0

К оледният обир на 2 млн. лева от касата на една от най-големите хранителни вериги у нас преди 13 години в Студентски град е като еталон за престъпниците и всички последващи грабежи на крупни суми. Това сочи анализ на криминалисти от МВР, обучаващи студенти да разследват и разкриват подобни случаи.

Офисът на една от големите вериги супермаркети в столичния квартал Студентски град бе обран на 14 декември 2009 г. В края на уикенда тогава в обикновена метална каса в помещението се съхранявал оборотът от всички 25 магазини на веригата в София, събрана в три от предпразничните дни на голямото пазаруване. По данни на разследващи в магазина е проникнато около 0,40 часа през нощта. Групата, съставена от няколко маскирани мъже, счупила прозореца на помещението, където се намирал металният шкаф с парите, след това разрязала касата и избягала с плячката си. 

Фенерче 

Часове по-късно криминалистите открили фенерче, което било ползвано от бандитите. При изследване на биологични следи и последвал ДНК анализ е доказано, че то е седяло в устата на Любомир Крумов, известен с прякора Гъзара. Въпреки такова категорично доказателство за участието му в кражбата на милиони той впоследствие е оправдан от независимия български съд. Според събраната информация от разследващите бандата счупила прозореца на помещението, където се е намирала касата с парите и след като я разрязала за няколко минути избягала с плячката в неизвестна посока. Заподозреният Любо Гъзара е стар познайник на МВР, регистриран за кражби. По данни на разследващите в полезрението им попада и друг техен познайник – Иван Турчина. Криминалистите работят тогава и по друг случай с подобен почерк на действие. 

Почерк 

Маскирани влизат в офис на втория етаж на търговския център в квартал „Люлин“ 7, заплашили служителката с пистолет, завързали я, запушили й устата и отмъкнаха 62 000 лева.
В хода на разследването се стига до  40-годишния тогава Р. Р. с прякор Човката и 28-годишния Д. Р., и двамата известни на полицията за множество кражби. Те също са сред заподозрените за крупния в онези години обир на хранителната верига. В крайна сметка обаче прокуратурата намира достатъчно доказателства единствено за Гъзара и му повдига обвинение. В хода на делото става ясно, че Крумов е бил разпитван от полицията веднага след грабежа, но тогава той успял да се измъкне, без да го арестуват. След като го обявили за издирване, Гъзара известно време се укривал, след което изненадващо отишъл с адвокат в СДВР, за да се предаде. 

Разпити 

При разпитите той не разказал за съучастници. Така се стига до обвинението му за кражба в особено големи размери. За него има оперативни данни, че е участвал в още серия обири на крупни суми от каси в домове на богаташи, но така и нищо не е доказано. В съда наетият от гъзара топадвокат Илиян Василев го измъква, обяснявайки, че ДНК експертизата на клиента му е опорочена. От заключението на експертите става ясно, че биологичният материал е взет от фенерчето, но Василев заяви, че първо фенерчето е било "намазано", за да се търсят пръстови отпечатъци, и след това е взет биологичният материал. Според Василев производството срещу клиента му било съпътствано от две паралелни реалности. Едната била тази в пресата, която се ползвала за "помпане на рейтинги". Гъзара е пуснат срещу 5 бона гаранция, а впоследствие и оневинен по този случай. 

Последният удар бе на паркинга на мола на Околовръстното. Опожарен джип след извършен грабеж с него.

 Последният удар бе на паркинга на мола на Околовръстното. Опожарен джип след извършен грабеж с него.

Ново

Едва през 2021 г. Софийската градска прокуратура подготвя ново съдебно следствие с разпит на свидетели и експертизи в Апелативния съд по случая с оправдания Любо Гъзара. Тогава от прокуратурата съобщават данни, че Крумов е арестуван няколко пъти в последните години - за обир на 2 милиона лева от веригата, като член на престъпната банда банкови обирджии, т.нар. Люлинска банда, ученици на разстреляния през 2008-а Йордан Цонков-Джиджи, но никога не стига до осъдителна присъда. На 20 ноември 2016 г. шофьор натиска нервно клаксона на ул. “Княз Борис” в центъра на София. 50-годишният Красимир Пеев му прави забележка. Тогава шофьорът става и започва да го удря с юмруци по главата. Пеев пада на земята и удря тила си. 9 дни по-късно умира в болницата. Тогава ядосаният шофьор пребива и друг мъж с крак от стол, но той се разминава само със счупвания.

Разследването и разпитите на свидетели водят криминалистите до стария им Любо Гъзара. Обвинен е и е даден на съд за неумишлено убийство по хулигански подбуди. Според прокуратурата са събрани много доказателства за вината му от показания и експертизи. 5 г. по-късно, в края на делото на първа инстанция, защитата на Крумов представя ново доказателство - запис от футболен мач в Ловеч, който се е провел по времето на скандала на столичната улица. Твърди се, че на записа се вижда Крумов, който е стюарт сред публиката на Левски. На базата на това съдът оправдава Любо Гъзара. Междувременно и много от свидетелите променят показанията си от началото на делото.

До зъби

Последното подозрение е, че Гъзара е част от групата въоръжените до зъби главорези, които в 8 ч. сутринта на 16 ноември обраха 5-те млн. лева. от инкасото на паркинга на столичен мол. Според оперативни данни другият заподозрян е Иван Турчина. Колата на охранителната фирма е трябвало да зареди с пари банкоматите на няколко банки в мола. Инкасо автомобилът е влизал в паркинга на столичния търговски център с цел да изпълни банкоматите. В подземията Гъзара и Турчина ги посрещат с калашници, като авансово са препречили  входа на мола с автомобил. След команда "Излизай" те пребиват гардовете и претрупват касетите с пачки в два крадени автомобила с украински номера, които след това подпалват в региона на "Кръстова вада".

Пернишката група удря в движение 

За разлика от софийските доайени в бранша на обирите втора група, не по-малко опитна, на два пъти прави големи удари на едри пачки в Перник и то в движение. Последния случай е на ограбен инкасо автомобил край Перник е от април 2021 г.  Малко преди преди обед на 21 април маскирани и въоръжени мъже атакуват инкасо на магистрала "Струма". Грабежът е извършен до „Макдоналдс“ на отбивката на аутобана в близост до село Студена. Откраднатите пари са между 400 и 500 хил. лв. Според първоначалните данни нападателите са били четирима с две коли. Те не са разкрити, но почеркът им е сходен с обира на 200 хил. лв. от 20 декември 2020 г. в пернишкия квартал „Църква“ близо до магистрала „Струма“. Според криминалисти това е една и съща банда. Така и не е разкрита до днес.