0

К атаклизми и опасности вещае кървавото сияние в небето, вярват древните северни народи.

На 5 и 6 ноември Северното сияние стресна милиони хора по света и бе забелязано на ширини, които от векове не помнят да са виждали подобен небесен феномен. Появи се и у нас, бе забелязано в Италия и Библейските земи, стигна до Северен Египет. В Древния Рим смятали Северното сияние за знак на промени, които не е задължително да донесат добро. Древните фини пък смятали явлението за предвестник на доброто.

Сражение

Според вярванията на викингите, когато Северното сияние е червено, това означава, че на небесния свят душите на предците не могат да се разберат едни с други и водят кървави битки. Викингите по принцип смятат Северното сияние за мост между световете, който ни свързва с боговете и духовете на предците.

КОШМАР ЗА ГЛАВИТЕ НИ: Връхлита ни мощна магнитна буря!

Според вярванията на саамите – най-северния народ на Скандинавските земи - ако видите Северното сияние на пътя, трябва да спрете и да изчакате. Цветът също има значение. Червеното отново означава битка между душите на мъртвите. По време на Зеленото сияние душите на онези, които са умрели от насилствена смърт или при инцидент, се разхождат по небето и не могат да си намерят място. Синьото в различните му нюанси обаче означава мир и тишина.

Кървавочервеното небе стресна доста европейци в началото на ноември.

 Кървавочервеното небе стресна доста европейци в началото на ноември.
istock

Често представители на различни култури свързват Северното сияние с духовете на предците, но преди всичко със самите небесни богове. Например викингите вярвали, че с помощта на Полярното сияние боговете слизат на земята като по мост. Вярвали, че в облаците има голям дом, където се събират мъртвите и започват битки, които понякога прерастват в истински кланета, а тази кръв на духове обагря небето в кървавочервено. Поради тази причина по време на Полярното сияние не трябва да се произвежда голям шум или дори да се свири, в противен случай сиянието ще чуе гласовете или музиката и ще се спусне по-ниско. А това се е смятало, че не предвещава нищо добро, защото все пак това е време, когато воюват духовете на умрелите и са готови да проливат огромни количества кръв. Вярва се, че в такива моменти жените трябва да ходят с покрити глави.

Призив

От древни времена северните народи са забелязали, че по време на дългата полярна нощ, когато Северното сияние се появи в небето, някои хора започват да се държат странно - говорят с несъществуващи (или невидими за другите) събеседници, ходят като сомнамбули и се държат по доста невротичен начин. Това явление дори там си има име - призивът на предците. Почувствали го твърдят, че чули звуци с приказна красота и последвали зова на полярната звезда, която ги поканила да посетят света на техните предци.

Най-често сиянието е в различни разцветки на зеленото.

 Най-често сиянието е в различни разцветки на зеленото.
istock

Учените обясняват, че човешката психика наистина може да бъде повлияна от северното сияние, като именно нискочестотните електромагнитни вълни, генерирани от това явление, засягат хората и им действат потискащо или пък ги превръщат в невротици, които могат да чуят всякакви странни неща.

ЧУДО НЕВИЖДАНО! Северно сияние озари България! (СНИМКИ)

Полярното сияние може да доведе и до социални катаклизми. Както казват учените, ако кървавото сияние е било видяно в Рим и Ерусалим, което е доста по на юг от обичайното му разпространение, тогава можем да говорим за слънчева активност с безпрецедентна сила, която е стимулирала супермощна геомагнитна буря, а тя от своя страна е стимулирала отрицателни процеси в живите организми на Земята.

Магнитни

Учените имат обяснения на много въпроси. А за 4, 5 и 6 ноември казват, че ни е връхлетяла една от най-мощните магнитни бури от началото на този век. В момента Слънцето е в нарастващата активност, което води и до проблеми с метеочувствителните хора на Земята. Станции в Европа измериха, че магнитната буря на места е надхвърлила 4-та степен по петстепенната скала за измерване на това явление.

Проф. Георги Рачев пред "Телеграф": Полярното сияние изгрява над 300 км

Предполага се, че когато Слънцето при изригване изхвърли заредени частици, те образуват т.нар. слънчев вятър, който може да уцели Земята. При среща със земната магнитосфера тези заредени частици образуват Северното (или Южното) сияние. Ако трябва да се използва метафората за битките, то излиза, че на практика Слънцето и Земята воюват. Звездата изпраща към нашата планета своята заредена плазма и тя се превръща в магнитна буря, срещайки отпора на Земята. А цветът зависи от ъгъла на пречупване на светлината и от срещата с други частици, обикалящи около Земята. Най-често сиянията са в зелено и синьо понякога. Червените са много редки и затова предизвикват суеверия у много народи и то не само у древните, но и при съвременните хора.

Северното сияние оцветява дори Млечния път, погледнат от Земята.

 Северното сияние оцветява дори Млечния път, погледнат от Земята.
PEXELS

Така че бурята на 5 ноември си има обяснение, но наистина има чувствителни хора, на които тя им влияе силно, дори пагубно. „Телеграф“ многократно е писал как най-засегнати са хора със сърдечносъдови проблеми, неврологични, ревматични заболявания. И как навън е по-добре да се прекара една магнитна буря, разхождайки се спокойно сред природата, отколкото да се стои вкъщи. И в никакъв случай да не се прекалява с ядене или пиене.

ХААРП: Северното сияние у нас се оказа менте!

Затруднение имаха учените в Канада, където сиянието придоби оранжеви разцветки, каквито не трябва да има. Предположението е, че над цяла Северна Америка има огромни замърсени въздушни маси, които при срещата със слънчевия вятър се оцветяват в оранжево, вместо в зелено или червено.