

Случаи

Иначе хора през годините описват какви ли не случаи.

„Аз съм ходила при Момера поне 3-4 пъти. Тя обаче вече не приема индивидуално. В голямата стая събира почти всички, които са отишли (понякога връща хора, защото няма място). След като започне сеансът – биоенерготерапия по мое мнение, обръща внимание на всеки поотделно. Много читав и всеотдаен човек е и това всеки път си личи. За оптимални резултати е добре да се направят 3 последователни сеанса. Помагала ми е, определено има свръхестествени способности“, разказва друга нейна пациентка.

Жена на име Ели споделя: „Ходих при нея през лятото на 2012 година. Бях след тежка операция, едва се държах на крака. Тя ми се извини и каза, че не може да ме приеме, защото най-вероятно ще припадна на сеанса. В това време погледът й бе насочен към мястото, където ме рязаха. Взе да ми задава някакви въпроси, за да ме разсейва вероятно. Почувствах приятно затопляне на оперираното място. Каза на приятеля ми да отиде сам при нея и да носи 2 нови кърпи. Тръгнахме си и мен много ме заболя оперираното място, чак се разплаках. Прибрахме се, легнах и толкова дълбоко съм заспала, че се събудих чак вечерта. Нямаше болка, чувствах се много по-добре. Приятелят ми отиде на следващия ден при нея, тя взела кърпите и му ги върна на другия ден. Момера му дала инструкции - малката кърпа да я слагам върху операцията, а другата под краката си, за около 20 минути на ден. Много ми помогна! Благодаря й от все сърце!“

„Това, което докторите от цяла България не можаха да оправят при мен за повече от година, тя го оправи за 9 посещения в рамките на 3 месеца. Толкова съм й благодарна на тая жена, че не мога да го опиша“, доверява още една благодарна излекувана.

Незрящото дете

Един от незаличимите спомени на самата Момера е случаят с 8-годишно незрящо дете. „Не знаех какво би трябвало да направя, само по време на сеанса с цялата си душа желаех то да прогледне“, издава жената скенер. На излизане сляпото момче внезапно попитало: „Мамо, защо повдигат тази кола?“. Лечителката чува радостните викове, идващи от двора и разбрала: дарбата й сторила чудо.

Не е тайна, че сред известните й пациенти е всенародната любимка Аня Пенчева: лекувала й очите, които хич не били добре, чистила я от натрупания стрес. Говори се, че между благодарните й пациенти са Марадона, фамилията на емира на Дубай, Филип Киркоров, политици, държавници, шоузвезди. Момера просто мълчи, запитана дали е така. Донякъде я издават снимките в двете й книги.

Дарба

Феноменалните способности се проявяват у Момера точно на рождения й ден - 11 юли, преди повече от 30 години. Десетина дни преди това е загубила любимия си баща, сърцето й се свива от мъка. Габровският предприемач, когото не успяват да пречупят национализацията, концлагерите, гоненията на фамилията му, си отива от този свят ненавършил 79 години.

На помена са все близки и познати хора. Изведнъж Момера вижда през дрехите като на рентген туптящото сърце на мъж на 60-65 години. Картината е тъй жива, с нюанси и цветове, че направо я стряска. Вечерта споделя с майка си и съпруга си преживяното, но и двамата не й вярват, дори се притесняват да не би да е болна. След няколко месеца при нова случайна среща със същия човек Момера буквално изригва. Без да я карат и без тя да иска, започва да разказва за заболяването му – базедова болест. Описала съвсем точно симптомите, стадия на заболяването, при кои лекари е ходил, какви лекарства взема. Болният и близките му остават като гръмнати от безпогрешната диагноза и най-вече от надеждата, която им дава Момера.

Това е началото на явлението „Момера“. Тогава тя работи като счетоводител в старозагорския клон на „Мототехника и автосервиз”. От сутрин до вечер при нея започват да се тълпят хора с болките си. И тя със свито сърце, тайно от властите и от шефовете се опитвала да им помогне.

Обяснение

Минава година и сама решава да потърси обяснение за способностите си. Намира го в Института по марксизъм-ленинизъм към Градския комитет на БКП в София. По инициатива на младоците от тогавашния дискусионен клуб „Човек, екология, Космос” я подлагат на пълни изследвания. Медицинските светила са категорични: психически и физически здрава. Вкарват я в болница и пред изумените погледи на лекари и пациенти Момера прави безпогрешни диагнози, описва в детайли историята на всяко заболяване.

„Съдбата ни е програмирала с 99% даденост и само 1% дарба, но с усърдие, воля, желание и труд всеки от нас може да доразвие тези заложби до 50-60 на сто”, убедена е лечителката. Именно на това се посвещава тя след демократичните промени от 1989 г., когато и у нас падат всички табута върху екстрасензориката и другите все още необясними явления.

Лекува облъчени след Чернобил

Заедно със свои колеги по дарба предприема дълго пътешествие из Европа. Най-дълго се задържат в Русия, където лекари и учени са широко отворени към феномените. По настояване на известния московски хирург акад. Дадвани самата Момера завършва с отличие пълния тригодишен курс за медицинска сестра в Московския медицински институт. Пишат й само две четворки – по охрана на труда и физкултура. По време на престоя си оттатък Черно море лечителката участва и в груповите лечителни сеанси на проф. Морашев на пострадали от радиацията при аварията в Чернобил. Те се провеждали в Украйна и в Двореца на спорта в руската столица. В тези сеанси участват още редица екстрасенси и бионерготерапевти от Русия и България. Според очевидци само при Момера има стълпотворение от хора, които искат да изпитат лечебната сила на нейната биоенергия. Някои от тях твърдят, че са изпитали облекчение още в залата.

Плодотворният й престой в Русия е свързан и с два опита за покушение над Момера, но тя не обича да си припомня тези кошмарни мигове. Благодарна е, че е жива и здрава и все още помага на хората.

Семейството й е репресирано от комунистите

Не й харесва да я наричат лечителка, екстрасенс, биоенерготерапевт, пророчица, ясновидка. Предпочита името си – Момера. Не знае какво точно значи, но е старо габровско име. Впрочем тя е от столетен габровски род, а в Стара Загора се омъжва и тук минава животът й. Кръстена е на баба си Момера. Споделя, че е израсла в заможен габровски род, обградена с много любов и внимание. Баща й бил един от съдружниците в габровския машиностроителен завод „Капитан дядо Никола“, който след 9 септември 1944 г. е национализиран. Харизали го на някакъв чужденец, който го ограбил и съсипал.

Не само фабриката национализирали, но и хубавия им дом, който в ония години бил една от най-красивите и модерни сгради в Габрово. Дали им една нощ да си изнесат покъщнината. Преместили се в скромната къщица на баба хаджи Момера и леля й. Запечатали и кантората на баща й, в която били спестовните книжки на родителите й и нейната. След време бащата на Момера установил, че парите са били изтеглени без негово разрешение, с непознат подпис и почерк. Самият той бил интерниран и дълги години разкарван от концлагер в концлагер – Белене, Бобов дол, Ножарево, Крушовене.