0

Л овно-рибарският съюз ще предложи към ловните средства да бъдат добавени лък, въздушни пушки, стари оръжия с предно пълнене и черен барут, както и обучени грабливи птици. Това стана ясно на национално съвещание с ръководствата на ловно-рибарските сдружения - членове на НЛРС-СЛРБ, което се проведе в Арбанаси.

Повече от 150 представители на сдруженията бяха запознати от председателя на НЛРС СЛРБ Васил Василев с направените от УС на Националната организация предложения. Повечето от тях са насочени към утвърждаването на съюза като основен партньор на държавата при стопанисването на дивеча и установяването на неговата роля при организирането на ловната площ на ловностопанските райони и администрирането на ловната дейност.

Условие

Важно условие за това е Националното ловно-рибарско сдружение да получи възможност наред с държавните институции да обобщава и работи с информацията от данните за ловната статистика по ловностопански райони. Пред участниците в съвещанието бе представен напредъкът по изграждането на единната информационна система на НЛРС-СЛРБ. Целта е, след като бъде напълно завършена, тя да бъде интегрирана със „СистемИАГ“, за което също е необходима законова промяна. Системата значително ще облекчи административната дейност на сдруженията, водене на по-точна и широкообхватна статистика, както и възможност за online заявки за дивеч.

Соколи

Друга важна тема бе представянето на напредъка по проекта “Живот за сокола”, част от програмата LIFE20 /NAT/BG001162. Дискутирани бяха практики по опазване и съхранение на местообитанията, незаконно използване на пестициди и отрови, преследването и улавянето на защитени видове, включително и ограбването на гнездата на грабливи птици.

На заседание на Управителния съвет на НЛРС-СЛРБ бе решено да бъде предложено на Ловния съвет да няма промяна за вноската за стопанисване на дивеча и тя да остане в размер на 90 лв.