0

Д алеч от градския площад, оживените разговори и изобщо динамиката в ежедневието всеки един от нас тайно мечтае за беседка под небето, където да пие сутрешното си кафе, да чете книга или пък да релаксира, обгърнат от чист въздух и градински уют.

Избистрянето на идеята, проверката на материали или готови конструкции, позиционирането и детайлите около процеса на реализация далеч не са детска игра, затова ако сте решили да се сдобиете с т.нар. селски лукс, заредете се с време и търпение, защото приключенията ще ви съпътстват от началото до самия край.

Материал

Може да разделите видовете беседки в няколко групи, като най-често това зависи от използвания материал. В тази линия дървото е класически избор. Осигурява екостил, който чудесно пасва с екстериора и създава чувства за единство с природата. Плюс е сравнително ниският бюджет за изграждане, но единствено в случаите, когато собственикът разчита на личните си умения и възможности. Ако изборът ви е тухла, то всякаква чужда помощ ще ви е от полза. Според мнозина този тип са изключително правилно решение, защото представляват отворена беседка в летния сезон и затворено пространство през по-хладните или студени месеци. Цената може да нарасне главозамайващо не само заради основите, но и заради допълнителната декорация, която я прави естетически издържана. Пълният контраст е изборът на поликарбонат. Евтин, но и доста лесен за производство и монтаж, този ход ще ви осигури перфектна визия за нула време. Освен това конструкцията е изключително лека, следователно - мобилна.

Металът е чест избор на хора в занаята, които решават да се сдобият с беседка в собствения си дом. Изграждането отнема няколко дни, а благодарение на технологиите видовете са сезонни. Тези от ковано желязо са произведение на изкуството и съответно най-скъпи в неофициалните класации. Ако искате подобно “бижу” на свой терен, нашият съвет е да потърсите мнението на специалисти в областта, които ще ви предадат индивидуален проект.

Форма

Най-популярни, а и останали желани сега и в годините назад са шестоъгълните беседки. Това е така, защото осигуряват уют, както и достатъчно място. Позволяват широк изглед и самите те могат да се декорират - с жива растителност, пана, мрежи и пр. Не е задължително в средата да има маса, но определено наличието й се оценява. Следват квадратни или правоъгълни, те се изработват от всички гореспоменати материали, могат да се остъклят, а и по нищо не отстъпват на първенците.

Конструкциите с навес представляват друго бюджетно решение за предстоящата лятна ваканция. Те могат да имат всякаква форма, но най-често се сглобяват правоъгълни, с колони, поддържащи покрива. Кръглата композиция осигурява близост и неслучайно мнозина я наричат романтичната. Самият план е труден, затова си осигурете добър чертожник.

С повече усилия и въображение като нищо ще се сдобиете с барбекю беседка - място, на което заедно с четивото фаворит ще може да готвите и т.н.

По отношение на стила изборът ви може да е класически, ориенталски, селски или горски. Каквото и да изберете, работете с внимание и любов към детайлите, само така ще провокирате лично удовлетворение и съседски хвалби.

Рози обличат живата къщурка

Съществуват живи огради - познатият зелен плет, защо тогава идеята за жива беседка да звучи невъзможно? Те се състоят от рамка, често в ретро стил, закрита от растения. Важно е стените и покривът да бъдат покрити, а арките - пъстри и без дупки. Розите например образуват гъста зеленина, те са много лесни за отглеждане, а и допринасят за ароматния полъх. Ако обаче ви се струват прекалено интимен или романтичен избор, то дивото грозде е вашият ход!