0

Л укс в Дубай, приключения в Йордания, романтика във Франция и фиеста в Испания ни очакват през 2023 година. Сред топдестинациите за туристи са Обединените арабски емирства, Хашемитското кралство в Близкия изток, Париж и Каталуня, показа проучване на „Телеграф“ сред туроператорите. „Броят на пътуванията към всяка дестинация е пряко зависим от достъпността“, коментира председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти Димитрина Горанова за „Телеграф“. Тя допълни, че за Дубай директни полети от България има от доста години и все повече авиокомпании ги предлагат. Това е и една от дестинациите, която бързо набира скорост и популярност сред българите. Но не е за всеки вкус, има клиенти, които не я харесват, каза още Горанова. 

Блясък

За почитателите на лукса безспорната топдестинация за годината е бляскавият Дубай. За една седмица едва ли ще можете да видите всичко, но със сигурност ще останете очаровани. За 7-дневен 4-звезден романс там трябва да приготвите около 740 евро на човек. В цената влиза и полетът. Ако сте сред щастливците, които ще посетят едно от най-луксозните кътчета в света, задължително трябва да направите няколко неща – да се качите на най-високата сграда в света - Бурж Халифа, да се гмурнете в атмосферата на старите арабски пазари в Дейра, да отидете до пеещите фонтани и да се впуснете в сафари в пустинята. Пиршество на блясъка е хотелът „Бурж ал Араб“, където може да похапнете в някои от луксозните ресторанти. В Дубай има и невероятни увеселителни паркове, които ще предизвикат широка усмивка на лицата и на децата, и на възрастните. 

Пътешествие

За заклетите пътешественици туроператорите препоръчват Йордания. Там ви очаква незабравимо пътуване в миналото върху гърба на камила. Можете да се насладите на едно от новите 7 чудеса на света - розово-червения град Петра. Там приключението може да е и с  камила, и с джип за повече адреналин. Вълнуващата разходка из пустинята се съчетава с вкусен обяд с бедуини. Задължително е да се потопите и в Мъртво море, което е толкова солено, че и да не можете да плувате, няма да потънете. Силни усещания гарантира и посещението на каньона Уади Муджиб, в който текат водите на няколко реки. В момента има промоционални оферти за 3 дни в Йордания за 570 лв. на човек.

Фиеста

Малката Венеция, както наричат красивото каталунско градче Росес, е също сред топдестинациите за 2023 година. То съчетава градски чар с необятен пясъчен плаж. Намира се над Барселона и е в непосредствена близост до родното място на големия Салвадор Дали – Фигерес. Там всеки паркира яхтата пред дома си. Заради наличието на водни канали, които са вътре в града, екскурзоводите го рекламират като Малката Венеция. Според туроператорите това е едно от най-предпочитаните местенца за едноседмична почивка, като в много от хотелите там вече няма места за последните дни от юни. Именно тогава, на 24-ти, каталунците честват Нощта на Сан Хуан. Тогава организират горещи фиести и ако имате късмета да сте на почивка точно тогава, със сигурност ще останете очаровани. Сан Хуан е най-кратката нощ в годината, но в много градове, включително и в Росес, тя продължава до зори. Празнува се със зрелищни фойерверки, музика, танци. От 700 лв. тръгва цената за няколко нощувки през юни в Росес. Ако успеете да се доредите от наплива на туристи, задължително трябва да отидете с корабче от Росес до Кадакес. Изключителното средиземноморско градче е вдъхновявало и Салвадор Дали. Освен във Фигерес и в Кадакес има негова къща музей, отворена за туристи. 

Романтика

Сред европейските топдестинации и тази година начело е градът на любовта – Париж. Френската столица завладява с магически дух и през лятото, и през зимата. Билети за Айфеловата кула се резервират 90 дни по-рано и в момента дори са изчерпани за средата на януари. Ако искате да си купите на място, трябва да чакате на опашка с часове. За романтиците качването на Айфеловата кула е задължително. На втория етаж е приказният ресторант „Жул Верн“, откъдето се открива спираща дъха панорамна гледка към целия Париж. Най-горе на Айфеловата кула може да си поръчате чаша шампанско. 3-дневно посещение ще ви излезе около 2000 лв. със самолетните билети и настаняването в хотел. Ако сте с туроператор, в крайната цена влизат и посещенията на някои туристически обекти. Само за толкова дни обаче няма да можете да видите абсолютно всички забележителности. Само за Лувъра например трябва да отделите цял ден. Сред най-красивите изживявания е и разходката с корабче по Сена.  

Изкуство

За любителите на изкуството отлична дестинация е Италия. Сред любимите туристически градове е Павия. Той се намира на брега на река Тичино в област Ломбардия. Има хилядолетна история и култура. Привлича туристите с удобните си транспортни връзки до останалите италиански градове и с многобройните си забележителности. С влак може да стигнете лесно до Рим, Венеция и Милано. Сред забележителностите е замъкът Висконти, както и църквата „Сан Мишел Маджоре“ от 11-12 век. В нея е коронован и Фридрих Барбароса, един от легендарните италиански крале. Нощувката в Павия за двама възрастни в хубав хотел излиза около 750 лв. Безспорно в топ 3 на запалените любители на изкуството са Рим и Венеция, но там цените на нощувките са поне с 300 лв. нагоре.

Екзотика

Лидер сред екзотичните дестинации и тази година е остров Бали. За едноседмично изживяване там пригответе 1300 евро на човек. Освен невероятни плажове и кристална вода там има много забележителности. Сред най-красивите местенца на острова са гората на маймуните, селцето Челук, където местните занаятчии обработват сребро, храмовете Гунунг Кауи и Улун Дану Бератан, вулканът Кинтамани, водният дворец Таман Тирта Ганга, музеят на маските и куклите. Малдивите също е хит за търсещите екзотика. Ако искате да изкарате седмица с вдъхновяващи гледки и тюркоазени води, трябва да платите около 1200 евро на човек. 

Очаквания

Рано е да се каже какви ще са търсенето и тенденциите за годината, коментира Димитрина Горанова. Според нея с вдигането на всякакви ограничителни мерки се очаква повече хора да пътуват. Тя допълни, че си остават и традиционните дестинации, като за морски са Гърция и Турция, а Черна гора набира популярност. От друга страна, българите все повече се ориентират към екзотичните Египет и Мароко. Сити туровете също набират отново скорост в Европа, каза още експертът. Сред най-предлаганите са популярни дестинации като Париж и Рим. Има и много предложения за екскурзии до Великобритания. По думите на експерта от по-екзотичните дестинации най-популярни за българите са също Малдивите, Занзибар, Тайланд и Доминикана. Със сигурност се възобновява интересът и към дестинации в цял свят. Увеличават се пътуванията в Азия, обясни още експертът. Като цяло ръстът на цените и поскъпването на живота не се е отразило върху желанието за пътуване и търсенето на туристически услуги, изтъкна Горанова. Според нея българинът е преоткрил и родните дестинации, като на преден план излизат спа курортите. Те са се увеличили в последните години и интересът към тях регистрира ръст. Очаква се и изграждането на нов комплекс в Казанлък, който се очертава също като предпочитана дестинация. Запазва се и интересът към морския и планинския туризъм, както и към културния, който е съсредоточен във Велико Търново.

Гол календар кани туристи в обезлюдено село

Испанците са известни с безгрижието си и изобретателността си. Такъв е случаят с обезлюденото испанско село Пеня Зафра де Абахо. В него живеят само 16 човека, които направили необичайна изненада за туристите. Сами снимаха гол календар за 2023 година.  Първи във фотосесията се включил най-възрастният, 100-годишният Педро Санчес, който позира без риза и държи мех с вино. Първият тираж от 200 броя се изчерпал веднага и затова жителите на селото пуснали нов. Цената на календара е 9 евро.

София влиза в туристическите класации

София е в класацията на най-любимите туристически дестинации през 2023 година. Специализираното туристическо издание Lonely Planet представи своите най-добри места за посещение и българската столица е сред тях. Всички 30 локации са в няколко категории - “Яж”, “Пътувай”, “Свържи се”, “Учи се” и “Отпусни се”. В първата влизат Умбрия в Италия, Куала Лумпур в Малайзия, Фукуока в Япония, Лима в Перу, Южна Африка и Монтевидео в Уругвай. Във втората е включена и нашата столица с маршрут от София до Истанбул. Вътре са още Нова Скотия в Канада, Бутан, Замбия, Западна Австралия и националният парк Naturales в Колумбия. В „Свържи се“ и „Учи се“ са съответно Аляска, Албания, Акра в Гана, Сидни и Манчестър във Великобритания, Ню Мексико, Дрезден в Германия, Ел Салвадор, Южна Шотландия и Марсилия във Франция. В последната категория влизат Халкидики в Гърция, Ямайка, Доминика, Раджа Ампат в Индонезия, Малта и Йордания.