0

М узеят "Ван Гог" в Амстердам обяви, че се налага да спре разпространението на картите Покемон от ограничена серия, която включва изображения, вдъхновени от Винсент ван Гог.

Причината за тази мярка е напливът от млади почитатели на играта, които смутили работата в музея, съобщи АФП.

Музеят обяви сътрудничеството си с "Покемон интернешънъл" през септември по повод 50-ата си годишнина с намерението да привлече млада публика. Подредена бе изложба, показваща връзки между творчеството на Ван Гог и японското изкуство и култура.

Инициативата предизвика небивал интерес и привлече почитатели на игрите с карти Покемон, готови на всичко, за да се сдобият с карта "Пика-портрет" от лимитираната серия, на която героят Пикачу носи сива шапка и е в поза, вдъхновена от известния автопортрет на Ван Гог. Картите бяха разпространени след организирана от музея игра с търсене на съкровища из залите на културната институция.

Скандал

"Неотдавна малка група посетители създадоха нежелана ситуация, която ни доведе до трудното решение да премахнем промоционалната карта с образа на Пикачу със сива шапка от музея", се посочва в прессъобщение на музея, цитирано от БТА. Решението е взето, за да се даде възможност на посетителите да разглеждат изложбата "по безопасен и приятен начин" и да се осигури безопасността на служителите, добавят от институцията.

Интересът към картата доведе до струпвания в музея. Почитатели на картите Покемон се надпреварват неконтролируемо с нокти и зъби да се сдобият с желаните карти, се вижда от видеозаписи, публикувани от посетители в социалните мрежи.

Спекула

Тъй като картите са ограничен брой, колекционери предлагат огромни суми, за да се сдобият с тях, а спекуланти търсеха начини да се сдобият с колкото се може повече карти, за да ги препродават. Цените стигаха стотици долари, а на онлайн търг една карта бе предложена за рекордната сума от 6969 долара.

Британски, американски и канадски почитатели на японския франчайз ще имат нова възможност да се сдобият с ексклузивната карта на сайтовете на Покемон, казаха от музея. Магазини в Нидерландия, но не и в музея "Ван Гог", ще я предлагат отново от началото на следващата година, се посочва в прессъобщението.