0

П ризраци не пускат ловец на духове да влиза в замъци из Шотландия и Уелс, даже веднъж му заявили, че го правели, защото бил англичанин и го приемали за враг.

Това твърди изследователят на привидения Тони Фъргюсън пред британския вестник „Дейли Стар“. Той от 15 години изследва активно призраците и паранормалните проявления из Британските острови, като ги снима. Казва, че често среща враждебно отношение, но за пръв път го нападали за национална принадлежност.

Вън

В уелския замък Гвриш („Кастел Гвриш“, както се произнася) Фъргюсън срещнал войнствено настроени призраци. Те направо започнали да го тормозят и да му обясняват да се маха навън. А като довод изтъкнали, че бил англичанин и нежелан. Чувствал се много зле и постоянно му прилошавало. Тони твърди, че е чул призраците на замъка да говорят на език, който не е разбирал - вероятно уелски - преди те да му кажат пределно ясно, че искат той да напусне. „От момента, в който влязох в замъка, започнах да се чувствам зле и имах усещането сякаш не бях добре дошъл - разказва той. - Скептикът в мен отиде да провери района, откъдето идват шумовете, само за да открие, че там няма нищо, поне не и видимо. Но усещането се засили и започна да ми става все по-зле и зле и аз излязох“.

dailystar.co.uk/Facebook/TonyFergusonGhostHunter/Tony Ferguson Ghost Whisperer

Легендата разказва, че графинята на Дъндоналд, известна като Бялата дама, все още обикаля из замъка. Тя преживяла нещастен брак и умира през 1924 г., но не преминава в отвъдното, а остава в замъка, като понякога е много зле настроена срещу посетителите, обаче имало и моменти, в които била добре настроена. Във въпросния замък в Уелс са снимани доста предавания, дори едно риалити за знаменитости. Призраците на замъка, а те са няколко според свидетели, обаче така и не са били заснети на камера. Но пък са много известни и даже се организират специални туристически турове за срещата им.

Коридор

Тони Фъргюсън разказва още, че имал силно преживяване с група призраци в шотландския замък Кенмур, който е изоставен през вековете, но все още не е напълно рухнал. Тони изследвал замъка, когато усетил, че не е сам, макар да не се виждало нищо нито на камерата, нито с очите му. Тръгнал да проучва проходите и коридорите на замъка. Чул смях, после някакви разговори. Събрал сили и започнал разговор, а призраците му отвърнали за негова изненада.

Фъргюсън обяснява: „Зададох въпрос има ли тук бивши господари на замъка и получих положителен отговор от мъжки глас. След това попитах дали мястото, където се намираме, е бившият затвор на замъка, същият глас ми отвърна, че никога там не е било тъмница. Тогава се опитах да се пошегувам, че наоколо е много обрасло с всякаква растителности, а женски глас се съгласи“. След това Тони разказва още: „В коридора имаше една дупка и когато я посочих и и опитах да мина над нея, мъжкият глас строго ми каза да напусна веднага. Няколко пъти ми повтори: „Върни се!“, като веднага ми даде да разбера, че не съм повече желан в тази компания от призраци. Имаше много странни неща. Бързо намерих пътя навън. А след това от друг вход стигнал и до мястото, което явно е било старият затвор на замъка“.