0

- Г-жо Нацева, как да надграждаме мечтите си?

- Не спирайте да мечтаете! Колкото повече мечти имате, с толкова повече енергия се зареждате. Чрез тях всеки от нас израства до нивото, което му е нужно; с натрупването на нови знания, умения и навици ние се превръщаме в човека, готов да изживее мечтаната реалност. Въпросът е да не оставяме мечтите си „на дрейф“. Всяка от тях трябва да се превърне в цел, да имаме план за достигането й и ежедневно да извършваме действия в тази посока. Това е единственият работещ механизъм за надграждане във всяка сфера от нашия живот.

- През целия си живот се страхуваме за нещо и някого – как да се научим да се справяме със страха? Има ли полезна и допустима доза страх?

- Страховете са функция на нашето его. Голяма част от тях ни предпазват, но 99% от всички никога няма да се материализират. Само че когато в страховете влагаме повече енергия, отколкото в мечтите си, ние обричаме себе си на живот в липси и ограничения. Важна тема е, затова написах книгата „Живот без страхове“ – там има ясни напътствия и упражнения, които дават основа за преодоляване на спирачките, които мнозина си поставят сами. 

Разбирам защо в условия на пандемии и войни страхът от бъдещето се превръща в масов проблем. Но какво е бъдещето? Представете си го като чист, неизписан бял лист. Доколко се страхувате от белия лист? Всеки от нас може да нарисува там нещо прекрасно или пък ужасно. Това отнема еднакво количество енергия. Въпросът е какво бъдеще избираме да създадем.

- Много често оправдаваме моменти на спад с влиянието на планетите. Съществува ли наистина такова понятие като ретрограден Меркурий и защо при някои хора това е постоянно състояние (и оправдание)?

- Лично за мен обясненията с планетите и ретроградния Меркурий е просто още един начин за прехвърляне на отговорността. Тоест то пак е част от детското магическо мислене, от вярата в чудеса. Зрелият човек осъзнава себе си като творец на реалността и господар на живота си, той или тя винаги поема отговорност за събитията в живота си.

- Има ли хора, родени под щастлива звезда, или това е някакъв мит?

- В каквото вярвате, това виждате около вас. Човешкият мозък е така устроен, че винаги намира начин да поддържа представите, които имате за себе си и за света. Ако хората вярват, че са късметлии, те ще намират и доказателства, че това е така. Въпрос на гледна точка! В моите обучения често става дума за правилните вярвания и убеждения, защото от тях зависи и качеството на живота.

- Ако сме претърпели разочарование в любовта, как да се научим, или да се оставим да бъдем обичани?

- Може да ви се види странно, но в такава ситуация трябва първо да се поработи с родителските сценарии. Много често се връщам към тази тема в моите книги. Ще я намерите най-добре разработена в „Силата на рода“ и в „Изборът ЛЮБОВ“, но тук ще опитам да обобщя най-същественото. 

Около 90% вашите чувства, вярвания и начини на поведение са наследени – те просто повтарят стари родови модели. И може да са били адекватни към ситуации отпреди век, но сега имат нужда от преосмисляне. Например вие може да сте тип „булка беглец“ и редовно да отблъсквате предложения за брак, защото поредица жени от семейството ви са се чувствали потискани и нещастни с партньор, с когото не е имало как да се разведат. Тоест редно е да отсеете наследеното от лично осмисленото. Много важно е и да спрете със самосъжалението, да излезете от позицията на жертва, да признаете своя принос към провалените отношения и да ги приемете като урок. Може би ви трябва истинска промяна, съвсем друг тип партньор? Светът е огледало – докато имате големи вътрешни травми, липси и дефицити, ще продължите да привличате още от същото. Когато започнете да реагирате като зрели хора, тогава ще привлечете подобни завършени личности.

- Как да се запази тръпката между двама души след дълъг съвместен живот? Как да преоткрият щастието и себе си?

- Тайната на дълготрайните отношения е в близката ценностна система на партньорите, взаимното уважение и общите цели. Първоначалната влюбеност е като хормонален коктейл – замайва и ни тласка към продължение на рода. Но ако е само това, отношенията няма да оцелеят дълго, след като изветрее. И се случва двама души, създали дете, да се чудят защо изобщо са започнали връзка. Зрялата обич е приемането на партньора такъв, какъвто е – с всичките му качества и недостатъци. Не бива да го товарим с нереалистични очаквания и да се опитваме да го премоделираме. 

- Имаше виц за човек, който всеки ден се моли на Господ да получи печалба от тотото. Един ден чул глас от облаците: „Вземи най-накрая да си пуснеш фиша!“. Как и къде се пуска фиш за щастие и да разчитаме ли на небето да ни връхлети отнякъде, или да положим някакви усилия за това?

- Ние винаги имаме поне един свободен ресурс за постигане на целите си. Понякога е време, друг път е енергия, информация, пари или контакти. Незряло е просто да си стоим и да изчакваме нещо или някой отвън да дойде, да ни спаси, да сбъдне мечтите ни. Щастието може да ни се случи единствено при поемането на отговорност за нашите мисли, чувства, думи и действия. Тогава и само тогава всичко става възможно!

- Талант или набор от умения е да организираш живота си така, че щастието да е ежедневно?

- Ние живеем в свят, управляван от различни системи. Всеки елемент в тях има конкретна функция. Всяка система има конкретна цел и закони, по които функционира. Познаването им ни поставя на правилното място, с достъп до неограничени ресурси и бонуси под формата на здраве, пари и чудесни отношения. Ако не спазваме законите, ако не познаваме функциите и не сме си на мястото, ставаме излишни елементи. И съответно страдаме от липса на здраве, пари и добри отношения. 

- Една от първите ви книги се казва „Бъди центърът на своята вселена“. Как можеш да обичаш другите, ако не обичаш себе си? И обратното.

- Този въпрос е причината да напиша книгата. Хората непрекъснато живеят в недостиг на нещо и се опитват да го получат от другите – чрез манипулации и социални игри, чрез преразпределяне на ролите в Триъгълника на Карпман. Това е толкова стара и често повтаряна грешка! Осъзнаването, че никой друг освен нас самите няма как да ни даде това, от което се нуждаем и че ние самите можем да даваме само от излишък, променя живота. 

Идваме сами на този свят и сами ще си отидем. Единственият човек, който винаги ще е с нас, това сме самите ние. Затова нека всеки да се постарае да бъде най-добрият приятел на себе си и да споделя даровете си само от изобилие!

- Има суеверие да не дърпаме дявола за опашката, като изричаме на глас опасенията си. Отнася ли се това и за хората, петимни да бъдат щастливи?

- Както вече стана дума, винаги ще бъде според вярата ни. Мозъкът на всеки човек ще намира потвърждение на това, в което той или тя е убеден/а. Затова казвам на моите курсисти – подбирайте по-внимателно в какво да вярвате!  

- Как човек да се научи да цени мига и да не отлага щастието? Как да го открива в дребни неща и жестове? 

- Просто трябва да осъзнае, че когато живее в тъга, съжаление, вина, апатия или гняв, остава в плен на миналото. А когато непрестанно се безпокои, прибързано прескача в бъдещето. Така и в двата случая пропуска щастието – то винаги е тук и сега. Зациклянето в миналото или в бъдещето ограбва и самия човек, и неговите близки. 

Спомнете си момент на пълно щастие и ще установите, че тогава сте се насладили на нещо, случващо се в сегашно време. Осъзнатият човек контролира своите мисли  думи, разбира своите чувства и така не рискува да пропусне щастието.

- Вярвате ли в прераждането и предишните животи? Има ли някаква логика и цикличност – ако си нещастен сега, ще си щастлив в следващия живот? Или е важно да бъдем щастливи тук и сега?

- Лично аз вярвам в кармата – но не я разбирам като неотвратимо предопределение. Кармата също се подчинява на причинно-следствената връзка, на законите на любовта. Тоест кармата е възможност. Ако някъде някога сме реагирали без любов, без приемане и благодарност към себе си, към другите или към света, добрата вселена ни дава още един шанс да преживеем същата опитност, за да се поправим. И да се научим да реагираме с любов, с приемане и с благодарност.

- Най-четената хроника във всеки вестник е криминалната, черните новини ни затрупват отвсякъде. Откъде идва склонността на хората да се хранят с чуждото нещастие?

- На хората им липсват много неща, включително наситени емоции. Защо ние, жените, гледаме филми като „Хубава жена“ по сто пъти? Въпреки че знаем какво ще се случи? Защо мъжете обожават да гледат екшъни и филми на ужасите? Защо повечето хора обожават да следят събитията в чуждите животи през социалните мрежи? Заради емоциите. 

Ще добавя и че повечето зависимости се дължат на липса на правилна комуникация и на недостига от емоции. Когато всеки осъзнае какви емоции му липсват и намери здравословните за себе си  начини да си ги набавя, тогава ще започне да изгражда живота си осъзнато.

- Има хора, които се опияняват и са щастливи, ако правят злини, ако безчинстват, измъчват други същества – животни или човеци. Дали такова щастие е оправдано и къде е възмездието?

- Ако не става дума за болестно отклонение, най-често е агресия, породена от емоционални липси. Иначе всеки има свободна воля и може да реагира според представата си за правилно и за неправилно, ако не вреди на другите и не нарушава законите на обществото. Но освен морални норми съществуват и договорености на душите за преживяване на специфичен опит тук, на земята. Разбирането на духовната психология помага да се вникне в причините за различните избори и преживявания. В новия ми курс „Пътят на душата“ давам много отговори на въпроси за преражданията, за информационните полета и за контактуването на това ниво. Обикновено жертвата в този живот е агресор в следващия, а агресорът е жертва, но това са договорености, които могат да се прекратят чрез разкриването на кармични възли. Частично темата е засегната и в книгата ми „Силата на рода“, но смятам да събера всичко по нея в някоя от следващите – поради големия интерес към тази сфера.

Коя е тя

Стояна Нацева e ментор системно развитие на личността и бизнеса, щастлива съпруга и майка на две чудесни деца
Основател e на Академия „Щастлив живот“ – модерна компания, специализирана в провеждането на обучаващи курсове, консултации и менторство в областта на личностното и бизнес развитие
Компанията е наградена като най-успешна в раздел „ОБУЧЕНИЯ Личностно и бизнес развитие” за 2022 година в България
Освен работата с академията e и основател и председател на Международната професионална асоциация на терапевтите и треньорите
Посветила e над 25 години от живота си на личностно развитие и e преминала много обучения в чужбина (професионален лайф и бизнес коучинг, менторинг в бизнес процесите, констелации, НЛП мастер, Ериксонова хипноза и др.)