0

З а какво си мисли човек, когато чуе думата „мълния“? Традиционно това, което идва на ум, е толкова невероятно красиво и в същото време ужасно природно явление като гръмотевична буря. За ярките проблясъци в небето обаче има не само научно обяснение. Някои вярват, че светкавиците са истински енергийни „чудовища“, които се появяват от другия свят, които се шегуват, наказват и... убиват.

Сблъсък

Научните изследвания показват, че мълнията е силен електрически разряд, който възниква по време на гръмотевична буря. Това явление възниква в резултат на сблъсък на отделни частици в облака, които носят положителен и отрицателен заряд. По своята същност мълнията може да бъде толкова мощна, че енергията само от един искров разряд би била достатъчна, за да заври водата в повече от 1 000 000 електрически чайника едновременно. Всяка секунда земната повърхност е ударена от до 100 мълнии. Те се наричат още линейни. В огромното мнозинство от случаите среща с такъв небесен пратеник завършва със смърт за човека, защото тялото му просто не е в състояние да издържи удара от силен електрически разряд. Има обаче късметлии, които все пак са успели да оцелеят при подобно събитие.

Трикове

Изглежда, че всичко е просто и ясно, защото мълнията е природен феномен. Има обаче ситуации, когато „огненият гост“ задава гатанки, които никой учен не може да разреши. Например от време на време те успяват да оставят така наречените „фигури на Лихтенберг“ върху човешкото тяло - нещо подобно на фотографски отпечатъци, които често приличат на клони на дърво, листа или птичи пера.


Мистериозно е, че мълнията може напълно да изгори бельото на човек, като същевременно остави горното му облекло невредимо. И тези, които успяват да оцелеят по чудо след среща с такова небесно явление, впоследствие могат да станат собственици на уникални способности. Американец, поразен от мълния, губи напълно и завинаги чувството за студ. Така в най-мразовитите дни той вече може да се разхожда по шорти. Имало е и мистериозни случаи, в които слепци възвръщат зрението си, след като са били ударени от мълния. Но това са по-скоро изключения. Има много описания на случаи, в които светкавиците са си изиграли жестока шега с жертвите си. Например в края на юни 1869 г. ръководителят на френски град решава да се скрие под високо дърво по време на силна гръмотевична буря. Мълнията, ударила тополата, по странно стечение на обстоятелствата не убила мъжа, а само го съблякла гол и разпръснала настрани парчета скъсани дрехи. Оцеляла само една обувка, останала на крака на кмета. И през 1886 г. също толкова странен инцидент се случва в град Пюи (Франция). Мълния е ударила кухня в една от къщите и е повредила купчина чинии. По-късно се оказва, че са повредени само съдовете с нечетен номер - идеално пробити сякаш от куршум.

Преследване

Но има истории, когато мълнията, пренебрегвайки модела, избира цели семейства за свои жертви и след това ги преследва в продължение на много години. Пример за такова избирателно отношение е случай от 1899 г., когато удар от мълния убива италиански жител в собствения му дом. 30 години по-късно синът му умира от мълния на същото място. Мнозина биха го нарекли съвпадение. Но най-удивителното предстои. На това злополучно място през 1949 г. синът на втората жертва и внукът на първата също са убити от мълния.
Може би най-яркият пример за селективността на „небесния скитник“ е инцидент, който се случва с един американски офицер. През 1918 г. майор Съмърфорд е ударен от мълния, оставяйки го инвалид. Вторият път бил на риболов през 1924 г. Този ден електрически разряд парализира дясната страна на тялото на мъжа. След това, през 1930 г., мълнията отново покосява бедния човек, но този път го парализира напълно. След две години Самърфорд почива. Но и тук мълнията не го оставя на мира и през 1934 г. удря надгробния му камък.
Понякога мълнията може да убие цяла група хора. И така по време на футболен мач през есента на 1998 г. се случва трагично събитие. Конгоанският футболен отбор е убит от мълния. Всички единадесет играчи от този отбор загиват. Никой от противниковия отбор обаче не е пострадал. Някои фенове също получават сериозни изгаряния. В резултат на това са ранени повече от тридесет души.

Феномен

Кълбовидната мълния е рядък, уникален в природата феномен, който представлява движещ се светлинен съсирек от енергия с размери до 20 см, който понякога може да приеме формата на круша или гъба, може да се движи рязко и неочаквано във въздуха, да промени изневиделица посоката или дори да замръзне на място. Подобно явление обикновено се случва при гръмотевични бури, но са наблюдавани случаи на поява на топки мълния при ясно небе и дори на закрито. Тя се появява толкова неочаквано, колкото и изчезва. Според експерти температурата вътре в горящата сфера трябва да бъде до 1000°C. Очевидци, срещнали кълбовидна мълния, обаче съобщават, че не са усетили топлина от нея. Но ако избухне (което се случва рядко), тогава дори металът около нея се топи.
Както се оказва, учените не могат да обяснят напълно природата на кълбовидната мълния. А някои дори я бъркат с НЛО. Експерти са записали случай на удар на огнено кълбо във варел със студена вода. При съприкосновението с течността обаче той не е избухнал, а е завряла водата, след което мълнията изчезва също толкова внезапно, както и се е появила. Подобна история, но с трагичен край се случва през 1953 г. в югозападната част на САЩ. Полетяла в огромен резервоар с вода, плазмената сфера избухва. В резултат на това загиват четирима души и са нанесени сериозни щети на няколко жилищни сгради.
Гръмотевичната буря като неумолима стихия винаги е привличала и очаровала човека. Тъй като днес мълнията, особено кълбовидната, се изучава активно от учените, светът все още не е чул много обяснения за явленията, които са свързани с нея. Затова мистериозните обяснения надделяват.

Изгаряне до кокал

Трагична и необяснима история се случва със съветски алпинисти през лятото на 1978 г. в Кавказ. След като се вмъква в палатковия лагер на спортистите, огненото кълбо изпепелява спални чували и палатки и опожарява хора. Това обаче не са обикновени изгаряния. Както показва експертизата, някои части от телата на жертвите са изгорени до самите кости, което озадачава лекарите.