0

Л ятото е в разгара си, а високите температури са опасни за здравето ни. Затова е добре да знаем как да се пазим. Ако сме изложени на слънце и горещини, има риск да бъдем покосени от слънчев или топлинен удар. Каква е разликата между тях и какви са симптомите?

Всъщност топлинен удар може да се получи не само на слънце. При него може да се спре отделянето на пот вследствие на дехидратация за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено. Топлинен удар може да се получи при работа в топли и влажни помещения, при задушно време и висока влажност на въздуха и на открито. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда. Към това предразполагат усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, както и наличие на сърдечно-съдово заболяване и затлъстяване.

Признаци

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни. Налице са главоболие, зачервяване на лицето, обилно изпотяване, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж и бучене в ушите. При по-тежки форми настъпват загуба на съзнанието, халюцинации и гърчове.

Симптомите на топлинния удар при началната му фаза са отпадналост, главоболие, гадене, повръщане, неволно треперене и отделни мускулни крампи.

Първа помощ

Първата помощ при топлинен или слънчев удар трябва да се окаже бързо. Трябва да пренесете човека на хладно, сенчесто и проветриво място, поставя се в полуседнало положение, дрехите се разхлабват, необходимо е да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес. Добре е да поставите мокри кърпи на гърдите, корема и гърба на пострадалия, както и да му дадете да пие вода.

Добре е през лятото да имаме по-лек режим на хранене - да се храним по-често, но с по-малки порции. Избягвайте тежки, богати на протеини храни, които натоварват организма. Препоръчителни са сезонните плодове и зеленчуци, които през лятото са в огромно разнообразие.
Облеклото ни също трябва да бъде съобразено с високите температури. Подходящи са леките свободни дрехи със светли цветове от естествени материи. Не забравяйте шапка и слънчеви очила.

Добре е да се спазват още някои основни правила:

Да се подобри циркулацията на въздуха на мястото, на което сме;

За да се поддържа електролитният баланс и се възстановят загубите на сол, е подходящо част от течностите за деня да съдържат такава. В този смисъл вариант са и спортните и газирани напитки, ако не се разполага с подсолен айрян или натурален зеленчуков или плодов сок;

Избягвайте физическа натовареност. Препоръките на специалистите е да се приема поне 700 мл течности два часа преди съответната дейност, още толкова непосредствено преди занятието и на всеки 20 минути в активно движение, дори и да не се изпитва жажда;

Всяка физическа дейност на открито трябва да се планира за по-хладните часове на деня - много рано сутрин или привечер;

Кофеин съдържащите и алкохолните напитки дехидратират организма и го правят податлив на топлината.

Домашни рецепти

За справяне с прегряването на тялото могат да ни послужат и следните домашни рецепти:

Айрян с кимион

Напитката от няколко лъжици кисело мляко, 1 чаша вода, щипка хималайска сол и щипка кимион ще осигури ефективна хидратация на организма ни, както и полезна доза пробиотици, протеини, минерали и витамини. Солта ще възстанови електролитния ни баланс, а кимионът в малки дози действа охлаждащо. Освен това помага за пречистване от токсините.

Смес от етерични масла

При симптоми на слънчев удар помагат и някои етерични масла. Смесете 2-3 капки мента, 1-2 от лавандула и около 2 супени лъжици бадемово масло или друго подобно. След това нанесете получения мехлем отзад на врата, на стъпалата и на вътрешната страна на китките. Бадемовото масло служи като база за разтваряне на етеричните масла, ментата се отличава със своя охлаждащ тялото ефект, а лавандулата ще ни помогне да се успокоим, нормализирайки пулса и дишането ни.

Сок от кориандър

Сокът от кориандър може да охлади тялото ни отвътре. За приготвянето му са нужни няколко стръка от растението, които да блендираме заедно със студена вода и 1 чаена лъжица захар. Хубаво е да изпием готовата напитка добре охладена. Кориандърът ще намали симптомите като гадене и повръщане.

*Ана Иванова