0

- Ива и Вели, вие преобръщате традиционните представи за фолклорен дует - масовото схващане е, че традиционната българска музика се изпълнява от хора в предпенсионна възраст със силует на снежни човеци. Колко често сте се сблъсквали с този предразсъдък в бизнеса?

Ива: Честно казано, никога не сме се сблъсквали с този предразсъдък. От доста време насам сме свидетели на възраждането на българския фолклор и имаме изключително много представители от младото поколение, които избират да запеят българска народна песен.

Велислава: В днешно време дори много от поп изпълнителите по участия пеят и народни песни. Тези предразсъдъци отдавна са забравени.

- Лесно ли беше да изберете фолклора пред доста по-комерсиални жанрове като попа или попфолка? Кое е най-голямото предизвикателство за вас като изпълнители?

Ива: Никога не е ставало въпрос за други жанрове при нас. Ние запяхме заради възпитанието ни на любов именно към българската народна песен. Това е причината днес да сме на музикалната сцена.

Велислава: Ние се вълнуваме и интересуваме от това как по достоен начин да излезем пред уважаемата публика и да представим по най-интересния и завладяващ начин песните, които сме подбрали. За нас е важно да събудим интерес и да накараме хората да се замислят над дадени теми и послания на конкретни песни. Не всичко влиза в нашия репертоар. Искаме да покажем колко весело и приятно можем да се забавляваме в ритъма на българския фолклор.

- Обличате народните мотиви в съвременни аранжименти, достойни за хаус клубовете. Новата ви песен "С кончето" е поредната стъпка в тази посока. С какъв екип работихте по нея? И защо я определяте като "приказка от детството"?

Ива: Песента е от Пиринския край. Това е първата причина да я харесаме толкова много. Текстът й напомня за приказка от детството и в самото ни детство сме я слушали в репетиционните зали. За аранжимента се погрижи Светлин Къслев. С него имаме концепция за представянето на народни песни със съвременно звучене и продължаваме упорито напред.

Велислава: За видеореализацията отново се доверихме на Павлин Иванов - Bashmotion, който отново ни изненада с режисура и различност. Актьорите и професионални танцьори са Дорина Пунчева и моят колега от НАТФИЗ Цветан Апостолов. Те създадоха танцов театър в нашата песен, а Дорина дори го преподава в академията. Локацията е конна база „Адгор”, където много топло ни посрещнаха и съдействаха за всичко необходимо. Имаме и двама професионални ездачи в клипа - Йоана Вампорова и Александър Герджиков. Много сме благодарни на всички за усилията и таланта, които споделиха с нас.

- Кой е най-ценният съвет за живота и сцената, който ви е дала Гуна Иванова, вашата баба?

Ива: Най-ценният съвет е свързан с уважението и отношението към това, което правиш, екипът, с който работиш, и хората, на които поднасяш своята работа. Винаги трябва да уважаваме хората, които допринасят за всичко, което сме ние.

Велислава: И дори в трудни моменти и неприятни ситуации - на лошото винаги с добро. Усмивката на лицето носи щастие.

- Каква баба е тя? Разкажете ярък спомен от детството си.

Ива: Тя е добър човек, минала е през тоста тежки житейски изпитания. Съхранила се е в трудностите и песента й е помогнала много. Това е огромна причина ние да ценим и обичаме песента.

Велислава: Спомените ни са свързани с репетиционните зали, концертите и разходките в планината. Много често ни водеше на разходка във Витоша. Аз обичах да влизам в рекичките обута и така и правих моите детски номера. Впоследстие тя свикна и винаги ми носеше втори чифт обувки и чорапи. Друг мил спомен са сутрините, в които се събуждахме и имахме закуска в леглото - точно като принцеси (смее се).

- За какво се карате най-често? Случвало ли ви се е да се конкурирате някога за вниманието на мъж?

Ива: Никога не сме се конкурирали за вниманието на мъж. Караме се рядко, обикновено спорим, но това е конструктивно при нас.

Велислава: Ние харесваме различен тип мъже. А относно това дали се караме, дори и да се случва, винаги е в градивна посока. Ние сме мислещи хора, определено не сме егоисти и гледаме да проявяваме разбиране една към друга.

- Ива, завършила си банково дело, учиш бизнес администрация. Виждаш ли бъдещето си в офис, с работа по специалността?

Ива: В момента не виждам нищо подобно. Фокусът ми е изцяло в музикална посока. Част сме от солистите на Представителния ансамбъл на въоръжените сили, и трите. Това също помага много на израстването ни на музикалната сцена. Господ си знае работата. А аз се доверявам на знаците на съдбата.

- Вели, ти си студентка на големия Стефан Данаилов. С какво те промени тази среща като актьор и човек?

Велислава: Освен професионалист той е и човек с главно „Ч”, който също държеше на отношение, уважение към това, с което се занимаваш. Преди да попадна в неговия клас, бях при друг преподавател и там ми беше доста трудно. Почти се бях отказала, но професор Стефан Данаилов върна желанието и мотивацията ми да се занимавам с това. Той чрез неговите методи ми показа, че мога и че мястото ми е и там. Също така много ме подкрепяше и в музикалната ми кариера. А когато разбра, че съм внучка на Гуна Иванова, каза: „Ама дете, наистина ли ти е баба, тя е жена, на която винаги съм се възхищавал!”

- Имате ли си специални ритуали за концентрация преди излизане на сцената?

Ива: Аз обичам в последните пет минути преди начало да мълча, да не разговарям с никого, дори с Велислава. По този начин се концентрирам и излизам по-уверена.

Велислава: Аз пък обичам точно обратното, преди излизане да има нахъсващи слова и специален поздрав. В случая се съобразявам с Ива и остава само поздрава, ха-ха-ха.

- Какви качества трябва да притежава един мъж, за да се завърти във вашата орбита - не говорим за връзка, а просто да получи достъп до близкото ви обкръжение?

Ива: Уважение и добро отношение. Също така и ценене на личното пространство. Но това важи за всеки един човек.

Велислава: Ние имаме приятели момчета, които са ни като братя. Те са добри, разбиращи и в добро и лошо са били и са подкрепа. Това описва качествата.

- Как се виждате след 5 години в личен и професионален план?

Велислава: Нека има здраве и хармония, времето ще покаже.

Ива: Надявам се да бъда удовлетворена от успехи и в личен, и в професионален план. А успехите са свързани с усмивките на близките ми и на публиката ни!