Е дни от най-здравословните и ефективни диети за отслабване включват рибата.

Ако човек я комбинира със зеленчуци или варива, може да свали между 1 и 3 килограма за седмица. В зависимост от предпочитанията си хората могат да включват различни видове риба в менюто си, като тук влиза дори консервираната.

Порции

За да има ефект от даден хранителен режим, порциите трябва да са малки и разпределени между 5 хранения (3 основни с 2 междинни закуски), напомнят специалистите. И обръщат внимание на това, че една от основните грешки, които правят дамите в желанието си да се вталят бързо, е да гладуват. По този начин обаче организмът се настройва на режим „оцеляване“ и отказва да изгаря запасите от мазнини. Това води и до забавяне на метаболизма.

Рибната диета е точно за онези, които искат да отслабнат, но не и да гладуват, категорични са специалистите. И допълват, че гарнитурата към основното ястие трябва да се състои от зеленчуци или варива. Допустимо е да се хапне и филийка хляб, ако е пълнозърнест, типов или от лимец. Като всяка друга диета, и тази изисква приема на големи количества течности. И тук специалистите уточняват, че става дума за вода, а не за газирани и подсладени напитки или за бира. Позволени са единствено билковите чайове, плодовите фрешове и зеленчуковите смутита (нектари). Любителите на кафето трябва да сведат консумацията му до една чаша сутрин.

В тази диета за отслабване мазнините в рибата играят важна роля, уточняват специалистите. Става дума за полиненаситените мастни киселини (омега 3), които не увеличават нивото на холестерола, но подпомагат мозъчната дейност и изгарянето на подкожните мазнини. Или, иначе казано, ако човек иска да отслабне, да хапва риба, дори и тя да е малко по-мазна (като сьомгата например).

Спорт

Тук специалистите напомнят, че рибата се използва масово от професионалните спортисти за по-бързо възстановяване след тежките тренировки и за по-бързото формиране на мускулна маса. Причината за това е високото съдържание на белтъци. Този елемент в храната е важен не само за мускулите, но и за подобряване дейността на ензимите, повишава имунитета и намалява накъсването на косата през лятото, допълват специалистите.

Ползите от рибата обаче не спират дотук. Този хранителен продукт е богат на калции и фосфор, витамини от група В, както и А, D и Е. Специалистите съветват в здравословното меню да се включват предимно калкан, бяла риба, кефал, лефер, мерлуза, треска, сафрид, хек и попчета. Както вече стана дума сьомгата заедно с толстолоба, шарана и скумрията са малко по-мазни. Това обаче не означава, че трябва да се избягват. Напротив – специалистите твърдят, че е добре да се хапват веднъж седмично.

Примерно седмично меню

Понеделник

Закуска – филийка пълнозърнест хляб и един домат

Втора закуска – фреш от грейпфрут и лимон

Обяд – крем супа от карфиол, филе от риба тон със задушени зеленчуци, пълнозърнеста филийка хляб

Следобедна закуска – една ябълка

Вечеря – зелена салата с краставици и риба тон от консерва

Вторник

Закуска – купичка овесена каша

Втора закуска – една ябълка

Обяд – доматена супа, бяла риба на скара със задушени броколи, филийка пълнозърнест хляб

Следобедна закуска – резенчета моркови и краставица

Вечеря – пилешко филе със салата от краставици и домати

Сряда

Закуска – филийка пълнозърнест хляб с 3 тънки резенчета пуешка шунка

Втора закуска – чаша зелен чай

Обяд – супа с коприва, резен сьомга на скара със салата от пресни зеленчуци

Следобедна закуска – една ябълка

Вечеря – ризото с риба и зеленчуци

Четвъртък

Закуска – купичка овесена каша

Втора закуска – фреш от грейпфрут и лимон

Обяд – крем супа от броколи, скумрия на скара с домати и краставици, една филийка пълнозърнест хляб

Следобедна закуска – 8-10 сурови бадема

Вечеря – филе от бяла риба с тиквички и моркови на скара

Петък

Закуска – филийка пълнозърнест хляб с едно сварено яйце

Втора закуска – една ябълка

Обяд – рибена чорба, омлет със зеленчуци, зелена салата с риба тон от консерва

Следобедна закуска – плодова салата и чаша зелен чай

Вечеря – пилешка пържола на скара с домати и краставици

В събота и неделя може да се яде всичко, но не бива да се прекалява с високовъглехидратните продукти и алкохола.