0

М орската вода е истински дар за организма ни и върши чудеса. Тя може да лекува различни болести. Така почивката на море е не само приятна, но и полезна за организма ни. Още повече че под въздействието на слънцето си набавяме и необходимия витамин D.

Морската вода съдържа значително по-голямо количество минерали, включително натрий, магнезий и калций, а така също различни хлориди и сулфати. Това е причината, поради която тя е много полезна за кожата, например при псориазис. Хората, които страдат от това заболяване, споделят, че наистина имат подобрение след къпане в морето. Тук обаче трябва да отчетем и приноса на слънцето, което също допринася за облекчаване на симптомите.

Екземи

Къпането в морска вода е полезно и при екзема, друго имунозависимо заболяване. Хората с изразени прояви на екземи могат да чувстват дискомфорт в хлорираните басейни, а плуването в морето е прекрасна алтернатива. Реакцията на страдащите от екзема на солената вода обаче е различна - на някои им действа успокояващо, а други изпитват дори дискомфорт. Има обаче проучвания в полза на това, че за кожата на хората с екземи е полезна абсорбцията на магнезий – предполага се, защото прави кожата по-малко суха. Богатата на магнезий морска вода допринася за задържане на влага в кожата, правейки я по-плътна и еластична.

Вълни

Специалистите смятат, че половин час плуване в морето е равносилно на сеанс по масаж, тъй като вълните са прекрасен тренажор за кръвоносните съдове: те рязко се свиват и кръвта прилива към вътрешните органи. А вълните са естествен хидромасаж, който помага на мускулите да придобият тонус, стяга увисналата кожа и подобрява кръвообращението. Освен това морската вода и морският въздух снабдяват подкожните тъкани на организма и белите дробове с отрицателни йони, които проникват в кръвта, подобрявайки нейната циркулация.

Всяко къпане в морето тренира и кръвоносните съдове и сърдечните мускули заради разликите в температурата. Но в морската вода, за разлика от тази в басейните, се съдържа калий, който е основен елемент, поддържащ доброто състояние на сърдечносъдовата система. Също така калцият, сярата и другите минерали, разтворени в морската вода, определят нейните противовъзпалителни и антимикробни свойства. Морската вода е помощник и в борбата с възпаленията и отоците на ставите, подобрява кръвообращението в тях и укрепва костите.

Промиването на носа с морска вода веднага облекчава дишането. Морската вода, попадайки в лигавицата на носа, се изпарява, като отнема излишъка от влага и намалява отока. Същият е ефектът от капките за нос, но при тях отокът на лигавицата се намалява, защото се свиват кръвоносните съдове. Морската вода обаче действа по-меко и не предизвиква привикване.

Срещу стрес

Не се притеснявайте да използвате морската вода и при стрес и умора. За това помагат съединенията на йода и брома в нея. Освен това тя е богата и на магнезий, който е необходим за доброто състояние на нервната система. Слънчевите бани усилват антистресовото действие на морската вода.

Морската вода е помощник и в лечението на акне и гъбички по ноктите. Солената вода леко подсушава кожата, отстранява възпаленията и ускорява регенерацията на тъканите. Тя активизира обменните процеси, стимулира кръвообращението и извежда излишните течности от организма. Най-ефективна е битката с наднорменото тегло, когато водата е хладна. Благодарение на противовъзпалителните си свойства морската вода запазва здравето на венците, а разтвореният в нея калций укрепва зъбния емайл. А солта в нея намалява отложения налеп.

Съставки

Ето кои съставки в морската вода са полезни за здравето.

Магнезият подобрява проводимостта на нервните импулси от мозъка към мускулите и вътрешните органи.

Хлорът и натрият, както и техните съединения, придават соления вкус на водата. Те подобряват кръвообращението и доставянето на хранителните вещества към органите и тъканите.

Съединенията на йода и брома ускоряват обмяната на веществата, работата на мозъка и отнемат стреса.

Калият е необходим за доброто здравословно състояние на сърдечносъдовата система.

Сярата подобрява състоянието на косата и ноктите.

Калцият укрепва костите.