0

Н а 15 септември в салона на Народно читалище „Напредък 1895 г.“ в Радомир ще има представяне на книгата „Отиваха юнаците, отиваха. Петдесет и трети резервен полк през Първата световна война (1915-1918 г.)“ с автор доц. Ангел Джонев. Пред БТА Славчо Свиленов от Инициативния комитет за изграждане на военен паметник в града коментира, че това е първото научно изследване за историята и бойния път на 53-ти пехотен резервен полк. По време на Първата световна война той се формира на базата на редовните Тринадесети Рилски и Двадесет и шести Пернишки полк и в неговия състав влизат главно запасни войници от Кюстендилска и Радомирска околия.

Книгата е спомен за достойните синове на България, за героите от Кюстендилско и Радомирско, за тези от други краища на отечеството, за откъснатите им събратя от Босилеградско и всички строени под знамето на Петдесет и трети полк, които с костите си очертаха границите на българското етническо землище, водени от националния идеал за обединение, посочва авторът.

Средствата от продадените книги ще се дарят за изграждането на военен паметник в Радомир. По време на представянето се очаква да присъстват и гости от структурите на запасните офицери от различни краища на страната.