0

С южетът на сериала „Казвам се Фара“ е много актуален – тя е нелегална имигрантка от Иран, докторка по професия, която идва в Турция, за да избяга от нещо ужасно (предстои да научим какво) и за да спаси живота на малкия си син Керимшах.

Детето страда от рядко заболяване, свързано с имунен дефицит, така че се налага да живее в стерилна среда, изолирано от външния свят и микробите. Имунитетът на детето е толкова отслабен, че един микроб е достатъчен, за да се разболее. „Казвам се Фара“ е ода за майчината любов, която преминава през всякакви препятствия и побеждава.

Фара е нелегално в Истанбул, няма никакви документи. Работи като чистачка за жълти стотинки, но в същото време стандартът й на живот съвсем не е лош. Тя изпитва трудностите, с които се сблъскват всички имигранти и се бори с всички сили (не може да се свърже с полицията, не може да работи на добра работа и т.н.). Фара е готова на всичко, за да гарантира, че Керим ще живее и ще се възстанови напълно. Това е разказ за силната и жертвоготовна майчина любов.

Една вечер Фара идва да почисти затворен нощен клуб след строителни работи и става случаен свидетел на ужасно престъпление – разглезеният син на лидера на местната мафия Али Галип Акънджъ случайно убива полицай под прикритие.

Тахир Лекесиз (Енгин Акюрек), който е лидер на бандитска група и член на семейството на Али Галип Акънджъ, отива в същия клуб с хората си.

Той намира Каан Акънджъ (син на Али Галип) в момента, когато раненият полицай под прикритие вече лежи на пода, кървящ и умиращ. Телефонът на чистачката извънява и бандитите попадат на нея Бандата забелязва чистачката и животът й вече виси на косъм – никой няма нужда от случаен свидетел. Сега Тахир трябва да реши този „проблем“.

За да спаси живота си, Фара, изпаднала в истерия, предлага на Тахир и неговата банда да дезинфекцира мястото и да изчисти всички доказателства, така че нито един криминалист да не открие нищо (като по този начин става съучастник в престъплението) и никога да не си спомнят тази история.

Това се превръща в началото на една голяма история за Фара, защото сега нейният живот и животът на детето й са в опасност всяка минута. Ето кой кой е в сериала:

1. Докторката

FOX

Фара Ершади (Демет Йоздемир) е нелегален имигрант от Иран. В своята страна тя е била талантлив лекар и е спасявала човешки животи, но в Истанбул се налага да се цани на работа в почистваща фирма. Фара има малък син Керимшах, който е болен. Фара е готова на всичко, за да спаси сина си. Къде е бащата на детето и неговата история са неизвестни.

Жената става случаен свидетел на убийство, така че е принудена да предложи да стане съучастник в престъплението, изтривайки всички доказателства. Фара е много умна и лесно схваща причинно-следствените връзки, което изумява нейния „палач” Тахир Лекесиз. Фара живее нелегално в къщата на приятелката си – луничавата Гьонюл.

2. Пленникът

FOX

Керимшах (Растин Пакнахад), синът на Фара, е тежко болен. Мечтае да играе футбол с момчетата на улицата и да се разхожда, но е принуден да седи в плен в стерилната си стая с планети по стените. Той напуска къщата само за да отиде в болницата или в парка и е принуден да се движи в обществото в специален защитен костюм, стилизиран като костюм на астронавт. Не е много ясно кога и как този костюм се пере. Умно момче за възрастта си. Играе много добре.

3. Закрилникът

FOX

Тахир Лекесиз (Енгин Акюрек) е намръщен млад мъж, който е вълк единак. Той не се нуждае от компания – самодостатъчен си е. Отгледан е от мафиот, кален е в битки, а самият Али Галип Акънджъ го възприема като своя дясна ръка и свой син. На Тахир Лекесиз се възлагат най-важните семейни дела, често криминални (за съдебните грижа има племенницата на мафиота, която са изучили за адвокат). Тахир е коравосърдечен и има имидж на лошо момче, изразен чрез стила му на облекло, кривогледия поглед, както и специфичната походка, за която феновете правят мемета. Когато е нервен, подръпва поло яката си. Но всичко се променя, когато среща Фара – жена, която го обърква и едновременно с това привлича и интригува.

Тахир Лекесиз дава шанс на Фара и я пуска да се прибере при сина си (закриляйки я пред Али Галип), но случайно среща Фара в полицейския участък и това го вбесява. Трудно е да се определи колко отрицателен е този герой. Въпреки факта, че Тахир е замесен в тъмни гангстерски дела, тъмната и светлата му страна изглежда се борят в него. Али Галип напомня на Тахир Лекесиз, че той е „капитан“ и контролира техните „войници“, както и че неговата позиция не трябва да решава проблеми под формата на убийството на иранска чистачка и че е по-добре да поверим този въпрос на убиец. Но Тахир поема тази задача върху себе си. В Лекесиз всичко се бори срещу Фара и нейния син. Той се разкъсва между мислите за елиминирането на жената и нейното спасяване. И това все повече намалява разстоянието между тях.

Фара усеща, че Тахир иска да я убие и му го казва в очите. Тя кани Тахир да я направи съучастник в други престъпления и да го запише на видео. Тогава тя определено няма да отиде в полицията и няма да каже нищо на никого, защото вече ще е в кюпа. Фара се проявява, когато много членове от бандата на Тахир са ранени: в кухнята на заведението тя извършва животоспасяващи операции с подръчни средства на всички ранени, след което се погрижва и за самия Тахир.

4. Приятелката

FOX

Гьонюл Кошанер (Деря Пънар Ак) е младо момиче с добро сърце, единствената приятелка на Фара в Истанбул. Тя осигурява на Фара и Керим апартамент в приземния етаж на дома си и постоянно помага с детето: хранене, гледане, игри, миене, слагане в леглото. Осигурява много силна подкрепа на Фара. Осигурява и медицински грижи за Керим (майка му не може да си позволи такива, тъй като не разполага с документи). Бащата на Гьонюл, бивш полицай, притежава собствена клиника, футболен стадион и някои недвижими имоти. Те помагат на Фара с каквото могат. Гьонюл също така е сестра на главния комисар Мехмет Кошанер (мъжът, разследващ убийството на Алп). Гьонюл е приятелка с убития Алп от дете, а също така е влюбена в него. Момичето е много отворено, екстровертно и напористо.

На погребението на Алп тя случайно среща неговия убиец Каан Акънджъ (който искрено се разкайва за случилото се и изпитва угризения на съвестта). Само Гьонюл не знае кой всъщност е Каан, защото той й се представя като Емир, съученик на Алп.

5. Комисарят

FOX

Мехмет Кошанер (Фърат Танъш) е откровено неприятен тип, обрасъл като маймуна и с агресивно и дразнещо поведение. За да постигне своето, той е готов да премине през трупове. Отстранен от работа, той продължава да се занимава със случая, който е приел много присърце. В началото виждаме протяжна сцена, в която той наблюдава трупа на полицая под прикритие и страда. Мехмет не харесва жените и не крие презрението си към Фара, от която е готов да изтръгне истината с цената на всичко – даже ако трябва да я изпрати на сигурна смърт.

6. Мафиотът

FOX

Али Галип Акънджъ (Мустафа Авкъран) е бос на мафията. Притежава различни заведения и големи бизнеси. Решава проблеми с престъпни методи. Готов на всичко, за да скрие следите от престъплението на сина си Каан, той го защитава и дундурка. Женен за рускинята Вера Акънджъ – стройна жена, която го гледа отвисоко (заради ръста си) и е имала връзка с бащата на Гьонюл. След покушение се озовава в спешното отделение и ако не е реакцията на Фара, която с един поглед му поставя диагнозата, той щеше да е мъртъв още в началото на сериала. След като оцеля обаче, тъй разбра коя точно е Фара и реши да я пожертва. Опитът на Тахил Лекесиз да му се противопостави го вбеси, тъй като не е свикнал някой да му противоречи. Затова първоначално той обещава на Фара да поеме лечението на сина й, но после нарежда на Тахир да я отстрани. Не променя намерението си даже когато вижда видеоклип как докторката спасява ранените гангстери. Отгледал Тахир като свой син, той е готов да се откаже и от него.

7. Лигльото

FOX

Каан Акънджъ (Октай Чубук) е разглезеният син на мафиота Али Галип. Смята, че всичко му е позволено. Нервак. След като влиза в конфликт с полицая под прикритие Алп, той го убива. На погребението му среща Гьонюл. Чистото сърце на момичето влияе на лигльото, свикнал да води разгулен нощен живот и да живее ден за ден.

8. Сърдитата

FOX

Перихан Кошанер (Лале Башар) е майката на Гьонюл. Неприятна и неудовлетворена жена, която признава пред дъщеря си, че я е родила, само за да задържи съпруга си, но я обвинява за това: „Ти не свърши никаква работа, не ставаш за нищо“. Чертите й омекват, когато се налага да прекара една нощ с малкия Керимшах, но после отново се втвърдяват.

9. Каскетът

FOX

Запазената марка на Орхан Кошанер (Али Сюрмели) е каскетът. Той е баща на Гьнюл. Осиновил е и осиротелия Мехмет (главният комисар, разследващ убийството), който обаче не живее при тях, а само ги навестява (а покрай това тормози Фара). В миналото самият Орхан е бил комисар. Сега си гледа живота.

Наблюдения

Сериалът е още в началото си, но увлича и държи зрителите в постоянно напрежение. Демет Йоздемир е изненадващо добра на фона на малко по-лековатите роли, в които сме свикнали да я гледаме. Тук тя влиза в силна драматична роля и се справя отлично.

Плюс за сериала са и неочакваните решения – комисарят Мехмет преследва Фара, в един момент обаче се оказва, че залавя нямата й приятелка. Сюжетът е нетипичен – до момента няма откраднати в болницата деца и ДНК-експертизи, няма лоши свекърви, а добрите герои, въпреки че върху тях по стара традиция се струпват какви ли не беди, не са глуповато наивни и добри, каквото е клишето в турските сериали. Те показват нокти и проявяват характер. В сериала се повдигат много криминални и морални проблеми. Няма ясен отговор на въпросите какво трябва да правят героите и няма само „черно“ или „бяло“.