0

Н авършиха се 90 години от подпалването на Райхстага, за което обвиняем бе комунистическият вожд, а тогава само деец, Георги Димитров. Мистерията около това събитие с българска следа продължава да витае и до днес. A то се явява крайъгълен камък и в световната история, тъй като на практика скоро след него бе подпалена Втората световна война.

Пламъци

Пламъците обгръщат парламента на Германия вечерта на 27 февруари 1933 г. Това се случва само шест дни преди националните избори, което си е политически подарък за Адолф Хитлер, наскоро назначен за канцлер. На практика палежът на Райхстага от „вътрешен враг“ осигурява преизбирането му и му дава претекст да грабне диктаторските правомощия, за които толкова жадува. Впоследствие е обявено извънредно положение, ограничаващо свободите и правата на гражданите. Масово са задържани политически опоненти, властта на компартията е разклатена.

Дали този подарък от съдбата е паднал в ръцете на нацисткия лидер случайно или е плод на тайна конспирация – оттогава това е предмет на ожесточени спорове. Сега, близо век по-късно, тялото на младия комунист, когото историците традиционно смятат за единствения извършител на атентата, бе ексхумирано с надеждата да се намери окончателен отговор.

Говорител на организацията „Паул Бендорф Съсайъти“ (Paul Benndorf Society), поддържаща гробищата в Лайпциг, коментира пред британския в. „Гардиън“, че е ръководила ексхумацията.

През януари е извадено тялото на Маринус ван дер Любе, нидерландския комунист, който, признавайки вината си пред съда, е осъден на смърт на крехките 24 години.

Южното гробище

От обявената сега информация стана ясно, че ексхумацията цели две неща. На първо място да се установи, че Ван дер Любе наистина е погребан в немаркирания гроб на Южното гробище в Лайпциг. Ако това се окаже факт, то мястото след това ще се отбележи по подходящ начин, каза председателят на „Паул Бендорф Съсайъти“ Алфред Ото Паул. В същото време обаче той потвърди, че патолог ще изследва останките на мъртвеца за следи от токсини.

Апатичният външен вид на Ван дер Любе по време на Лайпцигския процес подхранва съмненията, че той е бил дрогиран с цел да признание по-лесно или за да скрие кукловодите в сянка. Някои се надяват, че докладът от патологията, който трябва да бъде представен скоро, би могъл да даде поне някои косвени доказателства, че младият зидар е бил просто марионетка в конспирация с планетарни последици.

Историците, привържениците на теорията за нацисткия заговор, остават малцинство, макар и нараснало през последните години. Общото мнение се върти около хипотезата за един извършител, датираща от 60-те години на миналия век. Тогава Фриц Тобиас, бивш офицер от разузнаването и член на социалдемократите, публикува сензационна книга, която представя пожара в Райхстага като „сляп шанс, грешка“, която „отприщи революция“.

Изследванията му са одобрени от поредица уважавани учени, включително Ричард Еванс, бивш регионален професор по история в Кеймбриджкия университет. През 2014 г. той отхвърли идеята за нацисткия заговор като „теория на конспирацията“.

Въстание

Тобиас и поддръжниците му имат два силни аргумента в своя полза. От една страна, докладите от това време предполагат, че ръководството на нацистката партия е било толкова изненадано от новината за пожара, колкото и другите политически фактори в онази вечер. Хората на Хитлер наистина смятали, че пожарът е началото на комунистическо въстание.

Второ, самият Ван дер Любе признава. Младият, мъж извършил три опита за палеж два дни преди това, е единственият човек, арестуван край горящия Райхстаг. Нидерландецът твърди многократно до екзекуцията си с гилотина на 10 януари 1934 г., че само той е подпалил огъня. Обяснявал, че с този акт е искал да вдъхнови работниците да въстанат „срещу капиталистическото управление и фашисткото завземане на властта“. По зла ирония на съдбата тези процеси са ускорени именно от огъня в емблематичната сграда. В онези дни като съучастници са арестувани и тримата български дейци на Коминтерна – Георги Димитров, Васил Танев и Благой Попов.

Те са заловени в берлинската бирария „Байернхоф“. Изследователи коментират, че от една страна това е опит на нацистите да пришият и Москва към заговора. От друга страна обаче българите са получавали пари именно оттам за подривна дейност, така че всичко е било смятано за възможно.

Самотният подпалвач

Все пак в полза на тезата за самотния подпалвач се привежда широкото използване на фалшиви документи в доклади, твърдящи, че разкриват пожара в Райхстага като нацистки заговор. Противниците на тази версия също имат силни аргументи. По онова време Ван дер Любе е с тежки увреждания на зрението и вижда доста слабо. Освен това той няма никаква представа за вътрешните планове на Райхстага. В арсенала си има и само няколко въглищни запалки, с които успява незабелязан да остави цялата пленарна зала в тлеещи руини. Всичко това продължава да озадачава учени и историци.

Преди десетилетие американският професор по история Бенджамин Картър Хет откри писмо от придворен химик, в което се посочва, че пожарът в Райхстага е бил „старателно подготвен палеж с течен ускорител“. „Що се отнася до въпроса дали Маринус ван дер Любе е могъл да извърши палежа сам, доказателствата са нееднозначни. Няма начин той да е подпалил пленарната зала в рамките на 15-20 минути, с които е разполагал. За целта е имал нужда от въглеводороден ускорител“, коментира проф. Хет.

Щурмовият отряд

Според него най-вероятно пожарът е подпален от отряд мъже от паравоенното нацистко крило, повече познато като щурмови отряд - СА (SA). През 1933 г. той не е напълно под контрола на политическото ръководство, което донякъде доказва изненадата му. Но как точно тези хора са успели да вербуват предан комунист за своята кауза, остава загадка.

„Вярно е, че ни липсват каквито и да е доказателства за връзката между Ван дер Любе и SA. Все още изглежда лудост, че биха избрали този нестабилен, почти сляп млад мъж за жертва“, признава Картър Хет.

Странности

Доста интересни са показанията на Ханс-Мартин Ленингс, бивш член на SA, открити случайно в архивите на съда в Хановер. В нотариално заверена декларация от 1955 г. Ленингс разкрива, че Ван дер Любе е пристигнал пред сградата, когато тя вече е била обхваната от пламъците.

Ленингс обяснява, че лично е откарал младия комунист до Райхстага в нощта на пожара. В показанията си Ленингс дава подробности, според които в камиона е имало и други членове на отряда SA. Всички тe се озовали пред германския парламент, когато „от сградата вече се разнасял мирис на изгоряло и имало облаци дим в залите“.

В момента не само учените, но и милионите фенове на конспирации и исторически загадки очакват отговори да дойдат от токсикологичното изследване на „възкресения“ от гроба Ван дер Любе. Организаторът на ексхумацията Алфред Ото Паул изрази оптимизъм, че резултатите от патологичния доклад ще бъдат толкова значими, че „историята, каквато я познаваме, ще трябва да бъде пренаписана“.

Любовници оправдаха вожда Георги Димитров

По обвинения за съучастничество в подпалването на Райхстага са арестувани германецът Ернст Торглер – лидер на Германската комунистическа партия (ГКП), и трима българи, от които напред излиза Георги Димитров.

Според разследващите арестът на българите става случайно след сигнал на келнер в берлинска бирария, който решил, че клиентите говорят на руски. При ареста у Димитров е намерена крупна сума пари, която била дадена от Москва за подпомагане на поставената от нацистите в изолация немска комунистическа партия. С тях обаче българският вожд е пил и ял на корем, както и е въртял няколко любовници. Две от тях също дали показания в процеса, проведен в Лайпциг, които в крайна сметка му осигуряват алиби.

Така или иначе другите обвиняеми по случая са оправдани – решение, което разгневява Хитлер. Мнозина смятат, че с аргументираната си и пламенна защитна реч, произнесена на немски език, Георги Димитров обръща хода на процеса. Изследователи обаче изтъкват, че все пак българите са имали шанса, че съдът все още е бил независим от тоталната власт на нацистите. Така съдебният състав на ІV имперски съд с председател д-р Вилхелм Бюрнер е отсъдил справедливо в духа на юридическите практики на Германия, като взел под внимание показанията и на любовниците на Георги Димитров.