М орковите са от най-полезните зеленчуци в сурово състояние, но и готвени от тях се вадят множество ползи. Както и в останалата част на Европа, морковите не са широко използвани преди холандците в края на XV в. и началото на XVI в. да ги направят оранжеви. Оригиналните моркови са мръснобели, има жълти, лилави и дори черни мутации. Предполага се, че произхождат от земите на днешен Афганистан, където преди повече от 5000 г. ги култивират. Холандците правят пробива, като им придават оранжев цвят, смята се, че това са и най-вкусните моркови. У нас оранжевите навлизат преди малко повече от два века и заменят в манджите преди всичко популярния до тогава пащърнак. Ето рецепти с моркови от bnt.bg на Ути Бъчваров.
Торта с качамак
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. качамак (полента)
- 2 портокала
- 200 г масло
- 2 ч.ч. пудра захар
- 3 яйца
- 2 моркова
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 150 г сурови белени бадеми
- настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Поставете двата цели портокали (с кората) в тенджера и ги покрийте напълно с вода, след което ги оставете да заврат. Варете ги, покрити с капак, в продължение на 1 час, след което ги махнете от котлона и ги оставете да се охладят напълно. Нарежете ги на четвъртинки и ги смелете на кухненски робот. Оставете ги настрана. Поставете 100 г от маслото и 1 чаена чаша от пудрата захар в купа и с миксер направете на крем сместа, докато стане бледа и пухкава. Добавете едно по едно яйцата, като между всяко разбърквате с миксера. Настържете морковите на ситно. Добавете ги към тестото, заедно със смлените портокали и разбъркайте добре, за да се смесят. Пресейте брашното, бакпулвера, смлените бадеми на брашно и полентата в сместа и разбърквайте добре до пълното им хомогенизиране.
Изсипете сместа в покрита с хартия за печене форма, като намазнете стените й. Печете 30-50 минути на 160 градуса или докато тортата стане леко златиста отгоре. Тя ще се надуе малко по време на печенето, но след това, когато вече е охладена, ще стане с плоска или леко вдлъбната повърхност. Съхранявайте я в тавата и я покрийте с кърпа - така ще остане приятна и мека. Оставете я да се охлади напълно, преди да я намажете с глазурата.
За глазурата пресейте 100 г пудра захар в купа и добавете 100 г масло и портокаловите кори. Бъркайте с миксер. Добавете 2 супени лъжици вряла вода към сместа, а след това постепенно по една лъжица, докато сместа стане като крем. Оставете глазурата да се сгъсти малко през следващите пет минути, преди да намажете тортата. Намажете тортата отгоре и отстрани с глазурата и я украсете с настъргани моркови, портокалови корички или бадеми. Можете да я съхранявате в херметически затворена кутия в хладилника до пет дни.
Бобен кейк с гъби
Необходими продукти:
- 300 г боб добруджанка
- 400 г гъби
- 1 глава лук
- 2 стръка праз лук
- 2 скилидки чесън
- 1 червена чушка
- 1-2 моркова
- 1 корен пащърнак
- 50 мл зеленчуков бульон
- 30 мл бяло вино
- 1 яйце
- 50 г галета
- 2 ч.л. прясна мащерка
- 2 ч.л. пресен розмарин
- 1 ч.л. сух чесън
- на вкус сол и черен пипер
За соса:
- 1 стрък праз лук
- 1 консерва домати на кубчета
- на вкус зехтин и сол
Начин на приготвяне:
Начупете гъбите в керамичен съд и добавете нарязани пащърнак, моркови, лук, праз, чесън, чушка. Подправете с чесън на прах, сол, черен пипер. По желание мащерка и розмарин. Полейте със зеленчуковия бульон, бялото вино и малко олио. Покрийте с капак и гответе за 50-60 минути или докато зеленчуците омекнат във фурната. Прехвърлете изпечените зеленчуци във фуд процесор и добавете отцедения боб. Смелете всичко. Преместете сместа в купа. Добавете разбитото яйце, галета, още подправки и сол, ако е необходимо. Хубаво разбъркайте и изсипете в покрита с хартия за печене тава или правоъгълна форма за кекс, която сте намазнили предварително. Покрийте отгоре с фолио и печете във фурна на 180 градуса около 30 минути или до готовност. След това оставете кейка да поизстине, преди да го нарежете. Направете сос, като смесите в купа наситнен праз лук, домати на кубчета от консерва, сок от буркан люти чушки по желание, зехтин и сол. Разбъркайте го хубаво. Нарежете кейка на филийки и го сервирайте със свежия доматен сос.
Карамелени крилца върху оранжева салата
Необходими продукти:
За крилцата:
- 1 кг пилешки крилца
- 3 с.л. соев сос
- 200 мл кола
- 2 с.л. кафява захар
За салатата:
- 1 кг моркови
- на вкус куркума, кимион, оцет
- по желание сладко от портокалови корички
- по желание пресен кориандър
- на вкус сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Махнете най-крайната остра част на крилцата. Намажете крилцата с олио, поръсете със сол и черен пипер и ги метнете на барбекю. Сложете кафявата захар в тиган и изчакайте да се разтопи. Тогава добавете соев сос и кола. Оставете да поври на котлона и да се посгъсти. Ако правите крилцата на фурна, ги сложете в тавичка и ги залейте със соса. Ако използвате барбекю, ги намажете с четка със соса и ги качете на втория етаж. Затворете барбекюто, като от време на време отваряте и мажете крилцата със соса докато хубаво се изпекат и хванат коричка.
С белачката за жулиени нарежете морковите на тънки клечки и ги залейте в купа с вряла вода. Оставете ги да омекнат за 10 минути. Дресингът за салатата направете, като сложите оцета да кипне в тиганче, добавете куркума, малко кимион и сол. Добавете сладко от портокалови корички. Щом дресингът кипне, залейте отцедените моркови, може преди това да го оставите да изстине. Добавете наситнен пресен кориандър, зехтин и разбъркайте хубаво салатата. Сервирайте карамелените крилца върху оранжевата салата.
Пилешки кюфтенца
Необходими продукти:
- 700 г пилешко бяло месо и бутчета с кожа
- 1-2 яйца
- 1 филия хляб
- 2-3 с.л. кисело мляко
- 1 зелена люта чушка
- на вкус девесил сол и черен пипер
- брашно за овалване
- олио за пърженето
За топлата гарнитура:
- 4-5 моркова
- 2 с.л. семена сусам
- 1 щипка кафява захар
- на вкус сол, оцет балсамико или соев сос, зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета, като то трябва да е почти замръзнало. Смелете го. Добре е това да се случи в месомелачка, като превъртите месото два пъти на средна решетка. Накиснете с малко вода филия хляб, без корите. Начупете го на трохи и го прибавете към мляното месо. Добавете и яйце, кисело мляко, сол, черен пипер, наситнени девесил и люта чушка. Омесете каймата хубаво. Оформете кюфтенца или крокети, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в сгорещено олио. Извадете ги да се отцедят върху домакинска хартия.
На гарнитурата: Настържете морковите. Загрейте олиото. Сложете сусама в сух тиган и го оставете леко да се запече. След това добавете морковите и малко зехтин, захар, сол и оцет балсамико или сове сос. Оставете ги да се запържат за 5 минути. (Морковите трябва да останат хрупкави, а не да се препържват.) Сервирайте кюфтенцата с топлите моркови със сусам.