В рамките на 10 дни чрез ореховата диета може да свалите около 3 килограма от наднорменото тегло, да прочистите тялото от токсини, както и да намалите риска от сърдечносъдови заболявания.

Ореховата диета е била приложена за пръв път от италиански специалист през 1980 г. Основният принцип на диетата с орехи е почти пълната подмяна на животинските протеини с растителни. За разлика от екстремните диети ореховата е доста балансирана и има само едно единствено ограничение - през всичките 10 дни се изключва напълно консумацията на захар и захарни изделия.

Консумация

Орехите са висококалорична храна и ако сте на диета, не бива да консумирате повече от 30 г дневно. Но тази шепа орехи ще ви зареди с енергия, ще ускори метаболизма и изгарянето на калории. Най-вкусните орехи са продълговати и с тънка черупка, а не кръгли, които са с дебела черупка и малка ядка. Добрият орех е покрит с тънка златиста (не тъмна) ципа. При направено проучване как действа диетата станало ясно, че хората, консумирали орехи, са били с по-малко тегло от онези, които не са яли. Освен това рискът от затлъстяване сред почитателите на орехите е по-малък с 5%.

Здраве

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини прави орехите незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта. Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък. Ядките укрепват костите. Благодарение на съдържащите се омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли орехите намаляват риска от рак на гърдата при жените. Мъжете също се нуждаят от тях, тъй като повишават сексуалната активност. Уролозите препоръчват по шепа орехи дневно.

Качества

Орехите са богати на омега-3 мастни киселини, витамини А, С, Е, Р и от групата В, също така в тях има минерали, магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо, висококачествени белтъчини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, елагова киселина  антиоксидант и фитохимикал и фибри.

Хранителните стойности на 100 г орехи са около 654 ккал, 65 г мазнини, 15 г белтъчини и 14 г въглехидрати.

МЕНЮ

Закуска:

Вариант 1: салата от рукола, домати и нарязани орехи. Гарнира се със зехтин. Чаша кафе.

Вариант 2: Извара с портокалов сок, гарнирана с орехи, чаша чай.

Вариант 3: Парче пица с домати, зелен пипер и козе сирене, поръсени със смачкано кашу.

Обяд:

Вариант 1: Супа от картофи с копър, салата от айсберг със зехтин и смлени ядки, чаша пресен сок от домати, моркови или тиква.

Вариант 2: Супа от броколи и гъби със заквасена сметана, шепа орехи, шепа стафиди, шепа сини сливи, чаша сок от ягода, касис или череша.

Вариант 3: Доматена сума с босилек, картофена салата, чаша кисело мляко.

Следобедна закуска:

Вариант 1: 50-100 г ядки

Вариант 2: 50 г орехи, 1 ябълка

Вечеря:

Вариант 1: Овесена каша, приготвена с вода, чаша билков чай от лайка, мента или маточина.

Вариант 2: Салата от настъргани моркови със сметана, задушени сини сливи и сушени кайсии.

Вариант 3: Салата от саламурено сирене и попарен спанак, подправена със зехтин, чаша билков чай.